МЕДИИТЕ ЗА НАС

Жилищата в София носят пет пъти повече доходност от депозитите

www.mediapool.bg, 02.12.2015

Жилищата в София са донесли на собствениците си средна доходност от отдаването им под наем от 5.4% през тази година, докато депозит в банката – около 1%. Това показват изчисленията на агенцията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES, обявени в сряда.

През изминалата година недвижимите имоти и особено тези в София заеха мястото на едни от най-сигурните активи за средносрочно и дългосрочно вложение, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

BULGARIAN PROPERTIES отчита ръст на цените на жилищата в столицата от около 6% през тази година и на сделките с 30% спрямо 2014 г. Все по-голям дял сред купувачите в София са и инвеститорите, които освен от перспективата за вложение и нарастване на стойността на инвестицията, се интересуват и от доходността от отдаване на имота под наем, посочи Полина Стойкова.

Месечните наемни цени на двустайните жилища в София варират между 300 и 550 евро, при тристайните - между 400 и 800 евро, а многостайните - около 900 евро на месец.

Имотите в южните квартали с най-висока доходност

Жилищата в южните квартали в район "Витоша", различни части на "Младост" и "Манастирски ливади", както и престижните квартали в полите на Витоша, носят най-висока доходност на собствениците им – над 6% годишно, сочат изчисленията на BULGARIAN PROPERTIES.

Нива на доходност от над 5% могат да се постигнат в квартали като "Лозенец", който традиционно генерира изключително високо търсене за жилищни площи, а също и "Хиподрума", "Бели брези" и района около Медицинска академия. Те се радват на висок интерес от страна на наематели поради близостта им до голям брой транспортни връзки и вече утвърдилия се район с голям брой офис сгради по бул. "България".

Имотите в кв. "Стрелбище", освен с добра транспортна уреденост, са и в близост и до Южния парк, което ги прави търсени от голям брой наематели и също постигнат доходност от над 5% годишно, посочват от агенцията.

Новото строителство – с доходност над средната

През изминаващата година се очерта и една интересна тенденция. Поради нарасналия интерес и по-голямото търсене от една страна, и недостатъчното предлагане на качествено ново строителство от друга, стана ясна нуждата от качествено ново строителство, което да задоволи наличното търсене.

Анализите на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че инвестиция в ново строителство би генерирала по-висока от средната доходност – между 6 и 6.5% в зависимост от типа апартамент.

Това може да се обясни с факта, че имотите в тези нови сгради все още се предлагат на изгодни цени, макар и вече да се наблюдава тенденция към повишение. От друга страна, тези имоти са проектирани по съвременни изисквания, предлагат удобства на своите обитатели като гаражи, наличие на по-голяма сигурност, вътрешните разпределенията на жилищата в тях са по-функционални и всичко това води до предпочитането им от страна на наемателите, и постигнати по-високи наемни нива, обясняват от агенцията.

Забележка: Анализът на "Бългериан пропертис" показва доходността на имоти, ако бъдат купени в настоящия момент. Подбрани са актуални оферти за продажба на апартаменти в София, които могат да бъдат отдавани под наем. Анализът е направен на базата на това на какви месечни наемни цени биха могли тези апартаменти да бъдат отдавани, като е съпоставен потенциалният доход от наем с общите разходи за покупката им - офертна цена, всички допълнителни разходи за покупката, ремонт и обзавеждане, когато това е необходимо.

Вижте актуалните ни обяви от София

Вижте имоти ново строителство в София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Бих искал да изкажа огромната си благодарност към Сергей и Димитър от централния офис в София, които ...
Уважаеми служители на компания BULGARIAN PROPERTIES! Искате да изразим искрени благодарности в ...
Здравейте, искам да поздравя Мартин Каишев за отличната работа, да му пожелая здраве, щастие и ...
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Последни Новини
Пазарът на имоти 2019: За кого ще са плюс по-високите лихви

17/Януари/2019
dnevnik.bg

Ако през 2018 г. нуждаещите се от жилищен имот искаха да купят, а банките - да кредитират, то 2019-та се очертава като година на стабилност. Очакваното засилване на строгостта на банките при финансирането и повишението на лихвените нива покрай подготовката на България да влезе в чакалнята на еврозоната, ще балансират пазара, купувачите ще имат по-голям избор, а това ще успокои цените. Това сочат п... прочети повече

Последни регионални новини
Най-старият български град бе почетен като Европейска столица на културата

14/Януари/2019
Debati.bg

Пловдив, най-старият град в България, официално „встъпи в длъжност“ като Европейска столица на културата за 2019 година. 50 000 зрители се събраха на централния площад в града в събота, за да гледат откриващото шоу, наречено „Ние сме всички цветове“, в което на няколко сцени участваха към 1 500 местни и чуждестранни артисти.

Притиснат между планините Балкана и Родопите, вторият по ... прочети повече

Знаете ли, че?
Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник с рекорден брой участници - 7 400

04/Януари/2019
Bnr.bg

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който ще се проведе от 25 до 27 януари в Перник.

Към момента участие са заявили 121 сурвакарски и кукерски групи, от тях 17 от чужбина. Всяка следваща година интересът към фес... прочети повече