МЕДИИТЕ ЗА НАС

В София вече има оферти за жилища от 20 хил. евро

Ивет Миткова, Сега, 18.07.2012

Кризата продължава да сваля цените на имотите. В София вече има оферти за апартаменти на цени от 20 хил. евро, като това са основно малки жилища в по-крайните квартали, сочи анализът на Bulgarian Properties за пазара на недвижими имоти през второто тримесечие на 2012 г.

В столицата се купуват предимно евтини апартаменти - до 50 хил. евро. Средната цена на офертите по данни на дружеството е 900 евро на кв. м, а цената на продадените апартаменти през второто тримесечие е 715 евро на кв. м. Причината за разминаването е, че предлагането е разнообразно, но сделки се сключват главно за по-евтините жилища. На практика такива обяви не e имало от 2004-2005 г., като сега цените са за значително по-качествени апартаменти от тези преди 7 години, казват имотните експерти. Очаква се цените на имотите през 2012 г. да отчетат годишен спад с от 3 до 5%, но обемите от сделки ще останат сходни с тези през миналата година.

През изминалите 3 месеца активно са се продавали селски имоти, като интересът е към райони в близост до Бургас, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, показва анализът. Средната цена на сделките е 17 200 евро. Все повече млади семейства проявяват интерес към селски имоти близо до големите градове.

Продажбите на имоти по морето са се увеличили с около 1/5 за година. Една от причините е, че британци и ирландци все по-често продават ваканционните си имоти, и то на загуба от 50-70%. Купувачите са предимно руснаци. Причината, поради която британците се разделят с морските си жилища, са изгодните възможности, които в момента предлага британският пазар на имоти. Той е единственият в Европа, който изпитва дефицит на жилища, и се очаква цените да се повишат с 16% през следващите три-четири години. В Ирландия пък има имоти, които преди кризата са стрували 200 хил. евро, а сега могат да се закупят за 100 хил. евро, сочи Investor.bg.

Най-купувани от ваканционните имоти у нас са апартаменти с площ 30-40 кв. м, казва още анализът. Цените на закупените ваканционни апартаменти рядко надвишават 30 хил. евро - това важи както за морските, така и за ски курортите. Руските купувачи избират имоти най-вече в района на Южното Черноморие - Слънчев бряг, Поморие, Равда . Средната офертна цена на апартаментите в Слънчев бряг за второто тримесечие е 740 евро на кв.м, а сделки се сключват на средна цена 475 евро на кв. м. В Банско за второто тримесечие на 2012 г. сделки се сключват на средна цена 490 евро на кв. м, а в Боровец до продажби се стига на средна цена около 600 евро на кв. м.

Вижте нашите оферти на цени под 750 евро/кв.м.

Разгледайте всички наши оферти на имоти в София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
След като купих къща в село близо до Пловдив през март 2009 г. бих искала да благодаря на Лора и ...
Бихме искали да изразим нашата благодарност на брокерите на BULGARIAN PROPERTIES от Бургаския офис – ...
Искам да изразя благодарност на мениджъра Ангел Соколов за професионално отношение към работата и ...
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Последни Новини
Другите имотни перли, които привлякоха интереса на New York Times

19/Март/2019
profit.bg

Само преди броени дни New York Times представи луксозна къща в Бояна от портфолиото на BULGARIAN PROPERTIES, която предизвика огромен интерес и беше отразена от много български медии и дори беше показана на живо по една от националните телевизии. Вижте видеоматериала тук

Profit.bg ни попита кои са другите луксозни имоти, между които реномираната медия трябваше да избере своя фаворит... прочети повече

Последни регионални новини
За ценителите: „София филм фест на брега“ от 14 март

22/Февруари/2019
https://www.burgasinfo.com

Подрбани заглавия в конкурствата програма ще предложи за ценителите на седмото изкуство и тази жгодина фестивала „София филм фест на брега". Той ще се проведе от 14 до 22 март, а мястото на прожекциите ще е по традиция в Общинско кино АБ в Държавен театър "Адриана Будевска".

Освен нови филми, "София филм фест на брега" предлага на публиката възможността да се срещне с интересни ... прочети повече

Знаете ли, че?
€3.6 млн. за най-скъпата къща у нас

05/Март/2019
telegraph.bg

3,6 милиона евро струва най-скъпата къща в България в момента, която е пусната за продан в началото на 2019 г.

Луксозният имот на два етажа в столичния квартал „Бояна“ е развълнувал американското издание „Ню Йорк таймс“. В последния си брой те публикували статия за жилищния пазар в Бъл... прочети повече