МЕДИИТЕ ЗА НАС

В София вече има оферти за жилища от 20 хил. евро

Ивет Миткова, Сега, 18.07.2012

Кризата продължава да сваля цените на имотите. В София вече има оферти за апартаменти на цени от 20 хил. евро, като това са основно малки жилища в по-крайните квартали, сочи анализът на Bulgarian Properties за пазара на недвижими имоти през второто тримесечие на 2012 г.

В столицата се купуват предимно евтини апартаменти - до 50 хил. евро. Средната цена на офертите по данни на дружеството е 900 евро на кв. м, а цената на продадените апартаменти през второто тримесечие е 715 евро на кв. м. Причината за разминаването е, че предлагането е разнообразно, но сделки се сключват главно за по-евтините жилища. На практика такива обяви не e имало от 2004-2005 г., като сега цените са за значително по-качествени апартаменти от тези преди 7 години, казват имотните експерти. Очаква се цените на имотите през 2012 г. да отчетат годишен спад с от 3 до 5%, но обемите от сделки ще останат сходни с тези през миналата година.

През изминалите 3 месеца активно са се продавали селски имоти, като интересът е към райони в близост до Бургас, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, показва анализът. Средната цена на сделките е 17 200 евро. Все повече млади семейства проявяват интерес към селски имоти близо до големите градове.

Продажбите на имоти по морето са се увеличили с около 1/5 за година. Една от причините е, че британци и ирландци все по-често продават ваканционните си имоти, и то на загуба от 50-70%. Купувачите са предимно руснаци. Причината, поради която британците се разделят с морските си жилища, са изгодните възможности, които в момента предлага британският пазар на имоти. Той е единственият в Европа, който изпитва дефицит на жилища, и се очаква цените да се повишат с 16% през следващите три-четири години. В Ирландия пък има имоти, които преди кризата са стрували 200 хил. евро, а сега могат да се закупят за 100 хил. евро, сочи Investor.bg.

Най-купувани от ваканционните имоти у нас са апартаменти с площ 30-40 кв. м, казва още анализът. Цените на закупените ваканционни апартаменти рядко надвишават 30 хил. евро - това важи както за морските, така и за ски курортите. Руските купувачи избират имоти най-вече в района на Южното Черноморие - Слънчев бряг, Поморие, Равда . Средната офертна цена на апартаментите в Слънчев бряг за второто тримесечие е 740 евро на кв.м, а сделки се сключват на средна цена 475 евро на кв. м. В Банско за второто тримесечие на 2012 г. сделки се сключват на средна цена 490 евро на кв. м, а в Боровец до продажби се стига на средна цена около 600 евро на кв. м.

Вижте нашите оферти на цени под 750 евро/кв.м.

Разгледайте всички наши оферти на имоти в София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Нека Vitosha View е мечта и реалност за екипа, за клиенти, за красива София! Сбъдвайте мечти! ...
Благодаря на Диана Янева и на Мартин Полименов за професионално изпълнената сделка. За мен е ...
Сърдечно поздравявам екипа на BULGARIAN PROPERTIES с настъпващата Нова година! от всички сайтове на ...
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Последни Новини
Най-продаваните комплекси ново строителство в София за 2018 г.

12/Декември/2018
Класация на BULGARIAN PROPERTIES

В края на тази динамична година, която премина под знака на засилено ново строителство, с много започнати нови сгради и проекти, които тепърва ще се реализират, ви представяме нашата класация с най-продаваните ни комплекси ново строителство в гр. София.

1. Modera Residence е безспорният победител в годишната ни класация. Затвореният комплекс е разположен в кв. Витоша и ще разполага ... прочети повече

Последни регионални новини
Националното турне на „Палячи” пристига в Пловдив

22/Октомври/2018
http://bnr.bg

Световноизвестният тенор Калуди Калудов отбелязва в Пловдив 40 години на сцената с ролята на Канио в операта „Палячи“ от Леонкавало.

Новата продукция на Държавна опера-Стара Загора е съвместно с Академичен цирк „Балкански“ и ще бъде изпълнена тази вечер в шапитото на цирка, до Колодрума. Идеята за опера в цирка е на Калуди Калудов. В новата постановка пътуващата трупа е циркова и д... прочети повече

Знаете ли, че?
С колко поскъпнаха имотите в София и какво да очакваме през 2019?

29/Ноември/2018
https://profit.bg

"За изминаващата 2018 г. можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли, които променяха имотния пазар през различните месеци.

Като цяло, можем да я определим като стабил... прочети повече