СТАТИИ

Защо се увеличават сделките с имоти?

www.fakti.bg

С 23% се е увеличил броят на сделките с недвижими имоти през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2012-а. По данни на Агенцията по вписвания най-голям ръст в покупко-продажбите с недвижимости има в Пловдив – 28.6%. На второ и трето място са съответно Варна и Бургас, с 18% и 17.5% повече. Столицата остава на четвърта позиция. През януари-март 2013 г. там са сключени 3600 сделки, докато за същия период на миналата година техният брой е 3324. Увеличението тук е с 8.3%.

Четири са факторите, благодарение, на което наблюдаваме подобна оптимистична картина в сектора. „На първо място това е стабилизиране на цените и отшумяване на спада, което върна доста от отлагащите покупка обратно на пазара. Друг фактор е, че мина значително време от началото на кризата и хората осъзнават, че няма какво да се чака. На трето място трябва да отбележим, че има добри предложения на цени от 2005 г. Не на последно място трябва да кажем, че банковите депозити вече не са толкова доходоносни, а и хората виждат, че за нищо няма гаранции и гледат да купят реални активи”, коментира за imot.bg Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

„Всички тези фактори доведоха до завръщане на клиентите на градския пазар и покупка на жилища. Активността на руските купувачи на ваканционни имоти продължава.

Основните сегменти, които са активни, са жилищните и ваканционните имоти (вкл. и селските къщи). Миналата година жилищните пазари като че ли отстъпваха на оживлението по морето, но сега наваксват”, допълва Стойкова.

Данните от Агенцията по вписвания не предоставят информация колко сделки са се извършили по сегменти. „Трудно да се прецени какъв е делът на отделните имоти в общата картина, но на база на опита ни и нашите данни, мисля, че жилищните и ваканционните имоти са двигателят на пазара”, допълва оперативния директор на BULGARIAN PROPERTIES.

След началото на кризата подобен ръст в обема на сделки имаше през 2011 г.

Подробна информация за данните за 1-то тримесечие

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Бих искал да използвам възможността да благодаря на Bulgarian Properties, и по-специално на Андрю ...
Услугата, която получих от BULGARIAN PROPERTIES, беше на високо ниво. С продажбата на апартамента ми ...
Професионално и бързо обслужване получих от Анди Пийч, който работи в офиса на BULGARIAN PROPERTIES ...
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Последни Новини
В-к 24 часа: 19 г. по-късно британците се завръщат на имотния пазар у нас

03/Юни/2019
Христо Николов, В-к 24 часа

В специалното приложение за имоти на в-к 24 часа "Идеален дом. Иновации и стил" бе публикуван материал на британското издание A Place In The Sun, цитиращ данните и наблюденията на BULGARIAN PROPERTIES относно чуждестранния интерес към имотите в България.

Вижте оригиналната статия тук (pdf)

Британските купувачи бяха първите, които се отдръпнаха от българския пазар още ... прочети повече

Последни регионални новини
Oткриват една от най-мащабните изложби в рамките на Пловдив - Еврпейска столица на културата

04/Април/2019
Bnr.bg

Днес се открива една от най-мащабните изложби в рамките на Европейската столица на културата „Пловдив 2019“. Тя е озаглавена „Чуйте ни – артистичен интелект“ и включва над 80 произведения от колекциите на „Дойче телеком“ с участието на множество знакови фигури от артистичния свят на Централна и Източна Европа.

„Изложбата и колекциите ни имат за цел да покажат фокусиране върху Центра... прочети повече

Знаете ли, че?
Почивка за руските купувачи

07/Май/2019
Капитал, 03.05.2019, с. 43-45

Оплакването, че руснаците масово разпродават ваканционните си имоти в България и напускат страната, е силно преувеличено. Най-хиперболизираната версия е, че близо 70% от руските имоти по българското Черноморие са на пазара, и то на половин цена. Официалната статистика показва съвсем друга картина: 81... прочети повече