МЕДИИТЕ ЗА НАС

В София предпочитат нови жилища близо до парк и метро

Монитор, 16.10.17, с. 16+17

На пазара на новопостроени жилища в София най-предпочитани вече са не двустайните, а тристайните, научи „Монитор". „Даже расте и интересът към многостайните с 3 и повече спални. Това дава възможност на хората да имат и собствен кабинет и децата им да си имат отделни стаи. Малките жилища се търсят повече в Студентски град и „Дървеница" заради близостта до вузовете в тези райони и възможността там по-лесно да бъдат давани под наем", каза за „Монитор", Младен Митов, мениджър в агенция „Явлена". По думите му търсенето на нови жилища в столицата продължава да нараства. „Въпросът е, че строителството на нови имоти в момента е малко като обем и трябва да продължава, защото пропуснатите години по време на кризата и малко след нея оказват своето влияние", обяснява брокерът. Според Митов в София преобладава търсенето на нови апартаменти за лично ползване и около 70% от сделките в сегмента се сключват с такава цел.

Полина Стойкова от Bulgarian properties смята, че търсенето на нови жилища в София преобладава. По думите й сделките с новопостроени апартаменти продължават да са 55-60% от всички продажби на жилища в столицата.

Предпочитанията са към южните райони, но също така в голяма степен изборът се определя от наличие на метро, друг вид удобен градски транспорт и развита пътна инфраструктура.Близостта до парк също е много съществена за купувачите, особено когато става въпрос за покупка за собствено ползване. От началото на годината най-предпочитани за купувачите са кварталите „Кръстова вада" и „Витоша" заради близостта до планината, Студентски град и „Младост" заради сравнително изгодните цени.

Центърът и „Лозенец" винаги остават популярни сред купувачите, защото е голямото търсенето на жилища под наем, а от друга страна имотите там имат потенциал за ръст и са добра инвестиция, добавя тя.Стойкова уточнява, че има търсене на нови двустайни с акт 16 на цена до 50 000 евро, но на пазара такива жилища липсват. Тя съветва хората да внимават да не пропуснат точния имот в желанието си да видят всичко, което се предлага в момента на пазара или да се опитват да намерят най-ниската оферта.

Само 1 от 20 имота се предлага „до ключ”

Само 1 от 20 новопостроени имота в София се предлага „до ключ", казват столични брокери. Според тях като цяло подобни оферти не се оценяват много от купува-чите, тъй като понякога излишно се оскъпява имотът. Не бива да се забравя, че повечето предприемачи предлагат завършване на жилищата срещу допълнително заплащане, така че който няма възможност да отдели време да търси майстори за довършителните работи, има опция да го договори със строителя на сградата.

„Всеки нормален инвеститор предлага на клиентите си довършителни работи", пояснява Младен Митов от „Явлена". Тези неща се предвиждат най-вече в затворените комплекси. По думите му, свършиха времената, когато се купуваше недовършено за по-евтино и се отлагаше оправянето на апартамента за в бъдеще време.

Вижте нашите топ оферти ново строителство в София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Здравейте, С настоящия коментар бих искала да изкажа благодарността ни към Бългериън пропертис и ...
Много благодарим на Bulgarian Properties за свършената работа! Щастливи сме, че се обърнахме към ...
През 2014 г. два пъти ми се наложи да ползвам услугите на агенция за недвижими имоти BULGARIAN ...
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Най-продаваният комплекс в София!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Последни Новини
Квартал "Витоша" е най-предпочитан

05/Март/2019
Труд, 05.03.2019, с. 21

Най-много закупени жилища в края на 2018 г. има в софийския квартал Витоша. Останалите популярни за покупка квартали в София са Кръстова вада, Студентски град, Манастирски ливади и Връбница 2.

За апартамент в кварталите Витоша и Връбница 2 ще трябва да платите 960 евро/ кв.м, в Студентски град - 1070 евро, в Младост 4-1080 евро, в Манастирски ливади - 1010 евро, а в Кръстова вада - ... прочети повече

Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Знаете ли, че?
"Ню Йорк таймс" намери къща за 4 млн. долара в София

28/Февруари/2019
dnevnik.bg

Цените на недвижимите имоти в България бележат ръст, новото строителство се развива благодарение и на ниските лихви, а купувачи от чужбина заявяват интерес към покупки с инвестиционна цел. Тези характеристики на имотния пазар в България отбелязва "Ню Йорк таймс" в обширен обзор по темата.
прочети повече