Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

В София вече има оферти за жилища от 20 хил. евро

2012-07-18   |  Ивет Миткова, Сега, 18.07.2012

Кризата продължава да сваля цените на имотите. В София вече има оферти за апартаменти на цени от 20 хил. евро, като това са основно малки жилища в по-крайните квартали, сочи анализът на Bulgarian Properties за пазара на недвижими имоти през второто тримесечие на 2012 г.

В столицата се купуват предимно евтини апартаменти - до 50 хил. евро. Средната цена на офертите по данни на дружеството е 900 евро на кв. м, а цената на продадените апартаменти през второто тримесечие е 715 евро на кв. м. Причината за разминаването е, че предлагането е разнообразно, но сделки се сключват главно за по-евтините жилища. На практика такива обяви не e имало от 2004-2005 г., като сега цените са за значително по-качествени апартаменти от тези преди 7 години, казват имотните експерти. Очаква се цените на имотите през 2012 г. да отчетат годишен спад с от 3 до 5%, но обемите от сделки ще останат сходни с тези през миналата година.

През изминалите 3 месеца активно са се продавали селски имоти, като интересът е към райони в близост до Бургас, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, показва анализът. Средната цена на сделките е 17 200 евро. Все повече млади семейства проявяват интерес към селски имоти близо до големите градове.

Продажбите на имоти по морето са се увеличили с около 1/5 за година. Една от причините е, че британци и ирландци все по-често продават ваканционните си имоти, и то на загуба от 50-70%. Купувачите са предимно руснаци. Причината, поради която британците се разделят с морските си жилища, са изгодните възможности, които в момента предлага британският пазар на имоти. Той е единственият в Европа, който изпитва дефицит на жилища, и се очаква цените да се повишат с 16% през следващите три-четири години. В Ирландия пък има имоти, които преди кризата са стрували 200 хил. евро, а сега могат да се закупят за 100 хил. евро, сочи Investor.bg.

Най-купувани от ваканционните имоти у нас са апартаменти с площ 30-40 кв. м, казва още анализът. Цените на закупените ваканционни апартаменти рядко надвишават 30 хил. евро - това важи както за морските, така и за ски курортите. Руските купувачи избират имоти най-вече в района на Южното Черноморие - Слънчев бряг, Поморие, Равда . Средната офертна цена на апартаментите в Слънчев бряг за второто тримесечие е 740 евро на кв.м, а сделки се сключват на средна цена 475 евро на кв. м. В Банско за второто тримесечие на 2012 г. сделки се сключват на средна цена 490 евро на кв. м, а в Боровец до продажби се стига на средна цена около 600 евро на кв. м.

Вижте нашите оферти на цени под 750 евро/кв.м.

Разгледайте всички наши оферти на имоти в София

  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване