СТАТИИ

Възстановяването на пазара ще продължи през 2014 г.

Строител, бр.52, 27.12.13

Изключително динамична, изпълнена с трудности, с краткосрочни и бързо менящи се тенденции, с поредна криза от вътрешен характер, но в крайна сметка успешна и приключваща положително. Такава е оценката за пазара на недвижими имоти на експертите от „Бългериан Пропертис" за изтичащата 2013 г. Месеците януари, април, юли, октомври и ноември са белязани от изключителна активност, с множество успешно реализирани сделки и дори с поставяне на рекорди в пазарното развитие за периода след началото на кризата. Естествено политическата нестабилност е оставила своя отпечатък и тук. През февруари и юни гражданското недоволство е довело до кратки епизоди на пауза, които отново са изправили имотния бранш пред несигурност, но те са последвани от завръщане на клиентите.

Най-важните изводи на консултантите са, че цените са спрели да падат, много от клиентите, които дълги години са отлагали покупка, са се завърнали и са реализирали добри сделки на разумни цени. Специалистите отчитат още нараснала динамика на банките по отношение на кредитирането на имоти и по-добрите условия по ипотечните кредити, които също са повлияли на купувачите.

Регистрираните цени, при които се е стигало до сделки през годината, са средно 720 - 750 евро за кв. м в София и Варна, около 500 - 550 евро за кв. м за Пловдив и 550 - 600 евро за кв. м в Бургас.

Традиционно София е бил един от най-активните пазари, където обемите от сделки са отбелязали непрекъснат ръст от около 10% на годишна база. Пазарите в Пловдив и Бургас също са били доста активни и сделките там също са нараснали значително. Морските ваканционни имоти са продължили да привличат интерес и уверено да излизат от кризата. През 2013 г. продажбите в този сектор са се увеличили с около 20%, цените са започнали леко да пълзят нагоре и са достигнали нива от 550 - 570 евро за кв. м в края на годината.

За разлика от морските ски курортите и през 2013 г. са останали под натиска на относително слабо търсене и цените там отново не са успели да се стабилизират. Брокерите са категорични, че имотите за почивка през зимата най-трудно ще се възстановят от кризата, което от своя страна дава възможности за много изгодни покупки, тъй като цените в момента са в абсолютния си минимум.

Апартаментите в Банско и Пампорово са се продавали на цени 350 - 400 евро за кв. м, а в Боровец - около 600 евро за кв. м. Активността в сегмента на селските къщи се е запазила стабилна, но в същото време на 80% по-ниски нива отпреди кризата. Тези недвижимости са придобивани през годината основно от руски говорещи граждани, следвани от британци, купувачи от цяла Европа, както и от българи. Средната цена на селските къщи е възлизала на около 20 000 евро. На такива цени са търгувани основно жилища в доста добро състояние. Случвали са се и покупки на сгради над 40 000 евро близо до морето, основно от руснаци.

Наблюденията на професионалистите показват, че купувачите и продавачите са с все по-сходни очаквания и позициите им се уеднаквяват. Това е една от основните причини пазарът да се раздвижи. „Прави впечатление, че продавачите все повече се вслушват в пазарните тенденции и позволяват да бъдат консултирани за реалната цена, на която може да бъде продаден даден имот, защото всички си дадоха сметка, че пазарът определя стойностите и обявяването на имота на завишена цена е чиста загуба на време.

През последните години купувачите имаха два основни фактора при избора - най-изгодната цена и точните параметри на имота, като компромиси се правеха с параметрите, но не и с цената. Напоследък се забелязва обратната тенденция - те са по-склонни да направят компромис с цената, да заплатят малко повече на кв. м, но да купят точния според изискванията си имот, защото много от тях вече са наясно колко трудно се намира той", коментира оперативният директор на „Бългериан Пропертис" Полина Стойкова.

За първи път от началото на кризата професионалистите имат оптимистични надежди за новата година. Прогнозата на компанията за 2014 г. е възстановяването на пазара да продължи, което ще се изрази в нарастване на реализираните продажби на жилищни и ваканционни имоти. Експертите са убедени, че пазарът отново ще бъде движен от две основни групи купувачи - българи, които ще се концентрират върху жилищния пазар в големите градове, и руснаци, които ще продължат да доминират по морето.

Ниските цени на ски курортите и отличните условия за туризъм, които предлагат, им дават шансове да привлекат интерес, който да позволи на този сегмент от пазара да се стабилизира през 2014 г. Относно цените не се предвижда съществена промяна. Очакванията са те да запазят стабилност и да покажат по недвусмислен начин, че спадовете са в миналото, което ще даде увереност на всички, които до момента все още проявяват съмнение, че дъното е достигнато и че имотният пазар навлиза в нов етап от своето развитие.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Поздравления! 10 години на международния пазар - това е сериозно. ...
Бих искал да благодаря на BULGARIAN PROPERTIES и особено на Сергей Пеловски за съдействието при ...
Много съм доволен от нивото на обслужване и от огледите. Сътрудниците на компанията вършат работата ...
Най-продаваният комплекс в София!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
Коментар за цените на имотите от водещи експерти пред Economy.bg (видео)

07/Декември/2018
economy.bg

Очаква ли се спад при цените на имотите в България?

Economy.bg зададе този въпрос на мениджъри и експерти от различни компании за недвижими имоти, вкл. на изпълнителния директор на BULGARIAN PROPERTIES, по време на конференцията "Моят град. Моят дом. Моят бизнес", организирана от Националното сдружение Недвижими имоти (НСНИ).

Форумът се състоя на 15 и 16 ноември 201... прочети повече

Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече