СТАТИИ

Защо агенциите откриват квартални офиси

www.fakti.bg, 12.11.2014

Привличането на клиенти е ключът към успеха на всяка компания. Необходима е ясна стратегия, с която това да се реализира. През последните години се залага прекалено много на интернет. И това е съвсем нормално – един бърз и достъпен от финансова гледна точка канал за информация. Живият контакт, обаче не отмира. Напротив – комбинацията между реалното и виртуалното, като че ли е най-сигурният начин за приливане на повече клиенти. Именно това е сред причините една от големите компании за недвижими имоти на българския пазар да разширява клоновата си мрежа. Какви са предимствата на т.нар. „имотни кафенета” и как да се избере най-подходящото място, обяснява специално за читателите на imot.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties и "Лукс имоти".

- Госпожо Стойкова, кои са факторите, за да се открива именно на този етап от развитието на имотния пазар в България нов офис в град?

- Имотният пазар през тази година навлезе в нов етап от своето развитие - спадът на цените приключи, продажбите се увеличават и решихме, че именно сега, в началото на този нов етап, е много подходящ момент да увеличим клоновата си мрежа в столицата. София е градът с най-голям и най-динамичен имотен пазар, пазар който задава тенденциите за цялата страна и който има голям потенциал за развитие в следващите години.

Ние сме почти 12 години на пазара и от ден първи на съществуването си сме изключително силно ориентирани към онлайн присъствието и онлайн рекламата на имоти - нещо, което колкото и да изглежда нормално в днешно време, не беше така през 2003 г. На някой може да се стори странно, че във времена, когато бизнесът се мести онлайн и все повече услуги се предлагат изцяло през интернет, ние като агенция, която е лидер и един от основоположниците на имотните услуги в уеб пространството, решаваме да открием нов офис. Всъщност, ние дълго имахме тази дилема - онлайн или клонова мрежа по кварталите и достигнахме до извода, че най-добре е да е хибридна форма комбинация от двете и че именно агенция с нашия опит и компетенции може най-добре да осъществи тази комбинация. Ние ще се стремим да съчетаем отлично иновативните онлайн брокерски услуги с физическото присъствие на офисите ни на местно ниво, за да бъдем агенцията от бъдещето, която има офис в квартала. Това ще бъде едно голямо предизвикателство за нас, но сме уверени, че ще се справим.

Интересното е, че през годините ние се развиваме някак обратно на естествените бизнес процеси и винаги сме правили нещата по трудния начин. Вместо да тръгнем от офис в града и да разширяваме мрежата си в други градове, стартирахме дейност в онлайн пространството, като бързо след това отворихме едновременно офиси в много градове и курорти, успяме да покрием територията на цялата страна и едновременно с това развихме международна мрежа от офиси и партньорства. Имаше време в периода на бума, когато имахме офиси в почти всички населени места в страната, във всички курорти и в чужбина - Англия, Ирландия, Полша, Германия, Латвия, Словакия и други страни, а в офисите ни се говореха всякакви езици и услугите ни бяха адаптирани за очакванията на хора от различни националности. С настъпването на кризата и отдръпването на западноевропейските купувачи се наложи да затворим някои офиси, да преосмислим стратегията и да търсим нови възможности.

Така нарастващият интерес от страна на руски купувачи ни насочи към развитие на руския ни бизнес, адаптиране на всичките ни услуги за нуждите на руските купувачи. Отворихме офис в Москва през 2012 г. и вече години наред рекламираме имотите от цялата страна сред купувачи от целия свят, на различни езици и по начин, който да привлече интереса на хора с различна култура и ценности. В този смисъл ние сме може би единствената толкова глобална българска имотна агенция, а сега амбицията ни е да се върнем към фундамента на брокерската дейност и да станем локалните имотни консултанти. И мисля, че клиентите ще оценят и ще подкрепят тази наша абиция, която е подплътена с богат опит и международно качество на предоставяните от нас услуги.

- Как се избира точно района, в който да се открие нов офис?

- Районът се избира в зависимост от пазарните тенденции и приоритетите и специализацията на компанията. Ние сме с утвърдени позиции и голям брой клиенти, които търсят или предлагат имоти в южните квартали на София, включително и в луксозния сегмент, който е добре развит в тази част на София и това продиктува избора ни на офис там. Важен фактор при избора са параметрите на наличните помещения и не на последно място, малка доза късмет, защото и на имотните специалисти е нужен такъв, за да намерят подходящ имот. Усещането ни за новия ни офис на ъгъла на булевардите „България” и "Гоце Делчев" е, че той е точният имот за нас и се надяваме да успее да се превърне в неразделна и добре интегрирана част от местното обществено пространство.

- Какъв е оптималния брой служители, които да работят в тези "мини" офиси " и как се определя той?

- Аз по-скоро бих ги нарекла локални брокерски офиси тип "имотни кафенета" (да, черпим със страхотно кафе в новия ни офис :) Концепцията, която изграждаме в момента, е офисите ни да бъдат ефективно работещи консултантски единици, които да могат да предложат пълния ни спектър от услуги. Разбира се, броят на хората в офиса се определя и от параметрите на самото помещение, но минимумът е 2-ма или 3-ма имотни консултанти и брокери.

- По какъв начин откриването на подобни малки офиси в различни части на столицата и по-големите градове са в плюс за клиентите?

- Преди всичко сме хора, имаме нужда от човешки контакт и общуване лице в лице. Възможностите на новите технологии ни помагат да задоволим в голяма степен тези свои потребности, но не могат да заместят истинския личен контакт и доверителните отношения, които възникват в резултат от него. Може да пишем имейли, да общуваме по скайп, даже да провеждаме скайп огледи, но личният контакт, съвет и консултация е много по-важна за хората. И разбира се, особено важно е това да бъде достъпно, да бъде услуга предоставена наблизо и в комфортна обстановка. Клиентите търсят местните специалисти, хората, които живеят в техния квартал и познават неговите предимства и недостатъци. Бъдейки в квартала, ние ще живеем като съседи с нашите клиенти, а какво по-хубаво от готини съседи като нас.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН! Винаги сте били добри професионалисти, любезни и полезни за мен! Букурещ... ...
Наскоро отдадохме под наем два апартамента в гр. София. Благодарение на експедитивността, ...
Бих искал да благодаря на Виктор и Ивайло от БП за бърза и безпроблемна продажба на моя имот. Те ...
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Най-продаваният комплекс в София!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Последни Новини
Ипотечните кредити са рекордно евтини

02/Януари/2019
Труд, 29.12.18, с.6

Ипотечните кредити са рекордно евтини, сочат данните на БНБ. През ноември средният годишен процент на разходите (ГПР), който включва лихвите и всички такси и комисионни, по жилищните заеми в евро намаля до 4,22%, при 4,30% през октомври. Левовите ипотечни кредити за домакинствата са още по-евтини като средният ГПР е 3,59%.

През ноември се понижават лихвите и таксите и по потребител... прочети повече

Последни регионални новини
Националното турне на „Палячи” пристига в Пловдив

22/Октомври/2018
http://bnr.bg

Световноизвестният тенор Калуди Калудов отбелязва в Пловдив 40 години на сцената с ролята на Канио в операта „Палячи“ от Леонкавало.

Новата продукция на Държавна опера-Стара Загора е съвместно с Академичен цирк „Балкански“ и ще бъде изпълнена тази вечер в шапитото на цирка, до Колодрума. Идеята за опера в цирка е на Калуди Калудов. В новата постановка пътуващата трупа е циркова и д... прочети повече

Знаете ли, че?
До 5 години ще имаме пълна информация за всеки имот

16/Ноември/2018
fakti.bg

До 5 години специализирани карти към кадастъра ще дават абсолютно всяка информация за имота. Те са необходими най-вече за планирането на различните видове зони и инвестиционни намерения и ще съдържат информация за строежи, съоръжения, сервитути, подземна и надземна инженерна инфраструктура, водни изт... прочети повече