МЕДИИТЕ ЗА НАС

Жилищният пазар през 2013 г. Има ли повод за оптимизъм?

www.investor.bg, 31.12.2013

Стабилизация на цените, оживление при огледите и сделките, информиран избор при необходимост от външно финансиране – това са трите водещи тенденции на жилищния пазар, които се откроиха през тази година.

На пазара излязоха купувачи на имоти, които през последните години заради кризата отлагаха решението за покупка – било заради несигурност, било в изчакване на още по-добри цени и условия за сделка, или за да акумулират повече собствени средства. Средният купувач се очертава като домакинство със стабилни доходи и спестявания, което финансира със заемни средства не повече от 50 на сто от цената на жилището, за да придобие или първо собствено жилище, или да се премести в по-добро жилище.

Спадът на цените силно се забави, като някои агенции отчитат и опити за ръстове в определени райони (най-вече в София), където търсенето е силно, а предлагането – свито.

Очакванията са цените да се задържат на достигнатите равнища за по-дълъг период от време като знак, че кризата на пазара вероятно е приключила и следва продължителен процес на възстановяване.

Същевременно на пазара вече се оформя и вакуум – на качествени нови жилища на добри цени, които да покриват изискванията на купувачите. Строителната активност обаче се възстановява незадоволително. Новото строителство освен това е неравномерно разпределено на територията на страната и отчетливо се концентрира по Черноморието заради засиленото търсене на руски граждани.

Спънка пред пазара може да се окаже и политическата обстановка. Заради несигурността някои от потенциалните купувачи продължават да отлагат решението за покупка на собствен дом.

Въпреки позитивните сигнали пазарът е нестабилен и не само заради политическата ситуация – перспективите пред икономиката са тревожни, безработицата в България е над средното за Европейския съюз (ЕС) и продължава да расте, а демографските тенденции в страната не предполагат нов бум на пазара.

Оживлението – предкризисните ръстове са в миналото

Когато говорим за оживление на жилищния пазар, трябва да изясним неговия характер. Преди кризата – до 2009 г., станахме свидетели на неустойчив растеж на пазара – неконтролируемо застрояване, плод на необмислени инвестиции и на неистово желание за печалба на всяка цена в условията на растяща икономика.

Кризата спря процеса и доведе до „прочистване“ на инвеститорите – оцеляха опитните, които могат да предложат качество на добра цена и при нормална печалба.

От 2009 до 2011 г. пазарът записа двуцифрени спадове – общото понижение достигна средно 30-40%, а на места – дори над 50 на сто. От 2012 г. се забелязва отчетливо забавяне на спадовете, а от тази година вече се говори и за признаци за достигане на дъното и евенетуален обрат. При цените понижението на тримесечна база вече е от порядъка на 0,1 – 0,2%, а на годишна – до 2%.

Като доказателство се привеждат данните на Агенцията по вписванията за броя на сделките – през третото тримесечие продажбите в областните градове са нараснали с малко над 5 на сто, а в София – с над 7 на сто, сочат изчисления на агенцията Bulgarian Properties.

За компенсиране на срива след пика на кризата обаче категорично не можем да говорим. Същевременно пазарът става все по-фрагментиран – каквито и признаци за възстановяване да се забелязват, те се проявяват най-вече на пазара в столицата и най-големите градове на страната. В по-малките градове, включително и в някои областни центрове, пазарът е по-скоро спорадичен и не може да се откроят тенденции. Купувачите пък са доста по-ограничен брой в сравнение с пиковите за пазара години.

Продавачи и купувачи – излъгани очаквания?

Надценени имоти на пазара не липсват. Отстъпките, които се договарят при сделка, са вече от порядъка на 5-10%, а не на 20-30%, както беше в пика на кризата, по информация на посредници.

Няма обаче и подценени имоти. "През тази година има слабо нарастване на притиснатите да продават, но това трябва да се гледа като ефект от продължилата няколко години криза и закупените имоти на цени в пика на имотния пазар. Трябва да се отбележи обаче, че дори и притиснати, продавачите не продават на всяка цена и в този смисъл на пазара липсват подценени имоти", коментира пред Investor.bg оперативният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

„Най-честата грешка, която правят хората със задължения, е да чакат, докато имотът стигне до съдебен изпълнител. Така имотът се продава на много ниска цена и длъжниците не само че не изплащат дълга си, но остават от една страна без имот, а от друга - с голяма дължима сума“, подчертават брокери.

Нагласите на посредниците

Определено агенциите са по-оптимистично настроени за динамиката на пазара през следващата година. „Първо беше отчетен ръст на огледите, после се увеличи и броят сделки, а цените все повече се стабилизират около едни и същи нива“, коментира Деница Георгиева от „Явлена“.

„Пазарът в момента върви много добре и определено има ръст в броя сделки спрямо първата половина на годината, както и в сравнение с 2012 г., въпреки че динамиката му към момента се усеща основно в София. Очакваме до два-три месеца това да се усети и в по-големите градове в страната“, допълва тя.

От Адрес допълват, че „социалната и политическата обстановка не оказват толкова директно влияние върху купувачите поради простата причина, че 85% от купувачите купуват, защото имотът им е нужен за живеене“.

Според Полина Стойкова пазарът не е изолиран от процесите в страната, но има по-директна и тясна връзка с икономическите тенденции. Очаква се засилването на икономиката на основния търговски партньор на България – Европейският съюз и еврозоната, да се прояви и в България, а прогнозите за икономическия растеж варират от 1,5 до 2,3%.

Място за прекомерен оптимизъм обаче няма. Икономическият растеж е слаб и недостатъчен да генерира такъв брой работни места, които да компенсират изгубените над 400 хил. в пика на кризата, за да започнат да растат и доходите на домакинствата.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Имах удоволствието да работя с фирмата по покупката на ваканционно жилище в с. Кошарица. ...
През 2014 г. два пъти ми се наложи да ползвам услугите на агенция за недвижими имоти BULGARIAN ...
Огромно благодаря на Цветан Кемеров за това, че продаде двата ми апартамента в центъра на София! ...
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Последни Новини
Пет интересни факта за Банско - най-добрият ски курорт у нас

25/Март/2019
profit.bg

Българският ски курорт Банско напоследък не излиза от световните класации.

През ноември миналата година той беше обявен за най-добрата бюджетна дестинация за ски туризъм от британската компания за финансови и застрахователни услуги, предназначени за туристи, Post Office Travel Money.

През 2017 г. британкото издание Daily Mirror нареди пиринското градче на седмо място ... прочети повече

Последни регионални новини
На 3 март варненци могат да се включат в българската история по нетрадиционен начин

22/Февруари/2019
https://www.moreto.net

Фото ателие "Сподели историята" ще се състои във Военноморския музей навръх 3 март - Деня на Освобождението.

От 11 часа, в специална дигитална среда посетителите на музея ще могат да застанат редом и да се снимат до исторически личности като цар Борис III, Никола Вапцаров, морския капитан Васил Филев, офицери от щаба на флота. Или пък да се пренесат назад във времето на палубата на ... прочети повече

Знаете ли, че?
Инж. Николай Чомаковски, изп. директор на "Пайп Систем" АД и член на УС на КСБ: Бих искал "Пайп Систем" да се отличава като добър строител с име на пазара

28/Януари/2019
в. Строител, 25.01.2019, стр.13

Инж. Чомаковски, как оценявате наградата, която получихте по време на традиционния Бал по повод Деня на строителя?

За нас е чест да бъдем носител на сребърната награда за постигнати добри резултати през 2017 г. в изпълнението на строежи от благоустройствената инфраструктура, хидротехни... прочети повече