Видимата промяна в имотния сектор засега се отлага

2013-01-22   |  Строителство имоти, 21.01.13

Имотният пазар остави поредната противоречива и като цяло трудна година зад гърба си. През изминалата 2012 секторът отново направи опит да премине във фаза на възстановяване, но дълговата криза в Европа и съпътстващите негативни икономически тенденции го направиха неуспешен. В резултат на това пазарът на недвижимости се върна в кризисен режим, който доведе до тенденция на свиване на обема на сключените сделки до средата на 2012 г. Такова е виждането на експертите от „Бългериан пропертис“ за развитието на имотния сектор през миналата година.

Естествено не липсват и положителни промени, които би трябвало да подпомогнат развитието на пазара през следващите години. Консултантите посочват, че втората половина на 2012 г. е отбелязала затихване в спада на цените и нарастване на обема на сделките с ваканционни имоти, основно в морските курорти. Възраждането на морските недвижимости се дължи на нарасналото чуждестранно търсене, което за първи път от началото на кризата е било с осезаеми размери. Интересът на чужденците е повлиял и на търсенето на селските къщи, и на цените в зимните курорти, при които вече е стартирала стабилизация.

За разлика от ваканционния сегмент, пазарът на имоти в големите градове, движен основно от български купувачи, е изостанал. Миналата година се характеризира със стабилизиране на цените на градските апартаменти и добро предлагане, но, от друга страна, и с притесненията на купувачите за сигурността на доходите им. Съответно, сделките с градски имоти са останали под натиска на кризисните настроения и забавения икономически растеж, който през цялата 2012 г. не е успял да надхвърли 1%.

Специалистите не прогнозират съществена промяна за имотния пазар през 2013 г. При градските недвижимости те очакват търсенето да продължи да бъде доминирано от български купувачи и да зависи от възстановяването на икономиката, нивата на безработица, доходите на домакинствата и достъпа до банково кредитиране.

При ваканционните имоти ще се запази интересът на руските купувачи и ще продължи да нараства и през 2013 г. Според професионалистите това ще внесе пазарен оптимизъм, който постепенно ще прелива и в други сегменти, и те неминуемо ще усетят положително влияние от увеличения чуждестранен интерес и вливането на свеж паричен ресурс.

Не се очаква изменение и при цените. Спадовете в цените вече отшумяват и при непроменена икономическа среда през 2013 г. те ще се задържат на нивата от 2012 г., предвиждат от „Бългериан пропъртис“. От компанията посочват още, че водещо за пазарната реализация на дадена недвижимост ще продължава да бъде адекватното ценообразуване спрямо параметрите на имота, а купувачите отново ще търсят качествени, бюджетно ориентирани площи.

  прочети повече статии

Сподели
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване

Намерете вашия имот при максимален избор
Изберете каква маркетингова комуникация желаете да получавате от нас: