МЕДИИТЕ ЗА НАС

Жилищата в София носят пет пъти повече доходност от депозитите

www.mediapool.bg, 02.12.2015

Жилищата в София са донесли на собствениците си средна доходност от отдаването им под наем от 5.4% през тази година, докато депозит в банката – около 1%. Това показват изчисленията на агенцията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES, обявени в сряда.

През изминалата година недвижимите имоти и особено тези в София заеха мястото на едни от най-сигурните активи за средносрочно и дългосрочно вложение, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

BULGARIAN PROPERTIES отчита ръст на цените на жилищата в столицата от около 6% през тази година и на сделките с 30% спрямо 2014 г. Все по-голям дял сред купувачите в София са и инвеститорите, които освен от перспективата за вложение и нарастване на стойността на инвестицията, се интересуват и от доходността от отдаване на имота под наем, посочи Полина Стойкова.

Месечните наемни цени на двустайните жилища в София варират между 300 и 550 евро, при тристайните - между 400 и 800 евро, а многостайните - около 900 евро на месец.

Имотите в южните квартали с най-висока доходност

Жилищата в южните квартали в район "Витоша", различни части на "Младост" и "Манастирски ливади", както и престижните квартали в полите на Витоша, носят най-висока доходност на собствениците им – над 6% годишно, сочат изчисленията на BULGARIAN PROPERTIES.

Нива на доходност от над 5% могат да се постигнат в квартали като "Лозенец", който традиционно генерира изключително високо търсене за жилищни площи, а също и "Хиподрума", "Бели брези" и района около Медицинска академия. Те се радват на висок интерес от страна на наематели поради близостта им до голям брой транспортни връзки и вече утвърдилия се район с голям брой офис сгради по бул. "България".

Имотите в кв. "Стрелбище", освен с добра транспортна уреденост, са и в близост и до Южния парк, което ги прави търсени от голям брой наематели и също постигнат доходност от над 5% годишно, посочват от агенцията.

Новото строителство – с доходност над средната

През изминаващата година се очерта и една интересна тенденция. Поради нарасналия интерес и по-голямото търсене от една страна, и недостатъчното предлагане на качествено ново строителство от друга, стана ясна нуждата от качествено ново строителство, което да задоволи наличното търсене.

Анализите на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че инвестиция в ново строителство би генерирала по-висока от средната доходност – между 6 и 6.5% в зависимост от типа апартамент.

Това може да се обясни с факта, че имотите в тези нови сгради все още се предлагат на изгодни цени, макар и вече да се наблюдава тенденция към повишение. От друга страна, тези имоти са проектирани по съвременни изисквания, предлагат удобства на своите обитатели като гаражи, наличие на по-голяма сигурност, вътрешните разпределенията на жилищата в тях са по-функционални и всичко това води до предпочитането им от страна на наемателите, и постигнати по-високи наемни нива, обясняват от агенцията.

Забележка: Анализът на "Бългериан пропертис" показва доходността на имоти, ако бъдат купени в настоящия момент. Подбрани са актуални оферти за продажба на апартаменти в София, които могат да бъдат отдавани под наем. Анализът е направен на базата на това на какви месечни наемни цени биха могли тези апартаменти да бъдат отдавани, като е съпоставен потенциалният доход от наем с общите разходи за покупката им - офертна цена, всички допълнителни разходи за покупката, ремонт и обзавеждане, когато това е необходимо.

Вижте актуалните ни обяви от София

Вижте имоти ново строителство в София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Нека Vitosha View е мечта и реалност за екипа, за клиенти, за красива София! Сбъдвайте мечти! ...
Много благодаря на Ралица Братованова за успешно проведеното отдаване под наем на апартамента ми! ...
Кацайки в България след Москва, разбираш, че Раят на Земята е БЪЛГАРИЯ! Купувайки имот в България – ...
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Разходете се из имотите с помощта на специално заснетите видеоклипове!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Последни Новини
Полина Стойкова: Опасност от прегряване на пазара на недвижими имоти няма

17/Юни/2019
infostock.bg, репортер Здравко Василев

Все повече инвеститори се насочват към покупка на недвижима собственост. Цените на недвижимите имоти в България продължават да нарастват със завидни темпове, като вече се доближават до предкризисните си нива. За повече подробности относно ситуацията на пазара потърсихме Полина Стойкова*, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES и ръководител отдел "Анализи и прогнози".

Офертнит... прочети повече

Последни регионални новини
1500 евро/кв. м за дом в центъра на Варна

09/Април/2019
Труд, 09.04.2019, с. 20

Градските апартаменти в периферния център на Варна вървят по 1400-1500 евро за кв.м., заявиха брокери на имоти.

Пример за това е квартал "Чайка". Крайградските затворени и полузатворени комплекси в морската столица предлагат цени от по 1000-1100 еврокв.м. В Западната зона на града се наблюдават активни инвестиции в жилища от сравнително добро ниско и средно ниво, с цени от 650-750 е... прочети повече

Знаете ли, че?
14 родни плажа посрещат туристите със ”Син флаг”

12/Юни/2019
https://trip.dir.bg

14 плажа и една яхтена марина по Българското Черноморие ще посрещат туристите със сертификат „Син флаг“. Така ивиците с чист пясък и морска вода са с две повече в сравнение с миналото лято. Това са , „Оазис“, „Дюни“, „Созопол Харманите“, „Поморие Изток“, „Несебър Юг",“Слънчев бряг Юг“, „Слънчев бряг ... прочети повече