СТАТИИ

Засилва се интересът към ваканционните имоти в зимните курорти

www.investor.bg, 05.11.2015

Засилва се популярността на ваканционните имоти в ски курортите през тази година, отчитат от консултантската компания Bulgarian Properties.

Пазарът в зимните ни курорти, който беше изпаднал в тежка криза, преживява своеобразен Ренесанс, като засилената активност е продължила и през активния летен сезон. Компанията отчита повече продажби през третото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година и първи плахи ръстове на цените от седем години насам.

Същевременно кризата за морските ни курорти продължава заради отдръпването на руските купувачи. Най-силен спад на търсенето – 25% на годишна база за третото тримесечие, е регистриран в района на Слънчев бряг.

Положителни тенденции обаче се регистрират в северните курорти около Варна, както и на юг от Бургас – в Созопол и Лозенец.

На ваканционния пазар на имоти в България освен това навлизат все по-разнообразни по националност купувачи, включително и българи, отчита още компанията.

Ски курортите

Летните месеци са били изключително активни за Банско с отчетливо нарастване на продажбите на ваканционни имоти на купувачи с разнообразни националности – британци, руснаци, украинци, македонци и други.

През изминалото тримесечие средните цени на продадените апартаменти в Банско отбелязват ръст от малко над 1,3% на тримесечна база, показва статистиката на консултантите. Това е втори пореден тримесечен ръст на цените в курорта и затвърждава обръщането на тенденцията и навлизането на имотния пазар в най-големия ни зимен курорт във фаза на възстановяване.

Натрупаният ръст в цените на имотите в Банско за деветмесечието е 3,6% на годишна база, сочат още данните на компанията.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско през третото тримесечие е 380 евро/кв.м., а средната обща покупна цена е 26 хил. евро при 23 920 евро за предходното тримесечие.

В Пампорово средната цена за третото тримесечие е 340 евро/кв.м., почти без изменение за цялата година. В Боровец средната цена на апартаментите достига 570 евро/кв.м.

Пазарите на имоти в зимните курорти като цяло са стабилни, цените достигнаха дъното и вече се забелязват възстановяване и повишаване на интереса към покупка. Със старта на зимния сезон купувачите се активизират и очакванията на компанията са за едно силно четвърто тримесечие на 2015 г. и още по-силно начало на 2016 г.

Морските курорти

Без особени изменения на пазара премина третото тримесечие за Слънчев бряг и южните курорти. След слабия старт на годината и относително позитивните тенденции в началото на лятото, активният летен сезон е преминал под знака на продължаващ спад на продажбите в Слънчев бряг, който за изминалите месеци е 25% на годишна база.

Цените на имотите запазват нива през летния сезон и средната цена, на която са се сключвали сделки в Слънчев бряг, е 600 евро/кв.м, отчитат от компанията.

Общата покупна цена на апартаментите в Слънчев бряг през изминалите месеци е около 35 500 евро, а купувачите са с разнообразни националности – както руснаци и британци, така и купувачи от Франция, Германия и Чехия.

От южните морски курорти добро впечатление правят Созопол и Лозенец, където през изминалото лято е регистриран добър интерес и сделки както с чужденци, така и с български купувачи. Цените са по-високи от тези в Слънчев бряг - закупените имоти варират в широк диапазон между 35 хил. и 150 хил. евро.

На север най-голям интерес през изминалите месеци генерират курортите Златни пясъци и Балчик. Балчик е най-популярният курорт в района за покупка от български купувачи, а Златни пясъци привлича многобройни националности, сред които британци, израелци, руснаци, ливанци и др.

Вижте нашите имоти в ски курортите

Вижте нашите имоти в морските курорти

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодаря за професионалния подход на Петър Петаларев, Ивайло Влахов и Сергей Пеловски! Беше ...
Искам да благодаря сърдечно на Михаела Донковска за адекватното и професионално отношение във връзка ...
Бих искал да изкажа огромната си благодарност към Сергей и Димитър от централния офис в София, които ...
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Последни Новини
В-к Капитал: Спокойствие на жилищния пазар след години на ръст

18/Март/2019
capital.bg

Вижте как авторитетният икономическият седмичник обобщи пазара в София и какво споделиха мениджърите на BULGARIAN PROPERTIES и другите реномирани имотни агенции като статистики, тенденции и очаквания за 2019 г.

След поредната силна година пазарът на жилища в София тръгва към застой. Първите симптоми са още от края на миналата година - по-бавни сделки, по малко ипотеки, огромен брой... прочети повече

Последни регионални новини
София е домакин на международния форум Innovation Explorer

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

София е домакин на петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Тази година темата на събитието е вдъхновена от научно-фантастичния сериал Black Mirror и модерната философия на Ювал Ноа Харари.

Участниците тази година предизвикват силен интерес! Сред тях е и шпионинът от ЦРУ Робърт Беър, който ще говори за иновациите и технологиите в света на разузнаването.... прочети повече

Знаете ли, че?
Най-хубавите ни вина сега са в 13-те изби на Сакар

29/Януари/2019
https://trip.dir.bg

Климатът във винарския район Сакар е средиземноморски. Още по-тънките спецове по благородните напитки го сравняват с времето по крайбрежието на Рона, където се ражда може би най-хубавото грозде в света. Сакарското не му отстъпва, понеже слънцето го грее над 2000 часа годишно, което е рекорд за страна... прочети повече