СТАТИИ

Възстановяването на пазара ще продължи през 2014 г.

Строител, бр.52, 27.12.13

Изключително динамична, изпълнена с трудности, с краткосрочни и бързо менящи се тенденции, с поредна криза от вътрешен характер, но в крайна сметка успешна и приключваща положително. Такава е оценката за пазара на недвижими имоти на експертите от „Бългериан Пропертис" за изтичащата 2013 г. Месеците януари, април, юли, октомври и ноември са белязани от изключителна активност, с множество успешно реализирани сделки и дори с поставяне на рекорди в пазарното развитие за периода след началото на кризата. Естествено политическата нестабилност е оставила своя отпечатък и тук. През февруари и юни гражданското недоволство е довело до кратки епизоди на пауза, които отново са изправили имотния бранш пред несигурност, но те са последвани от завръщане на клиентите.

Най-важните изводи на консултантите са, че цените са спрели да падат, много от клиентите, които дълги години са отлагали покупка, са се завърнали и са реализирали добри сделки на разумни цени. Специалистите отчитат още нараснала динамика на банките по отношение на кредитирането на имоти и по-добрите условия по ипотечните кредити, които също са повлияли на купувачите.

Регистрираните цени, при които се е стигало до сделки през годината, са средно 720 - 750 евро за кв. м в София и Варна, около 500 - 550 евро за кв. м за Пловдив и 550 - 600 евро за кв. м в Бургас.

Традиционно София е бил един от най-активните пазари, където обемите от сделки са отбелязали непрекъснат ръст от около 10% на годишна база. Пазарите в Пловдив и Бургас също са били доста активни и сделките там също са нараснали значително. Морските ваканционни имоти са продължили да привличат интерес и уверено да излизат от кризата. През 2013 г. продажбите в този сектор са се увеличили с около 20%, цените са започнали леко да пълзят нагоре и са достигнали нива от 550 - 570 евро за кв. м в края на годината.

За разлика от морските ски курортите и през 2013 г. са останали под натиска на относително слабо търсене и цените там отново не са успели да се стабилизират. Брокерите са категорични, че имотите за почивка през зимата най-трудно ще се възстановят от кризата, което от своя страна дава възможности за много изгодни покупки, тъй като цените в момента са в абсолютния си минимум.

Апартаментите в Банско и Пампорово са се продавали на цени 350 - 400 евро за кв. м, а в Боровец - около 600 евро за кв. м. Активността в сегмента на селските къщи се е запазила стабилна, но в същото време на 80% по-ниски нива отпреди кризата. Тези недвижимости са придобивани през годината основно от руски говорещи граждани, следвани от британци, купувачи от цяла Европа, както и от българи. Средната цена на селските къщи е възлизала на около 20 000 евро. На такива цени са търгувани основно жилища в доста добро състояние. Случвали са се и покупки на сгради над 40 000 евро близо до морето, основно от руснаци.

Наблюденията на професионалистите показват, че купувачите и продавачите са с все по-сходни очаквания и позициите им се уеднаквяват. Това е една от основните причини пазарът да се раздвижи. „Прави впечатление, че продавачите все повече се вслушват в пазарните тенденции и позволяват да бъдат консултирани за реалната цена, на която може да бъде продаден даден имот, защото всички си дадоха сметка, че пазарът определя стойностите и обявяването на имота на завишена цена е чиста загуба на време.

През последните години купувачите имаха два основни фактора при избора - най-изгодната цена и точните параметри на имота, като компромиси се правеха с параметрите, но не и с цената. Напоследък се забелязва обратната тенденция - те са по-склонни да направят компромис с цената, да заплатят малко повече на кв. м, но да купят точния според изискванията си имот, защото много от тях вече са наясно колко трудно се намира той", коментира оперативният директор на „Бългериан Пропертис" Полина Стойкова.

За първи път от началото на кризата професионалистите имат оптимистични надежди за новата година. Прогнозата на компанията за 2014 г. е възстановяването на пазара да продължи, което ще се изрази в нарастване на реализираните продажби на жилищни и ваканционни имоти. Експертите са убедени, че пазарът отново ще бъде движен от две основни групи купувачи - българи, които ще се концентрират върху жилищния пазар в големите градове, и руснаци, които ще продължат да доминират по морето.

Ниските цени на ски курортите и отличните условия за туризъм, които предлагат, им дават шансове да привлекат интерес, който да позволи на този сегмент от пазара да се стабилизира през 2014 г. Относно цените не се предвижда съществена промяна. Очакванията са те да запазят стабилност и да покажат по недвусмислен начин, че спадовете са в миналото, което ще даде увереност на всички, които до момента все още проявяват съмнение, че дъното е достигнато и че имотният пазар навлиза в нов етап от своето развитие.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Доволен съм от вашето обслужване, имам идея за построяване на детски лагер по черноморието. ...
Аз наскоро купих имот чрез Варненския офис на BULGARIAN PROPERTIES. Много искам да споделя, че ...
Бих искал да изразя благодарности и задоволство от съвместната си работа вече година със СИЛВИЯ ...
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Последни Новини
България е най-добрата ваканционна дестинация, според британците

11/Юни/2019
profit.bg

Българският курорт Слънчев бряг предлага на британските туристи най-доброто съотношение качество-цена, докато континенталната част на Испания продължава да примамва посетители с плажове, култура и кухня.

Това пише британският таблоид The Sun, цитирайки национален доклад за пътуванията на жителите на Обединеното кралство. Изборът на почивка на тези места може да спести на туристите п... прочети повече

Последни регионални новини
2019-сантиметрова черга ще тъкат на пролетния панаир на занаятите в Пловдив

16/Май/2019
http://bnr.bg

В Пловдив започва традиционният пролетен панаир на занаятите. За първи път ще се проведе и фестивалът "Споделени нишки", по време на който майстори-тъкачи ще изработят черга с дължина 2019 сантиметра.

Чергата, символизираща домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата, ще се тъче от майсторите няколко дни на централната пешеходна улица. Пловдивчани и гостите на град... прочети повече

Знаете ли, че?
14 родни плажа посрещат туристите със ”Син флаг”

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

14 плажа и една яхтена марина по Българското Черноморие ще посрещат туристите със сертификат „Син флаг“. Така ивиците с чист пясък и морска вода са с две повече в сравнение с миналото лято. Това са , „Оазис“, „Дюни“, „Созопол Харманите“, „Поморие Изток“, „Несебър Юг",“Слънчев бряг Юг“, „Слънчев бряг ... прочети повече