СТАТИИ

Видимата промяна в имотния сектор засега се отлага

Строителство имоти, 21.01.13

Имотният пазар остави поредната противоречива и като цяло трудна година зад гърба си. През изминалата 2012 секторът отново направи опит да премине във фаза на възстановяване, но дълговата криза в Европа и съпътстващите негативни икономически тенденции го направиха неуспешен. В резултат на това пазарът на недвижимости се върна в кризисен режим, който доведе до тенденция на свиване на обема на сключените сделки до средата на 2012 г. Такова е виждането на експертите от „Бългериан пропертис“ за развитието на имотния сектор през миналата година.

Естествено не липсват и положителни промени, които би трябвало да подпомогнат развитието на пазара през следващите години. Консултантите посочват, че втората половина на 2012 г. е отбелязала затихване в спада на цените и нарастване на обема на сделките с ваканционни имоти, основно в морските курорти. Възраждането на морските недвижимости се дължи на нарасналото чуждестранно търсене, което за първи път от началото на кризата е било с осезаеми размери. Интересът на чужденците е повлиял и на търсенето на селските къщи, и на цените в зимните курорти, при които вече е стартирала стабилизация.

За разлика от ваканционния сегмент, пазарът на имоти в големите градове, движен основно от български купувачи, е изостанал. Миналата година се характеризира със стабилизиране на цените на градските апартаменти и добро предлагане, но, от друга страна, и с притесненията на купувачите за сигурността на доходите им. Съответно, сделките с градски имоти са останали под натиска на кризисните настроения и забавения икономически растеж, който през цялата 2012 г. не е успял да надхвърли 1%.

Специалистите не прогнозират съществена промяна за имотния пазар през 2013 г. При градските недвижимости те очакват търсенето да продължи да бъде доминирано от български купувачи и да зависи от възстановяването на икономиката, нивата на безработица, доходите на домакинствата и достъпа до банково кредитиране.

При ваканционните имоти ще се запази интересът на руските купувачи и ще продължи да нараства и през 2013 г. Според професионалистите това ще внесе пазарен оптимизъм, който постепенно ще прелива и в други сегменти, и те неминуемо ще усетят положително влияние от увеличения чуждестранен интерес и вливането на свеж паричен ресурс.

Не се очаква изменение и при цените. Спадовете в цените вече отшумяват и при непроменена икономическа среда през 2013 г. те ще се задържат на нивата от 2012 г., предвиждат от „Бългериан пропъртис“. От компанията посочват още, че водещо за пазарната реализация на дадена недвижимост ще продължава да бъде адекватното ценообразуване спрямо параметрите на имота, а купувачите отново ще търсят качествени, бюджетно ориентирани площи.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
От 2 години ползвам услугите на BULGARIAN PROPERTIES. Търся си изгоден селски имоти близо до Созопол ...
Здравейте! Искам да изкажа своята благодарност от сътрудничеството с МАГДАЛЕНА ТОШЕВА. За пореден ...
Поздравления за BULGARIAN PROPERTIES, архитектурно студио Гениг и Аргогруп за превъзходния проект ...
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Последни Новини
България е най-добрата ваканционна дестинация, според британците

11/Юни/2019
profit.bg

Българският курорт Слънчев бряг предлага на британските туристи най-доброто съотношение качество-цена, докато континенталната част на Испания продължава да примамва посетители с плажове, култура и кухня.

Това пише британският таблоид The Sun, цитирайки национален доклад за пътуванията на жителите на Обединеното кралство. Изборът на почивка на тези места може да спести на туристите п... прочети повече

Последни регионални новини
Oткриват една от най-мащабните изложби в рамките на Пловдив - Еврпейска столица на културата

04/Април/2019
Bnr.bg

Днес се открива една от най-мащабните изложби в рамките на Европейската столица на културата „Пловдив 2019“. Тя е озаглавена „Чуйте ни – артистичен интелект“ и включва над 80 произведения от колекциите на „Дойче телеком“ с участието на множество знакови фигури от артистичния свят на Централна и Източна Европа.

„Изложбата и колекциите ни имат за цел да покажат фокусиране върху Центра... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече