СТАТИИ

Защо се увеличават сделките с имоти?

www.fakti.bg

С 23% се е увеличил броят на сделките с недвижими имоти през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2012-а. По данни на Агенцията по вписвания най-голям ръст в покупко-продажбите с недвижимости има в Пловдив – 28.6%. На второ и трето място са съответно Варна и Бургас, с 18% и 17.5% повече. Столицата остава на четвърта позиция. През януари-март 2013 г. там са сключени 3600 сделки, докато за същия период на миналата година техният брой е 3324. Увеличението тук е с 8.3%.

Четири са факторите, благодарение, на което наблюдаваме подобна оптимистична картина в сектора. „На първо място това е стабилизиране на цените и отшумяване на спада, което върна доста от отлагащите покупка обратно на пазара. Друг фактор е, че мина значително време от началото на кризата и хората осъзнават, че няма какво да се чака. На трето място трябва да отбележим, че има добри предложения на цени от 2005 г. Не на последно място трябва да кажем, че банковите депозити вече не са толкова доходоносни, а и хората виждат, че за нищо няма гаранции и гледат да купят реални активи”, коментира за imot.bg Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

„Всички тези фактори доведоха до завръщане на клиентите на градския пазар и покупка на жилища. Активността на руските купувачи на ваканционни имоти продължава.

Основните сегменти, които са активни, са жилищните и ваканционните имоти (вкл. и селските къщи). Миналата година жилищните пазари като че ли отстъпваха на оживлението по морето, но сега наваксват”, допълва Стойкова.

Данните от Агенцията по вписвания не предоставят информация колко сделки са се извършили по сегменти. „Трудно да се прецени какъв е делът на отделните имоти в общата картина, но на база на опита ни и нашите данни, мисля, че жилищните и ваканционните имоти са двигателят на пазара”, допълва оперативния директор на BULGARIAN PROPERTIES.

След началото на кризата подобен ръст в обема на сделки имаше през 2011 г.

Подробна информация за данните за 1-то тримесечие

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Използвахме услугите на BULGARIAN PROPERTIES за продажбата на наш апартамент в Боровец. Бяхме ...
Високо ценя целия процес на сътрудничество, помощ и подкрепа, оказана ми от офисите на Bulgarian ...
Искам да изразя благодарност към служителите на вашата фирма и лично на Ангел Соколов за ...
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Последни Новини
В-к Капитал: Спокойствие на жилищния пазар след години на ръст

18/Март/2019
capital.bg

Вижте как авторитетният икономическият седмичник обобщи пазара в София и какво споделиха мениджърите на BULGARIAN PROPERTIES и другите реномирани имотни агенции като статистики, тенденции и очаквания за 2019 г.

След поредната силна година пазарът на жилища в София тръгва към застой. Първите симптоми са още от края на миналата година - по-бавни сделки, по малко ипотеки, огромен брой... прочети повече

Последни регионални новини
За ценителите: „София филм фест на брега“ от 14 март

22/Февруари/2019
https://www.burgasinfo.com

Подрбани заглавия в конкурствата програма ще предложи за ценителите на седмото изкуство и тази жгодина фестивала „София филм фест на брега". Той ще се проведе от 14 до 22 март, а мястото на прожекциите ще е по традиция в Общинско кино АБ в Държавен театър "Адриана Будевска".

Освен нови филми, "София филм фест на брега" предлага на публиката възможността да се срещне с интересни ... прочети повече

Знаете ли, че?
"Ню Йорк таймс" намери къща за 4 млн. долара в София

28/Февруари/2019
dnevnik.bg

Цените на недвижимите имоти в България бележат ръст, новото строителство се развива благодарение и на ниските лихви, а купувачи от чужбина заявяват интерес към покупки с инвестиционна цел. Тези характеристики на имотния пазар в България отбелязва "Ню Йорк таймс" в обширен обзор по темата.
прочети повече