МЕДИИТЕ ЗА НАС

В София предпочитат нови жилища близо до парк и метро

Монитор, 16.10.17, с. 16+17

На пазара на новопостроени жилища в София най-предпочитани вече са не двустайните, а тристайните, научи „Монитор". „Даже расте и интересът към многостайните с 3 и повече спални. Това дава възможност на хората да имат и собствен кабинет и децата им да си имат отделни стаи. Малките жилища се търсят повече в Студентски град и „Дървеница" заради близостта до вузовете в тези райони и възможността там по-лесно да бъдат давани под наем", каза за „Монитор", Младен Митов, мениджър в агенция „Явлена". По думите му търсенето на нови жилища в столицата продължава да нараства. „Въпросът е, че строителството на нови имоти в момента е малко като обем и трябва да продължава, защото пропуснатите години по време на кризата и малко след нея оказват своето влияние", обяснява брокерът. Според Митов в София преобладава търсенето на нови апартаменти за лично ползване и около 70% от сделките в сегмента се сключват с такава цел.

Полина Стойкова от Bulgarian properties смята, че търсенето на нови жилища в София преобладава. По думите й сделките с новопостроени апартаменти продължават да са 55-60% от всички продажби на жилища в столицата.

Предпочитанията са към южните райони, но също така в голяма степен изборът се определя от наличие на метро, друг вид удобен градски транспорт и развита пътна инфраструктура.Близостта до парк също е много съществена за купувачите, особено когато става въпрос за покупка за собствено ползване. От началото на годината най-предпочитани за купувачите са кварталите „Кръстова вада" и „Витоша" заради близостта до планината, Студентски град и „Младост" заради сравнително изгодните цени.

Центърът и „Лозенец" винаги остават популярни сред купувачите, защото е голямото търсенето на жилища под наем, а от друга страна имотите там имат потенциал за ръст и са добра инвестиция, добавя тя.Стойкова уточнява, че има търсене на нови двустайни с акт 16 на цена до 50 000 евро, но на пазара такива жилища липсват. Тя съветва хората да внимават да не пропуснат точния имот в желанието си да видят всичко, което се предлага в момента на пазара или да се опитват да намерят най-ниската оферта.

Само 1 от 20 имота се предлага „до ключ”

Само 1 от 20 новопостроени имота в София се предлага „до ключ", казват столични брокери. Според тях като цяло подобни оферти не се оценяват много от купува-чите, тъй като понякога излишно се оскъпява имотът. Не бива да се забравя, че повечето предприемачи предлагат завършване на жилищата срещу допълнително заплащане, така че който няма възможност да отдели време да търси майстори за довършителните работи, има опция да го договори със строителя на сградата.

„Всеки нормален инвеститор предлага на клиентите си довършителни работи", пояснява Младен Митов от „Явлена". Тези неща се предвиждат най-вече в затворените комплекси. По думите му, свършиха времената, когато се купуваше недовършено за по-евтино и се отлагаше оправянето на апартамента за в бъдеще време.

Вижте нашите топ оферти ново строителство в София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Г-жа Гергана Тасева отговори на всички правни въпроси компетентно и прецизно. Тя е страхотен ...
Аз съм купувач от Великобритания и търсих апартамент в Банско предимно за да практикувам зимни ...
Благодарение на Вашата агенция отдадохме под наем луксозен апартамент в София! Впечатлени сме от ...
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Последни Новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Последни регионални новини
Откриват „Бронзовата къща”

22/Октомври/2018
https://fakti.bg

Работата по „Бронзовата къща” в центъра на София продължи над 10 години. Изграждането й беше завършено на 27 юни 2018 г., а официалното откриване е на 22 ноември. Жителите и гостите на столицата могат да се наслаждават на нея и когато е тъмно, тъй като от началото на септември е монтирано осветление. Реализацията на проекта беше по повод председателството на Съвета на ЕС в България и Австрия през ... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече