СТАТИИ

Възход на пазара на нови жилища в големите градове

mediapool.bg

Пазарът на нови жилища в големите градове у нас е във възход – ръст на продажбите и на цените. Това показват данни на агенции за имоти.

"За пръв път има възходящ цикъл на пазара, който е в резултат от местно търсене, движено от фундаментални фактори - ипотечното кредитиране, растежът на икономиката, нарастването на доходите, спадът в безработицата и вътрешната миграция към големите градове. Това означава, че имотният пазар се развива здравословно и въпреки че имаме индикации за бум, не можем да говорим за балонизиране", коментира Полина Стойкова, оперативен директор на "Бългериан Пропетис".

Данните на агенцията показват, че за пръв път от 2008 г. има двуцифрен ръст в цените на имотите в София (около 12%), което е двойно повече спрямо миналата година.

Данните на Агенцията по вписванията отчитат ръст от 7% в продажбите на имоти в цялата страна за първите девет месеца на годината спрямо същия период на 2015 г. Най-силен остава пазарът в София с 18 052 сделки, което е ръст от 7.2 на сто на годишна база. В Пловдив са продадени 11 337 имота за деветмесечието, което е с 4 на сто повече спрямо година по-рано. Във Варна са продадени 8081 имота, което е ръст от 5.5 на сто. В Бургас и Стара Загора се запазват нивата от миналата година, показват още данните на Агенцията по вписванията.

Заради увеличаването на броя на сделките и ръста на цените продължава заблудата на част от продавачите, че ще успеят да продадат жилищата си на завишени цени, показват наблюденията на "Имотека".

Нови зони ще привличат интереса на жилищния пазар в София

След като през изминалата година центърът, източните и южните квартали на София бяха най-желани, през 2017 г. редом с тях ще се появят и нови "горещи" точки на активност, прогнозират от "Имотека".

Според тях това ще са местата в близост до планираните линии на метрото и зоните, в които инфраструктурата активно се подобрява или има повече удобства.

Според Явор Пейчев, регионален мениджър на "Имотека", по-силен интерес през 2017 г. ще има в районите на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна", бул. "Шипченски проход", кв. "Красно село", "Бъкстон", кв. "Витоша", по протежението на бул. "Владимир Вазов". Това са райони, които са активно развиващи се днес, а цените им все още са достъпни. В близките години обаче е вероятно нивата там да се покачат, прогнозира Пейчев.

Той очаква през следващата година частично да бъде преодолян и дисбалансът между цените, които част от продавачите предлагат, и тези, на които се сключват реални сделки.

"Оптимизмът, с който стартира 2016 г., мотивира много продавачи да предложат на пазара имоти със завишени цени. В резултат, в центъра на столицата днес виждаме изключително широк диапазон – срещат се имоти от 800 до 1500 евро на кв. м. Разбира се, има разлики в качествата на тези жилища, но реалните пазарни граници са далеч по-тесни. През предстоящата година очакваме продавачите да предложат адекватни на пазара ценови нива", коментира Пейчев.

Прогнозите на "Имотека" са, че затворените комплекси също ще привличат купувачи през 2017 г. Те ще задържат цени, сходни на настоящите и ще бъдат все по-търсени – не само от традиционната група на младите семейства с деца, но и от инвестиционно настроени купувачи.

От "Имотека" очакват около 5% ръст при сделките, сключени с цел отдаване под наем. Най-желаните имоти ще останат двустайните и тристайните апартаменти.

Между 1 и 3 месеца ще се задържи най-често срещаният период за сключване на сделка.

Половината от продажбите в София са жилища ново строителство

Реализираните продажби на жилища ново строителство са около половината от общия обем продажби в София, а цените им са по-високи от тези на имотите на старото строителство с около 80-100 евро/кв.м, отчитат от "Бългериан Пропертис".

От "Имотека" също посочват, че новото строителство ще бъде предпочитано през следващата година, въпреки че цените на новите жилища са по-високи от тези на старото. Причината е в поддържаните общи части и енергоефективните фасади.

"При традиционното строителство общият вид на сградите не е така привлекателен за клиентите. В същото време повечето етажни собствености не инвестират в поддръжка, което катализира процеса на амортизация", коментира Явор Пейчев от "Имотека".

Активен пазар и ръст на цените през 2017 г.

През следващата година подемът в София и другите големи градове ще продължи и отново ще бъде движен от местното търсене. Купувачите ще бъдат все по-добре информирани за актуалните пазарни тенденции и ценови нива и затова продажби на спекулативни цени едва ли ще успеят, смятат от "Българиан пропертис" и "Имотика".

Полина Стойкова очаква увеличението на продажбите да е по-значимо, отколкото нарастването на цените на имотите, където темпът ще се забави с балансирането на пазара и ще остане в рамките на до 10% през 2017 г.

Като цяло 2017 ще бъде година на активен пазар. Възможно е и разширение в ценовия диапазон, на който се сключват сделки. Ако през тази година най-много бяха покупките между 70 000 и 110 000 евро, то през 2017 г. можем да станем свидетели на движение във възходяща посока на тези показатели, посочват от "Имотека".

Вижте нашите имоти ново строителство

Вижте топ имоти ново строителство в София


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Поздравления за прекрасния проект Vitosha View! Нямаме търпение да се нанесем и да станем част от ...
Бихме искали да благодарим на вашия екип за отличната помощ при покупката ни на имот в България. ...
Искрено благодаря на Павел Димитров /Банско/ и адвокат Ивайло Влахов! Благодаря за професионализма! ...
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Най-продаваният комплекс в София!
Последни Новини
Николай Николов е новият Регионален мениджър на BULGARIAN PROPERTIES за Велико Търново

20/Март/2019
BULGARIAN PROPERTIES

Той пое това предизвикателство в началото на 2019 г. и за изминалите само няколко седмици вече има постигнати видими резултати.

В качеството си на Регионален мениджър Николай допринесе за откриване на новия офис на компанията в центъра на гр. Велико Търново, който вече е отворен и посреща клиенти.

Освен продавачи и купувачи на имоти, екипът ни посрещна и журналист ... прочети повече

Последни регионални новини
Фестивал в Банско показва 10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения ще бъдат представени на зимната кинопанорама в Банско, която започва тази вечер. Събитието съвпада и със кръговете от световната купа по ски, които стартират утре. Така любителите на зимните спортове и на световното кино ще могат да съчетаят планината с киносалона, сподели директорът на международния фестивал за планинарско кино Натали Пет... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече