МЕДИИТЕ ЗА НАС

В София вече има оферти за жилища от 20 хил. евро

Ивет Миткова, Сега, 18.07.2012

Кризата продължава да сваля цените на имотите. В София вече има оферти за апартаменти на цени от 20 хил. евро, като това са основно малки жилища в по-крайните квартали, сочи анализът на Bulgarian Properties за пазара на недвижими имоти през второто тримесечие на 2012 г.

В столицата се купуват предимно евтини апартаменти - до 50 хил. евро. Средната цена на офертите по данни на дружеството е 900 евро на кв. м, а цената на продадените апартаменти през второто тримесечие е 715 евро на кв. м. Причината за разминаването е, че предлагането е разнообразно, но сделки се сключват главно за по-евтините жилища. На практика такива обяви не e имало от 2004-2005 г., като сега цените са за значително по-качествени апартаменти от тези преди 7 години, казват имотните експерти. Очаква се цените на имотите през 2012 г. да отчетат годишен спад с от 3 до 5%, но обемите от сделки ще останат сходни с тези през миналата година.

През изминалите 3 месеца активно са се продавали селски имоти, като интересът е към райони в близост до Бургас, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, показва анализът. Средната цена на сделките е 17 200 евро. Все повече млади семейства проявяват интерес към селски имоти близо до големите градове.

Продажбите на имоти по морето са се увеличили с около 1/5 за година. Една от причините е, че британци и ирландци все по-често продават ваканционните си имоти, и то на загуба от 50-70%. Купувачите са предимно руснаци. Причината, поради която британците се разделят с морските си жилища, са изгодните възможности, които в момента предлага британският пазар на имоти. Той е единственият в Европа, който изпитва дефицит на жилища, и се очаква цените да се повишат с 16% през следващите три-четири години. В Ирландия пък има имоти, които преди кризата са стрували 200 хил. евро, а сега могат да се закупят за 100 хил. евро, сочи Investor.bg.

Най-купувани от ваканционните имоти у нас са апартаменти с площ 30-40 кв. м, казва още анализът. Цените на закупените ваканционни апартаменти рядко надвишават 30 хил. евро - това важи както за морските, така и за ски курортите. Руските купувачи избират имоти най-вече в района на Южното Черноморие - Слънчев бряг, Поморие, Равда . Средната офертна цена на апартаментите в Слънчев бряг за второто тримесечие е 740 евро на кв.м, а сделки се сключват на средна цена 475 евро на кв. м. В Банско за второто тримесечие на 2012 г. сделки се сключват на средна цена 490 евро на кв. м, а в Боровец до продажби се стига на средна цена около 600 евро на кв. м.

Вижте нашите оферти на цени под 750 евро/кв.м.

Разгледайте всички наши оферти на имоти в София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодарение работата на чудесния екип – Биляна Петкова, Камелия Ждерова и Стойчо Бугов, днес ...
Искам да изкажа моите благодарности на BULGARIAN PROPERTIES за отличното обслужване, което получих, ...
Специални благодарности за личното и професионално отношение на Цветан Кемеров при осъществяване на ...
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
Полина Стойкова: Опасност от прегряване на пазара на недвижими имоти няма

17/Юни/2019
infostock.bg, репортер Здравко Василев

Все повече инвеститори се насочват към покупка на недвижима собственост. Цените на недвижимите имоти в България продължават да нарастват със завидни темпове, като вече се доближават до предкризисните си нива. За повече подробности относно ситуацията на пазара потърсихме Полина Стойкова*, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES и ръководител отдел "Анализи и прогнози".

Офертнит... прочети повече

Последни регионални новини
Музиката на космоса в Шумен

11/Април/2019
http://bnr.bg

С концерт под наслов „Музиката на космоса“ в Астрономическата обсерватория в Шумен тази вечер продължава отбелязването на 100-годишния юбилей на Международния астрономически съюз. Произведенията, които ще бъдат изпълнени, са посветени на небесните тела и космическите явления. Това каза за Радио Шумен проф. Диана Кюркчиева, ръководител на Астрономическата обсерватория.

"Тази връзка... прочети повече

Знаете ли, че?
Доходност от наем и начини сами да я повишим

28/Март/2019
manager.bg

Жилищни имоти

Към момента в София доходността от наем на жилища (двустайни и тристайни) е около 5%, в Пловдив – 6%, за Варна - 4%, за Бургас – 5%.

Рентабилността от тази инвестиция рядко надвишава 5%.

Предимства:

- Лесно отдаване под наем. Д... прочети повече