СТАТИИ

Видимата промяна в имотния сектор засега се отлага

Строителство имоти, 21.01.13

Имотният пазар остави поредната противоречива и като цяло трудна година зад гърба си. През изминалата 2012 секторът отново направи опит да премине във фаза на възстановяване, но дълговата криза в Европа и съпътстващите негативни икономически тенденции го направиха неуспешен. В резултат на това пазарът на недвижимости се върна в кризисен режим, който доведе до тенденция на свиване на обема на сключените сделки до средата на 2012 г. Такова е виждането на експертите от „Бългериан пропертис“ за развитието на имотния сектор през миналата година.

Естествено не липсват и положителни промени, които би трябвало да подпомогнат развитието на пазара през следващите години. Консултантите посочват, че втората половина на 2012 г. е отбелязала затихване в спада на цените и нарастване на обема на сделките с ваканционни имоти, основно в морските курорти. Възраждането на морските недвижимости се дължи на нарасналото чуждестранно търсене, което за първи път от началото на кризата е било с осезаеми размери. Интересът на чужденците е повлиял и на търсенето на селските къщи, и на цените в зимните курорти, при които вече е стартирала стабилизация.

За разлика от ваканционния сегмент, пазарът на имоти в големите градове, движен основно от български купувачи, е изостанал. Миналата година се характеризира със стабилизиране на цените на градските апартаменти и добро предлагане, но, от друга страна, и с притесненията на купувачите за сигурността на доходите им. Съответно, сделките с градски имоти са останали под натиска на кризисните настроения и забавения икономически растеж, който през цялата 2012 г. не е успял да надхвърли 1%.

Специалистите не прогнозират съществена промяна за имотния пазар през 2013 г. При градските недвижимости те очакват търсенето да продължи да бъде доминирано от български купувачи и да зависи от възстановяването на икономиката, нивата на безработица, доходите на домакинствата и достъпа до банково кредитиране.

При ваканционните имоти ще се запази интересът на руските купувачи и ще продължи да нараства и през 2013 г. Според професионалистите това ще внесе пазарен оптимизъм, който постепенно ще прелива и в други сегменти, и те неминуемо ще усетят положително влияние от увеличения чуждестранен интерес и вливането на свеж паричен ресурс.

Не се очаква изменение и при цените. Спадовете в цените вече отшумяват и при непроменена икономическа среда през 2013 г. те ще се задържат на нивата от 2012 г., предвиждат от „Бългериан пропъртис“. От компанията посочват още, че водещо за пазарната реализация на дадена недвижимост ще продължава да бъде адекватното ценообразуване спрямо параметрите на имота, а купувачите отново ще търсят качествени, бюджетно ориентирани площи.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Искам да благодаря на Bulgarian properties и целия екип и най вече на брокера Богдан Тончев за ...
Много сме доволни и радостни, че имаме за брокер Деси Димова. Тя е ерудирана в професионалната си ...
Цялото ни семейството с радост изразява благодарност към BULGARIAN PROPERTIES като цяло и отделно ...
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Последни Новини
Отпразнувахме 15-тата годишнина на BULGARIAN PROPERTIES

18/Декември/2018

BULGARIAN PROPERTIES отпразнува своята 15-та годишнина, както и една от най-успешните години в историята на компанията със запомнящо се парти в популярен столичен клуб.

На 16.12.2018 г. имахме удоволствието да споделим празника си с колегите ни от офисите в цялата страна, много приятели, съмишленици и партньори.

"15 години е важна годишнина за нас. Не толкова отгово... прочети повече

Последни регионални новини
Фрагментите от Берлинската стена вече са в Пловдив

10/Януари/2019
Bnr.bg

На Римския стадион в Пловдив бе експонирана единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена. Пътуващата експозиция е създадена по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 година, а откриването ѝ в Пловдив е на 12-и януари и е част от програмата за откриването на "Пловдив 2019".

Изложбата представя предшест... прочети повече

Знаете ли, че?
С колко поскъпнаха имотите в София и какво да очакваме през 2019?

29/Ноември/2018
https://profit.bg

"За изминаващата 2018 г. можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, но с много по-плавни ръстове на всички показатели, както и с множество микроцикли, които променяха имотния пазар през различните месеци.

Като цяло, можем да я определим като стабил... прочети повече