МЕДИИТЕ ЗА НАС

Увеличава се интересът към имотите в голф комплекси

Труд, 15.08.12

Има ли сегмент при недвижимите имоти, който изглежда неподвластен на кризата? Твърди се, че тя не засяга сериозно луксозните жилища. И в България, и по света, тази максима донякъде се потвърждава. Но поне у нас, в момента и продавачи, и купувачи изчакват, движение на цените няма в никаква посока, сделките са оскъдни.
На този фон раздвижване на интереса има около голф комплексите, казват брокери. Това се случва в момент, когато отвъд океана се появяват сериозни признаци за спад и в този, смятан доскоро за сигурен и престижен сегмент.

Започналата преди около четвърт век мода да се градят луксозни жилища около голф комплекси, проектирани от световноизвестни архитекти и бивши професионални голфъри, с доста голямо закъснение стигна и до България. Кризата охлади и спря доста от инвестиционните намерения. Изградените досега комплекси стоят сравнително добре на пазара. Колкото до планираните някога - шансовете им изглеждат все по-малки.

Повече от 20 проекта за голф комплекси бяха заявени в България по време на бума на имотния пазар. От тях бяха реализирани малка част. Останалите са замразени. Вероятно при проявен интерес биха могли да се продадат, но засега няма развитие. Това казва Никола Стоянов, съсобственик в компанията „Бългериан Пропъртис". Част от тяхното портфолио са луксозни имоти в България.

Реално работещите голфигрища у нас всъщност са осем. Две от тях - в Ихтиман и Сливен, са на „Ер София". Заедно с Голф клуб „Света София" в софийското Равно поле те нямат осезаемо присъствие на имотния пазар. Останалите пет обаче залагат, освен на престижния спорт, и на продажбата на луксозни жилища край голф игрищата. На север от Варна например се оформи своеобразна „Голф Ривиера".

В момента апартаментите в голф комплексите на Северното Черноморие се предлагат средно за 1225 евро за кв. м, а вилите - за 2500 евро на квадрат. В "Блек сий рама" край Балчик се продава на цени между 1200 и 3000 евро за квадрат в зависимост от имота. Другият балчишки голф комплекс "Лайтхаус голф ризорт" предлага значително по-ниски цени - от 850 до 1750 евро за кв. м. В разположения край Каварна "Трейшън клифс" цените започват от 1000 евро и достигат 4000 евро за квадрат при най-луксозните вили. Интересът към тези имоти е предимно от руски и румънски граждани. Докато при първите намеренията са инвестиционни, за клиентите от северната ни съседка става дума за спорт. Румънците по принцип практикуват голфа, но в тяхната страна няма изградени игрища. Близостта до Балчик, като и историческия сантимент, благоприятства пазара. В последните години, макар и рядко, има сделки и с българи.

„Трейшън клифс", проектирано от Гари Плеър, е вероятно най-доброто голф игрище у нас. Но само малка част, около 20%, от неговите възможности са развити като имоти, допълва той. Строителството може да продължи, но при положителни признаци на пазара.

Една от характеристиките през тази година е, че се разви вторичният пазар, казва Никола Стоянов. В основата му отново са рускоговорещи клиенти, които заместват англичаните и ирландците. Част от тях дори не са изкушени от голфа, и купуват заради атмосферата на тези игрища, заради възможностите за контакти. Постепенно обаче се запалвали по играта, започвали да сменят игрищата и дори да отдават имотите си под наем.

За разлика от Северното Черноморие клиентите, които търсят голф имоти под Пирин, са най-вече инвестиционно ориентирани. Това казва Иван Павлов, който отговаря за продажбите в "Пирин Голф". Купувачите отново са главно от Русия и бившите съветски републики. Те правели дори пакетни сделки - купували наведнъж по 5-10 апартамента с цел инвестиция.

Увеличеният интерес засега не води до увеличение и на цените. Те са запазени на нивата от началото на миналата година, казва Павлов. При апартаментите става дума за суми от 900 до 1100 евро за квадратен метър, с пълно обзавеждане и ДДС, в зависимост от довършителните работи. За къщите според местоположението и големината се плащат 1300-1450 евро за квадрат. Досега в комплекса са изградени около 850 апартамента заедно с хотелската част. Не всички са завършени. Готови са 20 къщи, в строеж са още 45. Има сключени договори на зелено за още 40. Според одобрените планове на комплекса къщичките могат да стигнат до 200.

"Пирин Голф" всъщност вероятно е първият комплекс, в който голфът се превръща в част от услугите. В момента там е изграден спа център с лечебни процедури, които предстои да се развиват. В плановете са аквапарк, нови тенис кортове, волейболно игрище, нови лекарски кабинети за различни лечебни процедури. Около една трета от собствениците на апартаменти ги отдават под наем. Получават добра доходност, а заетостта през миналата година е била около 75-80%, казва Иван Павлов. Целта е постепенно комплексът да започне да привлича и хора за постоянно обитаване.
Това е път, който се опитват да напипат и отвъд океана, и в много от развитите страни. Дали ще проработи - предстои да видим. Но къща на два етажа, с изглед към дупка 18 и огромно разнообразие от услуги засега изглежда привлекателна оферта. Поне в България.

Разгледайте нашите оферти на имоти близо до голф игрище за продажба и под наем

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Току-що продадох апартамента си в София чрез Bulgarian Properties и не мога да кажа нищо друго освен ...
Г-жа Гергана Тасева отговори на всички правни въпроси компетентно и прецизно. Тя е страхотен ...
Сергей Пеловски организира продажбата на моята къща във Видин. Напълно безпроблемно за мен. Той ме ...
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Последни Новини
Брокерите на месец юни на BULGARIAN PROPERTIES

05/Юни/2019
BULGARIAN PROPERTIES

На старта на Лято 2019 нека да видим кои са Брокерите на месец юни!

Повечето от тях са ви добре познати, тъй като са редовни победители в месечната ни класация. Това доказва техните изключителни умения и компетенции, както и способността им да продават успешно имотите на собствениците, които им се доверяват.

Ще запомним изминалия месец май с безброй радостни моменти в... прочети повече

Последни регионални новини
Музиката на космоса в Шумен

11/Април/2019
http://bnr.bg

С концерт под наслов „Музиката на космоса“ в Астрономическата обсерватория в Шумен тази вечер продължава отбелязването на 100-годишния юбилей на Международния астрономически съюз. Произведенията, които ще бъдат изпълнени, са посветени на небесните тела и космическите явления. Това каза за Радио Шумен проф. Диана Кюркчиева, ръководител на Астрономическата обсерватория.

"Тази връзка... прочети повече

Знаете ли, че?
Жилищният пазар в София бележи силна динамика през първото тримесечие на 2019 г.

24/Юни/2019
в-к Строител, Десислава Бакърджиева

Вижте оригиналната статия тук (pdf)

„Първите месеци на годината ни изненадаха с по-висока активност. Имотният пазар като че ли превключи на по-висока скорост още със старта на 2019 г. и в момента определено е във възход с нараснали обеми и много силна динамика.”

Това об... прочети повече