Възход на пазара на нови жилища в големите градове

2016-12-21   |  mediapool.bg

Пазарът на нови жилища в големите градове у нас е във възход – ръст на продажбите и на цените. Това показват данни на агенции за имоти.

"За пръв път има възходящ цикъл на пазара, който е в резултат от местно търсене, движено от фундаментални фактори - ипотечното кредитиране, растежът на икономиката, нарастването на доходите, спадът в безработицата и вътрешната миграция към големите градове. Това означава, че имотният пазар се развива здравословно и въпреки че имаме индикации за бум, не можем да говорим за балонизиране", коментира Полина Стойкова, оперативен директор на "Бългериан Пропетис".

Данните на агенцията показват, че за пръв път от 2008 г. има двуцифрен ръст в цените на имотите в София (около 12%), което е двойно повече спрямо миналата година.

Данните на Агенцията по вписванията отчитат ръст от 7% в продажбите на имоти в цялата страна за първите девет месеца на годината спрямо същия период на 2015 г. Най-силен остава пазарът в София с 18 052 сделки, което е ръст от 7.2 на сто на годишна база. В Пловдив са продадени 11 337 имота за деветмесечието, което е с 4 на сто повече спрямо година по-рано. Във Варна са продадени 8081 имота, което е ръст от 5.5 на сто. В Бургас и Стара Загора се запазват нивата от миналата година, показват още данните на Агенцията по вписванията.

Заради увеличаването на броя на сделките и ръста на цените продължава заблудата на част от продавачите, че ще успеят да продадат жилищата си на завишени цени, показват наблюденията на "Имотека".

Нови зони ще привличат интереса на жилищния пазар в София

След като през изминалата година центърът, източните и южните квартали на София бяха най-желани, през 2017 г. редом с тях ще се появят и нови "горещи" точки на активност, прогнозират от "Имотека".

Според тях това ще са местата в близост до планираните линии на метрото и зоните, в които инфраструктурата активно се подобрява или има повече удобства.

Според Явор Пейчев, регионален мениджър на "Имотека", по-силен интерес през 2017 г. ще има в районите на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна", бул. "Шипченски проход", кв. "Красно село", "Бъкстон", кв. "Витоша", по протежението на бул. "Владимир Вазов". Това са райони, които са активно развиващи се днес, а цените им все още са достъпни. В близките години обаче е вероятно нивата там да се покачат, прогнозира Пейчев.

Той очаква през следващата година частично да бъде преодолян и дисбалансът между цените, които част от продавачите предлагат, и тези, на които се сключват реални сделки.

"Оптимизмът, с който стартира 2016 г., мотивира много продавачи да предложат на пазара имоти със завишени цени. В резултат, в центъра на столицата днес виждаме изключително широк диапазон – срещат се имоти от 800 до 1500 евро на кв. м. Разбира се, има разлики в качествата на тези жилища, но реалните пазарни граници са далеч по-тесни. През предстоящата година очакваме продавачите да предложат адекватни на пазара ценови нива", коментира Пейчев.

Прогнозите на "Имотека" са, че затворените комплекси също ще привличат купувачи през 2017 г. Те ще задържат цени, сходни на настоящите и ще бъдат все по-търсени – не само от традиционната група на младите семейства с деца, но и от инвестиционно настроени купувачи.

От "Имотека" очакват около 5% ръст при сделките, сключени с цел отдаване под наем. Най-желаните имоти ще останат двустайните и тристайните апартаменти.

Между 1 и 3 месеца ще се задържи най-често срещаният период за сключване на сделка.

Половината от продажбите в София са жилища ново строителство

Реализираните продажби на жилища ново строителство са около половината от общия обем продажби в София, а цените им са по-високи от тези на имотите на старото строителство с около 80-100 евро/кв.м, отчитат от "Бългериан Пропертис".

От "Имотека" също посочват, че новото строителство ще бъде предпочитано през следващата година, въпреки че цените на новите жилища са по-високи от тези на старото. Причината е в поддържаните общи части и енергоефективните фасади.

"При традиционното строителство общият вид на сградите не е така привлекателен за клиентите. В същото време повечето етажни собствености не инвестират в поддръжка, което катализира процеса на амортизация", коментира Явор Пейчев от "Имотека".

Активен пазар и ръст на цените през 2017 г.

През следващата година подемът в София и другите големи градове ще продължи и отново ще бъде движен от местното търсене. Купувачите ще бъдат все по-добре информирани за актуалните пазарни тенденции и ценови нива и затова продажби на спекулативни цени едва ли ще успеят, смятат от "Българиан пропертис" и "Имотика".

Полина Стойкова очаква увеличението на продажбите да е по-значимо, отколкото нарастването на цените на имотите, където темпът ще се забави с балансирането на пазара и ще остане в рамките на до 10% през 2017 г.

Като цяло 2017 ще бъде година на активен пазар. Възможно е и разширение в ценовия диапазон, на който се сключват сделки. Ако през тази година най-много бяха покупките между 70 000 и 110 000 евро, то през 2017 г. можем да станем свидетели на движение във възходяща посока на тези показатели, посочват от "Имотека".

Вижте нашите имоти ново строителство

Вижте топ имоти ново строителство в София


  прочети повече статии

Сподели
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Витоша Вю е висок клас жилищен комплекс в кв. Кръстова вада в София. Съчетанието на модерна градска среда и непосредствена близост до Витоша създава усещане за дом, с комфорт и удобство, с бърза комуникация и красиви градини с много зеленина.
Вижте още
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване