СТАТИИ

Засилва се интересът към ваканционните имоти в зимните курорти

www.investor.bg, 05.11.2015

Засилва се популярността на ваканционните имоти в ски курортите през тази година, отчитат от консултантската компания Bulgarian Properties.

Пазарът в зимните ни курорти, който беше изпаднал в тежка криза, преживява своеобразен Ренесанс, като засилената активност е продължила и през активния летен сезон. Компанията отчита повече продажби през третото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година и първи плахи ръстове на цените от седем години насам.

Същевременно кризата за морските ни курорти продължава заради отдръпването на руските купувачи. Най-силен спад на търсенето – 25% на годишна база за третото тримесечие, е регистриран в района на Слънчев бряг.

Положителни тенденции обаче се регистрират в северните курорти около Варна, както и на юг от Бургас – в Созопол и Лозенец.

На ваканционния пазар на имоти в България освен това навлизат все по-разнообразни по националност купувачи, включително и българи, отчита още компанията.

Ски курортите

Летните месеци са били изключително активни за Банско с отчетливо нарастване на продажбите на ваканционни имоти на купувачи с разнообразни националности – британци, руснаци, украинци, македонци и други.

През изминалото тримесечие средните цени на продадените апартаменти в Банско отбелязват ръст от малко над 1,3% на тримесечна база, показва статистиката на консултантите. Това е втори пореден тримесечен ръст на цените в курорта и затвърждава обръщането на тенденцията и навлизането на имотния пазар в най-големия ни зимен курорт във фаза на възстановяване.

Натрупаният ръст в цените на имотите в Банско за деветмесечието е 3,6% на годишна база, сочат още данните на компанията.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско през третото тримесечие е 380 евро/кв.м., а средната обща покупна цена е 26 хил. евро при 23 920 евро за предходното тримесечие.

В Пампорово средната цена за третото тримесечие е 340 евро/кв.м., почти без изменение за цялата година. В Боровец средната цена на апартаментите достига 570 евро/кв.м.

Пазарите на имоти в зимните курорти като цяло са стабилни, цените достигнаха дъното и вече се забелязват възстановяване и повишаване на интереса към покупка. Със старта на зимния сезон купувачите се активизират и очакванията на компанията са за едно силно четвърто тримесечие на 2015 г. и още по-силно начало на 2016 г.

Морските курорти

Без особени изменения на пазара премина третото тримесечие за Слънчев бряг и южните курорти. След слабия старт на годината и относително позитивните тенденции в началото на лятото, активният летен сезон е преминал под знака на продължаващ спад на продажбите в Слънчев бряг, който за изминалите месеци е 25% на годишна база.

Цените на имотите запазват нива през летния сезон и средната цена, на която са се сключвали сделки в Слънчев бряг, е 600 евро/кв.м, отчитат от компанията.

Общата покупна цена на апартаментите в Слънчев бряг през изминалите месеци е около 35 500 евро, а купувачите са с разнообразни националности – както руснаци и британци, така и купувачи от Франция, Германия и Чехия.

От южните морски курорти добро впечатление правят Созопол и Лозенец, където през изминалото лято е регистриран добър интерес и сделки както с чужденци, така и с български купувачи. Цените са по-високи от тези в Слънчев бряг - закупените имоти варират в широк диапазон между 35 хил. и 150 хил. евро.

На север най-голям интерес през изминалите месеци генерират курортите Златни пясъци и Балчик. Балчик е най-популярният курорт в района за покупка от български купувачи, а Златни пясъци привлича многобройни националности, сред които британци, израелци, руснаци, ливанци и др.

Вижте нашите имоти в ски курортите

Вижте нашите имоти в морските курорти

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Специални благодарности на Росен Станков. Изключителен професионалист с отношение към детайлите. ...
Покупката ми на къща до Каварна мина много добре, както от финансова, така и от организационна ...
Здравейте. Останах изключително доволен и приятно изненадан от коректността и бързодействието на ...
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Последни Новини
Брокерите на месец юни на BULGARIAN PROPERTIES

05/Юни/2019
BULGARIAN PROPERTIES

На старта на Лято 2019 нека да видим кои са Брокерите на месец юни!

Повечето от тях са ви добре познати, тъй като са редовни победители в месечната ни класация. Това доказва техните изключителни умения и компетенции, както и способността им да продават успешно имотите на собствениците, които им се доверяват.

Ще запомним изминалия месец май с безброй радостни моменти в... прочети повече

Последни регионални новини
Пловдив е лидер при индустриалните терени

09/Април/2019
Труд, 09.04.2019, с. 21

През 2018 г. в Пловдив са издадени 579 разрешителни за строеж на други сгради (които не са жилищни или административни), в които влизат индустриалните и логистични сгради като складове и производствени помещения. Общата им площ достига 549,77 хил. кв.м, сочат данните на Националния статистически институт.

Градът остава лидер в този сегмент макар одобреното строителство на такива сг... прочети повече

Знаете ли, че?
Почивка за руските купувачи

07/Май/2019
Капитал, 03.05.2019, с. 43-45

Оплакването, че руснаците масово разпродават ваканционните си имоти в България и напускат страната, е силно преувеличено. Най-хиперболизираната версия е, че близо 70% от руските имоти по българското Черноморие са на пазара, и то на половин цена. Официалната статистика показва съвсем друга картина: 81... прочети повече