СТАТИИ

Възход на пазара на нови жилища в големите градове

mediapool.bg

Пазарът на нови жилища в големите градове у нас е във възход – ръст на продажбите и на цените. Това показват данни на агенции за имоти.

"За пръв път има възходящ цикъл на пазара, който е в резултат от местно търсене, движено от фундаментални фактори - ипотечното кредитиране, растежът на икономиката, нарастването на доходите, спадът в безработицата и вътрешната миграция към големите градове. Това означава, че имотният пазар се развива здравословно и въпреки че имаме индикации за бум, не можем да говорим за балонизиране", коментира Полина Стойкова, оперативен директор на "Бългериан Пропетис".

Данните на агенцията показват, че за пръв път от 2008 г. има двуцифрен ръст в цените на имотите в София (около 12%), което е двойно повече спрямо миналата година.

Данните на Агенцията по вписванията отчитат ръст от 7% в продажбите на имоти в цялата страна за първите девет месеца на годината спрямо същия период на 2015 г. Най-силен остава пазарът в София с 18 052 сделки, което е ръст от 7.2 на сто на годишна база. В Пловдив са продадени 11 337 имота за деветмесечието, което е с 4 на сто повече спрямо година по-рано. Във Варна са продадени 8081 имота, което е ръст от 5.5 на сто. В Бургас и Стара Загора се запазват нивата от миналата година, показват още данните на Агенцията по вписванията.

Заради увеличаването на броя на сделките и ръста на цените продължава заблудата на част от продавачите, че ще успеят да продадат жилищата си на завишени цени, показват наблюденията на "Имотека".

Нови зони ще привличат интереса на жилищния пазар в София

След като през изминалата година центърът, източните и южните квартали на София бяха най-желани, през 2017 г. редом с тях ще се появят и нови "горещи" точки на активност, прогнозират от "Имотека".

Според тях това ще са местата в близост до планираните линии на метрото и зоните, в които инфраструктурата активно се подобрява или има повече удобства.

Според Явор Пейчев, регионален мениджър на "Имотека", по-силен интерес през 2017 г. ще има в районите на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна", бул. "Шипченски проход", кв. "Красно село", "Бъкстон", кв. "Витоша", по протежението на бул. "Владимир Вазов". Това са райони, които са активно развиващи се днес, а цените им все още са достъпни. В близките години обаче е вероятно нивата там да се покачат, прогнозира Пейчев.

Той очаква през следващата година частично да бъде преодолян и дисбалансът между цените, които част от продавачите предлагат, и тези, на които се сключват реални сделки.

"Оптимизмът, с който стартира 2016 г., мотивира много продавачи да предложат на пазара имоти със завишени цени. В резултат, в центъра на столицата днес виждаме изключително широк диапазон – срещат се имоти от 800 до 1500 евро на кв. м. Разбира се, има разлики в качествата на тези жилища, но реалните пазарни граници са далеч по-тесни. През предстоящата година очакваме продавачите да предложат адекватни на пазара ценови нива", коментира Пейчев.

Прогнозите на "Имотека" са, че затворените комплекси също ще привличат купувачи през 2017 г. Те ще задържат цени, сходни на настоящите и ще бъдат все по-търсени – не само от традиционната група на младите семейства с деца, но и от инвестиционно настроени купувачи.

От "Имотека" очакват около 5% ръст при сделките, сключени с цел отдаване под наем. Най-желаните имоти ще останат двустайните и тристайните апартаменти.

Между 1 и 3 месеца ще се задържи най-често срещаният период за сключване на сделка.

Половината от продажбите в София са жилища ново строителство

Реализираните продажби на жилища ново строителство са около половината от общия обем продажби в София, а цените им са по-високи от тези на имотите на старото строителство с около 80-100 евро/кв.м, отчитат от "Бългериан Пропертис".

От "Имотека" също посочват, че новото строителство ще бъде предпочитано през следващата година, въпреки че цените на новите жилища са по-високи от тези на старото. Причината е в поддържаните общи части и енергоефективните фасади.

"При традиционното строителство общият вид на сградите не е така привлекателен за клиентите. В същото време повечето етажни собствености не инвестират в поддръжка, което катализира процеса на амортизация", коментира Явор Пейчев от "Имотека".

Активен пазар и ръст на цените през 2017 г.

През следващата година подемът в София и другите големи градове ще продължи и отново ще бъде движен от местното търсене. Купувачите ще бъдат все по-добре информирани за актуалните пазарни тенденции и ценови нива и затова продажби на спекулативни цени едва ли ще успеят, смятат от "Българиан пропертис" и "Имотика".

Полина Стойкова очаква увеличението на продажбите да е по-значимо, отколкото нарастването на цените на имотите, където темпът ще се забави с балансирането на пазара и ще остане в рамките на до 10% през 2017 г.

Като цяло 2017 ще бъде година на активен пазар. Възможно е и разширение в ценовия диапазон, на който се сключват сделки. Ако през тази година най-много бяха покупките между 70 000 и 110 000 евро, то през 2017 г. можем да станем свидетели на движение във възходяща посока на тези показатели, посочват от "Имотека".

Вижте нашите имоти ново строителство

Вижте топ имоти ново строителство в София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Ние сме горди собственици на красиво жилище, с уникална гледка. Искаме да кажем голямо "БЛАГОДАРЯ" ...
Невероятни хора и отлично обслужване. Те ми помогнаха да продам апартамент в София за нула време, и ...
Благодарение на помощта на Сергей Пеловски от BULGARIAN PROPERTIES, успяхме да продадем нашето шале. ...
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
Ипотечните кредити са рекордно евтини

02/Януари/2019
Труд, 29.12.18, с.6

Ипотечните кредити са рекордно евтини, сочат данните на БНБ. През ноември средният годишен процент на разходите (ГПР), който включва лихвите и всички такси и комисионни, по жилищните заеми в евро намаля до 4,22%, при 4,30% през октомври. Левовите ипотечни кредити за домакинствата са още по-евтини като средният ГПР е 3,59%.

През ноември се понижават лихвите и таксите и по потребител... прочети повече

Последни регионални новини
Варна - шампион по построени жилища през това лято

08/Ноември/2018
Moreto.net, 07.11.2018 17:35

От новопостроените и влезли е експлоатация жилища в страната за месеците юли, август и септември т.г. най-висок е делът на тези с две стаи - цели 43.3%.

Това сочат предварителни данни на Националния статистически институт относно въведените в експлоатация новопостроени жилищните сгради и жилища през третото тримесечие на 2018 година.
От новопостроените жилища, влезли в експл... прочети повече

Знаете ли, че?
Все повече банки свалят лихвите по ипотечните заеми под 3%

28/Ноември/2018
Сега, бр.279, 28.11.18, с.6

Лихвите по жилищните кредити в България никога не са били толкова ниски, показва статистиката на БНБ. Към октомври средната лихва по заемите в левове е паднала до 3.26%. За сравнение през лятото тя бе 3.38%, а преди година - 3.87%. Ипотеките в евро също продължават да поевтиняват, макар да остават ма... прочети повече