СТАТИИ

Защо се увеличават сделките с имоти?

www.fakti.bg

С 23% се е увеличил броят на сделките с недвижими имоти през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2012-а. По данни на Агенцията по вписвания най-голям ръст в покупко-продажбите с недвижимости има в Пловдив – 28.6%. На второ и трето място са съответно Варна и Бургас, с 18% и 17.5% повече. Столицата остава на четвърта позиция. През януари-март 2013 г. там са сключени 3600 сделки, докато за същия период на миналата година техният брой е 3324. Увеличението тук е с 8.3%.

Четири са факторите, благодарение, на което наблюдаваме подобна оптимистична картина в сектора. „На първо място това е стабилизиране на цените и отшумяване на спада, което върна доста от отлагащите покупка обратно на пазара. Друг фактор е, че мина значително време от началото на кризата и хората осъзнават, че няма какво да се чака. На трето място трябва да отбележим, че има добри предложения на цени от 2005 г. Не на последно място трябва да кажем, че банковите депозити вече не са толкова доходоносни, а и хората виждат, че за нищо няма гаранции и гледат да купят реални активи”, коментира за imot.bg Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

„Всички тези фактори доведоха до завръщане на клиентите на градския пазар и покупка на жилища. Активността на руските купувачи на ваканционни имоти продължава.

Основните сегменти, които са активни, са жилищните и ваканционните имоти (вкл. и селските къщи). Миналата година жилищните пазари като че ли отстъпваха на оживлението по морето, но сега наваксват”, допълва Стойкова.

Данните от Агенцията по вписвания не предоставят информация колко сделки са се извършили по сегменти. „Трудно да се прецени какъв е делът на отделните имоти в общата картина, но на база на опита ни и нашите данни, мисля, че жилищните и ваканционните имоти са двигателят на пазара”, допълва оперативния директор на BULGARIAN PROPERTIES.

След началото на кризата подобен ръст в обема на сделки имаше през 2011 г.

Подробна информация за данните за 1-то тримесечие

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
При покупка на недвижим имот в чужбина, най-важното е доверието. Безспорно BULGARIAN PROPERTIES и ...
За мен Bulgarian Properties са най-големите професионалисти! Сергей от офиса в София и Стефан от ...
Работят качествено и бързо, без никакви проблеми. Препоръчвам работата и услугите на BULGARIAN ...
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Последни Новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Последни регионални новини
Нараства търсенето на скъпи жилища край морето

25/Октомври/2018
Труд, 23.10.18, с. 21, Катерина Ковачева

Лукс имотите завладяха пазара на жилища във Варна. Желаещите да се сдобият с нов изтънчен дом са склони да дадат между 200 хил. и четвърт милион лева за апартамент в морската столица, като срещу тази сума, разбира се, търсят жилище ново строителство. Цените на панелните апартаменти във Варна също отбелязват ръст в сравнение с миналата година, отчетоха още брокерите във Варна.

"Реали... прочети повече

Знаете ли, че?
„Зона Б-5" - експеримент и модерна архитектура в действие

03/Декември/2018
Строител, бр.48, 30.11.18, с.22

В Деня на отворените Врати Общинското предприятие „Софпроект - ОГП", което отговаря за Общия градоустройствен план, организира архитектурна обиколка на кв. „Зона Б-5". В нея се включиха експерти, студенти и хора с интерес и активно отношение към развитието на града, които бяха водени от Даяна Николов... прочети повече