За последните 3 месеца в София спря поевтиняването на жилищата

2013-07-22   |  Монитор, 22.07.13

Средните цени на продадените жилища в София през последните 2 години е в рамките на 720-750 евро за квадрат, а от началото на 2012 г. няма спад и през второто тримесечие на 2013 г. в столицата вече е достигнато пазарно равновесие, сочи анализ на BULGARIAN PROPERTIES.

През април и май в София е отчетено нарастване на търсенето, а след началото на протестите активността на пазара намаля за около 2 седмици, като освен купувачите от пазара се изтеглиха и част от продавачите. Това отдръпване, както и през зимата, беше краткотрайно. И този път пазарът се стабилизира бързо за разлика от други периоди на кризи през последните 5 години, когато се наблюдаваха спадове на броя на сделките за доста по-дълги периоди.

Освен нарасналото търсене в София като цяло през изминалите три месеца се активизираха купувачите, които проявяват интерес към по-качествените и скъпи имоти и в резултат се повиши броят на сделките в луксозния сегмент. Другата постоянно присъстваща голяма група купувачи са тези, които търсят апартаменти на цени от 30 000 и 50 000 евро.

Закупуването на по-качествени имоти се отрази и върху средните цени. През второто тримесечие на 2013 г. почти липсват цени на сделки под 600 евро на кв. м. В резултат на това през второто тримесечие средната цена на жилищата достигна 747 евро на кв. м при 715 евро/кв. м през същия период на 2012 г. Подобно е изменението и спрямо предходното тримесечие (+3,9%), когато средната цена на продадените апартаменти бе 719 евро на кв. м.

През последните години на купувачите влияеха 2 основни фактора при избора – най-изгодната цена и точните параметри на имота, като компромиси се правеха с параметрите, но не и с цената, се казва още в анализа на агенцията. Напоследък се забелязва обратната тенденция – купувачите са по-склонни да направят компромис с цената, да заплатят малко повече на квадрат, но да закупят точния според техните изисквания имот, защото много от тях вече са наясно колко трудно се намира качествено жилище.

Според Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES, морските имоти продължават да доминират и да заемат най-голям дял в продажбите на ваканционни жилища. Броят на реализираните продажби се запази на нивата от втората половина на 2012 г., когато ваканционният пазар по морето преживя истинско възраждане на интереса и старт на нов цикъл в своето развитие. По думите й Южното Черноморие продължава да бъде лидер в продажбите на морски имоти на руснаци, но интересът им вече не е насочен само към Слънчев бряг.

Средни цени (евро/кв. м) на жилища в София:

Януари-Март; Април-Юни

2010 г. - 1040; 870

2011 г. - 830; 850

2012 г. - 735; 715

2013 г. - 719; 747

Източник BULGARIAN PROPERTIES

  прочети повече статии

Сподели
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране. Завършване през ноември 2020 г.
Вижте още

Изпратете запитване