СТАТИИ

Видимата промяна в имотния сектор засега се отлага

Строителство имоти, 21.01.13

Имотният пазар остави поредната противоречива и като цяло трудна година зад гърба си. През изминалата 2012 секторът отново направи опит да премине във фаза на възстановяване, но дълговата криза в Европа и съпътстващите негативни икономически тенденции го направиха неуспешен. В резултат на това пазарът на недвижимости се върна в кризисен режим, който доведе до тенденция на свиване на обема на сключените сделки до средата на 2012 г. Такова е виждането на експертите от „Бългериан пропертис“ за развитието на имотния сектор през миналата година.

Естествено не липсват и положителни промени, които би трябвало да подпомогнат развитието на пазара през следващите години. Консултантите посочват, че втората половина на 2012 г. е отбелязала затихване в спада на цените и нарастване на обема на сделките с ваканционни имоти, основно в морските курорти. Възраждането на морските недвижимости се дължи на нарасналото чуждестранно търсене, което за първи път от началото на кризата е било с осезаеми размери. Интересът на чужденците е повлиял и на търсенето на селските къщи, и на цените в зимните курорти, при които вече е стартирала стабилизация.

За разлика от ваканционния сегмент, пазарът на имоти в големите градове, движен основно от български купувачи, е изостанал. Миналата година се характеризира със стабилизиране на цените на градските апартаменти и добро предлагане, но, от друга страна, и с притесненията на купувачите за сигурността на доходите им. Съответно, сделките с градски имоти са останали под натиска на кризисните настроения и забавения икономически растеж, който през цялата 2012 г. не е успял да надхвърли 1%.

Специалистите не прогнозират съществена промяна за имотния пазар през 2013 г. При градските недвижимости те очакват търсенето да продължи да бъде доминирано от български купувачи и да зависи от възстановяването на икономиката, нивата на безработица, доходите на домакинствата и достъпа до банково кредитиране.

При ваканционните имоти ще се запази интересът на руските купувачи и ще продължи да нараства и през 2013 г. Според професионалистите това ще внесе пазарен оптимизъм, който постепенно ще прелива и в други сегменти, и те неминуемо ще усетят положително влияние от увеличения чуждестранен интерес и вливането на свеж паричен ресурс.

Не се очаква изменение и при цените. Спадовете в цените вече отшумяват и при непроменена икономическа среда през 2013 г. те ще се задържат на нивата от 2012 г., предвиждат от „Бългериан пропъртис“. От компанията посочват още, че водещо за пазарната реализация на дадена недвижимост ще продължава да бъде адекватното ценообразуване спрямо параметрите на имота, а купувачите отново ще търсят качествени, бюджетно ориентирани площи.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Покупката ми на къща до Каварна мина много добре, както от финансова, така и от организационна ...
Наскоро купихме къща и регистрирахме компания с BULGARIAN PROPERTIES. Бихме искали да благодарим на ...
От сърце благодаря за съдействието и експедитивната работа на екипа, който работи по нашата продажба ...
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Последни Новини
Пет интересни факта за Банско - най-добрият ски курорт у нас

20/Март/2019
profit.bg

Българският ски курорт Банско напоследък не излиза от световните класации.

През ноември миналата година той беше обявен за най-добрата бюджетна дестинация за ски туризъм от британската компания за финансови и застрахователни услуги, предназначени за туристи, Post Office Travel Money.

През 2017 г. британкото издание Daily Mirror нареди пиринското градче на седмо място ... прочети повече

Последни регионални новини
Софийските райони, в които живеят най-богатите

18/Март/2019
fakti.bg

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец... прочети повече

Знаете ли, че?
250 000 нови софиянци за 10 години

10/Януари/2019
24 часа, 10.01.2019, с. 2+3

С 250 000 души се е увеличило населението на София за 10 г. Това показват данни на служба ГРАО към МРРБ. През 2008 г. в столицата постоянен адрес са имали общо 1 229 324, а към 15 декември 2018 г. софиянци са били 1 478 045.

Официалната статистика показва, че само за една година хората... прочети повече