МЕДИИТЕ ЗА НАС

Жилищата в София носят пет пъти повече доходност от депозитите

www.mediapool.bg, 02.12.2015

Жилищата в София са донесли на собствениците си средна доходност от отдаването им под наем от 5.4% през тази година, докато депозит в банката – около 1%. Това показват изчисленията на агенцията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES, обявени в сряда.

През изминалата година недвижимите имоти и особено тези в София заеха мястото на едни от най-сигурните активи за средносрочно и дългосрочно вложение, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

BULGARIAN PROPERTIES отчита ръст на цените на жилищата в столицата от около 6% през тази година и на сделките с 30% спрямо 2014 г. Все по-голям дял сред купувачите в София са и инвеститорите, които освен от перспективата за вложение и нарастване на стойността на инвестицията, се интересуват и от доходността от отдаване на имота под наем, посочи Полина Стойкова.

Месечните наемни цени на двустайните жилища в София варират между 300 и 550 евро, при тристайните - между 400 и 800 евро, а многостайните - около 900 евро на месец.

Имотите в южните квартали с най-висока доходност

Жилищата в южните квартали в район "Витоша", различни части на "Младост" и "Манастирски ливади", както и престижните квартали в полите на Витоша, носят най-висока доходност на собствениците им – над 6% годишно, сочат изчисленията на BULGARIAN PROPERTIES.

Нива на доходност от над 5% могат да се постигнат в квартали като "Лозенец", който традиционно генерира изключително високо търсене за жилищни площи, а също и "Хиподрума", "Бели брези" и района около Медицинска академия. Те се радват на висок интерес от страна на наематели поради близостта им до голям брой транспортни връзки и вече утвърдилия се район с голям брой офис сгради по бул. "България".

Имотите в кв. "Стрелбище", освен с добра транспортна уреденост, са и в близост и до Южния парк, което ги прави търсени от голям брой наематели и също постигнат доходност от над 5% годишно, посочват от агенцията.

Новото строителство – с доходност над средната

През изминаващата година се очерта и една интересна тенденция. Поради нарасналия интерес и по-голямото търсене от една страна, и недостатъчното предлагане на качествено ново строителство от друга, стана ясна нуждата от качествено ново строителство, което да задоволи наличното търсене.

Анализите на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че инвестиция в ново строителство би генерирала по-висока от средната доходност – между 6 и 6.5% в зависимост от типа апартамент.

Това може да се обясни с факта, че имотите в тези нови сгради все още се предлагат на изгодни цени, макар и вече да се наблюдава тенденция към повишение. От друга страна, тези имоти са проектирани по съвременни изисквания, предлагат удобства на своите обитатели като гаражи, наличие на по-голяма сигурност, вътрешните разпределенията на жилищата в тях са по-функционални и всичко това води до предпочитането им от страна на наемателите, и постигнати по-високи наемни нива, обясняват от агенцията.

Забележка: Анализът на "Бългериан пропертис" показва доходността на имоти, ако бъдат купени в настоящия момент. Подбрани са актуални оферти за продажба на апартаменти в София, които могат да бъдат отдавани под наем. Анализът е направен на базата на това на какви месечни наемни цени биха могли тези апартаменти да бъдат отдавани, като е съпоставен потенциалният доход от наем с общите разходи за покупката им - офертна цена, всички допълнителни разходи за покупката, ремонт и обзавеждане, когато това е необходимо.

Вижте актуалните ни обяви от София

Вижте имоти ново строителство в София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Много съм доволен от услугите на компанията и в частност на брокер Михаела Донковска. Изключително ...
Продадохме своя имот и продажбата беше чрез BULGARIAN PROPERTIES. Димитър от офиса в Созопол, който ...
Приемете моите най-сърдечни пожелания за рождения ви ден. Пожелавам непрестанно развитие на фирмата ...
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Последни Новини
Продават се: 555 апартамента на цени от 620 евро/кв. м

11/Март/2019
profit.bg

Имотите в Пловдив, който е Европейска столица на културата за 2019 г., поскъпнаха с 14% през миналата година, с което се наредиха на челно място по ръст сред големите градове в страната.

Близостта до София, както и доста по-ниските цени на жилищата в Пловдив, донесоха една нова тенденция през последните месеци – все повече столичани закупуват второ жилище там.

Ето за... прочети повече

Последни регионални новини
София е домакин на международния форум Innovation Explorer

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

София е домакин на петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Тази година темата на събитието е вдъхновена от научно-фантастичния сериал Black Mirror и модерната философия на Ювал Ноа Харари.

Участниците тази година предизвикват силен интерес! Сред тях е и шпионинът от ЦРУ Робърт Беър, който ще говори за иновациите и технологиите в света на разузнаването.... прочети повече

Знаете ли, че?
Това е имотът бижу за $4 милиона в Бояна, който очарова Ню Йорк таймс

05/Март/2019
flagman.bg

Едно от най-реномираните издания в САЩ, а и по света - "Ню Йорк таймс" обръща внимание на ръста на цените на недвижимите имоти в България. В обширен обзор по темата, озаглавен: "На лов за къщи в България", авторите отбелязват, че новото строителство у нас се развива благодарение на ниските лихви, а к... прочети повече