Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ваканционният пазар е едва в началото на развитието си

2007-06-02   |  В-к „Строителство градът”, 21 май 2007

Пазарът на ваканционните имоти в България е още в началото на своето развитие и още няколко години ще върви нагоре, смятат чуждестранни инвеститори напук на твърденията, че има свръхпредлагане и балонът на цените е на път да се спука. Въпреки все по-често споменаваната опасност от пренасищане на пазара това за тях е малко вероятно.

Сравнявана най-често с Испания в бума на недвижимите имоти и като туристическа дестинация, страната ни има още едно сходство - превръщането й в голф дестинация.
Пазарът на ваканционни имоти в България тепърва се отваря за другите европейски страни. Страната има всички изисквания за развитие на туризма, включително природни дадености и добри професионалисти. Въпреки това секторът има няколко основни проблема, които трябва да преодолее - подобряване на инфраструктурата, бюрокрацията и др. Много важно е държавата и бизнесмените да се съобразяват постоянно с изискванията на туристите, тъй като пазарът постоянно се променя, казват предприемачите.

През последните девет месеца три нови групи купувачи са се наложили в сектора - поляци, руснаци и румънци, съобщи Ейдриън Мъсгрейв от агенцията "Бългериън пропъртис" (Bulgarian Properties). По думите му всяка група клиенти има различни изисквания - руснаците например търсят луксозни имоти, които да са на самия бряг. Той очаква румънците тепърва да се превръщат в сериозен участник на българския пазар на ваканционни имоти, въпреки че все още не могат да изместят британците и ирландците от първото място.

Много важно е да се следят и тенденциите на пазара. Изискванията на купувачите в България все повече се увеличават и с това нараства и нивото на продукта. "Ако един продукт е под пазарното ниво, просто трябва да се подобри", заяви Мануел Фери Санчес, президент на "Фери груп", по време на BalREC, конференцията за пазарите на недвижими имоти в България, Румъния и Сърбия, провела се преди две седмици.

Все повече предприемачи и инвеститори се стремят да задоволят изискванията на клиентите. Важен фактор в развиването на проекти в сектора на ваканционните имоти е и прилежащата инфраструктура - изисква се много силна връзка между висококачествените проекти и висококачествената инфраструктура, която все още не е е постигната в България.
Сегашната ситуация в България е подобна на тази в Испания преди 10-12 години, смята Фери. Държавата прави каквото може за развитието на сектора, но и това си има лимит. Бизнесмените трябва да полагат усилия за развитие на сектора и да оказват постоянен натиск върху правителството.

"Другото, което е важно да се разбере, е, че човек, който купува един апартамент и после го препродава, преди да е завършено строителството, не е инвеститор, а спекулант", според Фери Санчес. Когато се спука инвестиционният балон, както се е случило преди няколко години в Испания, спекулантите губят пари. Преди две години цените на жилищата около Марбея достигнаха 400 хил. евро. В момента има близо 5000 имота в региона, които са непродадени, въпреки че цената им е около 200 хил. евро. "В тези случаи намаляването на цената на имота не помага. Наистина понякога спекулантите влияят на пазара, но често и губят от това", смята Фери.

"Развиването на голф туризма е от изключителна важност за сектора на ваканционните имоти", заяви Ейдриън Мъсгрейв, представител на "Бългериън пропъртис" (Bulgarian Properties). Това е изключително силен пазар - само в Европа регистрираните играчи са над 6 млн. От друга страна, купувачите на къщи в голф комплексите невинаги играят голф, а просто търсят природата, комбинирана с доброто обслужване.

Голф играчите идват повечето пъти със семействата си или на групи. За тях е важно да могат да играят на няколко различни игрища през ваканцията си и същевременно да имат достъп до различни услуги. Сериозен плюс за България са малките разстояния между голф игрищата в планината и тези на Черноморието. Важно е също дали голф играчът ще дойде повторно, което зависи от цялостното му преживяване. До този момент в България всички голф комплекси са на много високо ниво - с игрища на турнирно ниво. Същевременно всички предлагат и допълнителни услуги като СПА центрове и балнеоложки туризъм.

От друга страна, развиването на сектора зависи много от местните играчи. В момента в България регистрираните са едва 180, а трябва да са 30 - 40 хил, според Мануел Фери Санчес, чиято основна цел в България е развиването на голф игрища. "Не мисля, че в Европа има толкова милионери, за да се изграждат продукти само за високите нива на пазара", заяви той. Трябва да се изгради мрежа от игрища, които не е задължително да са на турнирно ниво, но да са на достъпна цена и по този начин да се привлекат местни играчи. Именно липсата на български играчи забавя развитието на сектора, защото не може да се разчита единствено на чуждестранните туристи.

Множество международни и местни инвеститори виждат потенциала на страната в голф сектора. Само три са действащите игрища в момента в България, но поне още пет се строят и близо два пъти повече са тези, които са в напреднал стадий на планиране. Общините, които са сред основните собственици на окрупнени терени, обаче не спират да получават запитвания, като само в Разлог вече са регистрирани над шест предложения, от които три вече са стартирали като проекти. Когато се реализират, регионът ще се превърне в една от възможните голф дестинации в България. "Въпреки развитието на сектора все още няма конкретен проект за голф игрище до Слънчев бряг. Струва ми се недопустимо за една страна, която се стреми да се превърне в голф дестинация, да няма голф игрище до най-големия си морски курорт", заяви Мъсгрейв.

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване