Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищният пазар в големите градове излезе от кризата

2015-10-26   |  Сега, бр.246, 26.10.2015

Отчетените сделки с жилища са значително повече в сравнение с година назад. Наблюденията сочат около 20-25% ръст на пазара на апартаменти. Не е изненада, че най-активен е пазарът в София и в големите градове като Пловдив, Варна и Бургас. Такава бе тенденцията и в годините преди големия застой след 2008 г. Цените също бележат ръст от около 2-3% на годишна база. И броят на сделките, и ипотечното кредитиране продължават да растат с устойчиви темпове, показват и данните на Агенцията по вписванията за третото тримесечие на тази година.

Най-показателно обаче е времето, за което се продават имотите - то се е скъсило двойно в сравнение с година по-рано. Оказва се, че щом се появи добра оферта, тя води до бърза и успешна сделка между търсещите и предлагащите жилището. През изминалите месеци имаме рекорд по бързина на продажба на имотите, сочат данни на BULGARIAN PROPERTIES. Според тях средният период, за който са се продавали жилищата в София, е бил 50 дни. Преди 5-6 месеца е бил 73 дни, а преди година - 96 дни. Според анализаторите това показва, че пазарът е значително по-ликвиден и динамичен.

През последните година-две на жилищния пазар в големите градове започнаха да излизат купувачи, които отлагаха покупката заради кризата, и очакванията цените да продължат да спадат. Сега те искат да направят сделка, преди тенденцията за увеличение на цените да се затвърди. Плавно се засилва и активността на купувачите, които придобиват имоти с цел инвестиция, макар че делът им от всички сделки остава в рамките на 20%. "15-20% са хората, които купуват за инвестиция", коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "Адрес Недвижими имоти".

Според анализаторите основните групи купувачи са две - тези, които придобиват първия си собствен дом, и тези, които продават по-малко и по-старо жилище, за да купят по-голямо, ново и с по-добра локация.

Все по-осезаемо се засилват и покупко-продажбите "на зелено"

Според брокери вече има раздвижване и на наемния пазар, както и увеличение на наемите. Така инвестицията в имот например в София става по-атрактивна - с доходност от около 5% годишно в сравнение с около 1% от депозит в банка.

2015 г. очевидно преминава под знака на възстановяващ се имотен пазар. И това е най-очевидно в София, категорични са брокерите. Броят на сключените сделки се е увеличил при стабилен ръст в цените - с около 6% за година. Строителната активност значително нараства - двойно повече разрешителни за строеж и също толкова реално новозапочнати сгради в повече. Ясно се вижда, че търсенето расте, доверието се повишава и все повече сделки се сключват "на зелено". В същото време, при стабилен и развиващ се пазар банките се конкурират помежду си и предлагат все по-добри условия за жилищни кредити, с по-гъвкави срокове на изплащане и по-леки условия за кандидатстване.

Столицата остава най-динамичният и привлекателен пазар на имоти заради концентрацията на работни места. От началото на годината сделките се увеличават с 20% спрямо периода януари - септември 2014 г., сочат данните на Агенцията по вписванията. "Към края на тази доста динамична година за имотния пазар в София имаме ясна видимост, че ще приключи с около 6% ръст в цените на имотите и 20-30% ръст в реализираните покупко-продажби", коментира и Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES. По данни на компанията средната цена на сделките с жилища в столицата за деветмесечието е 781 евро за квадратен метър при 738 евро на квадрат за същия период на миналата година.

Нарастването на цените на имотите в София в третото тримесечие на тази година е 1.8% спрямо предходното тримесечие. Средната обща цена на купените апартаменти в София за периода юли-септември е 66 500 евро. Търсенето е основно на тристайни апартаменти, но до реални сделки се стига по-често с по-малки жилища на цени между 40 хил. и 60 хил. евро. Средната площ на закупените жилища е 80 кв. м. Тухлените жилища на 2-ри до 4-ти етаж са най-предпочитания тип имот. Оказва се, че купувачите предпочитат отопление на ток - над 60% от продадените жилища.

Най-търсени остават тези в центъра и южните квартали - "Младост", "Витоша", Студентския град и Манастирски ливади. В тези райони има добро предлагане на сгради ново строителство, които са на цени 650-750 евро на квадратен метър. Най-скъпо се продават апартаментите в центъра и в "Лозенец" - 1100-1200 евро за квадрат.

От най-големите градове единствено пазарът във Варна продължава да буксува заради отдръпването на руските клиенти. Отчита се спад от 4% на годишна база. При ипотеките за тримесечието намалението достига 6%, но на годишна база е отчетен ръст от 17%. Това увеличение доказва, че на пазара в морската ни столица преобладават българските купувачи, които търсят външно финансиране, както и че вероятно част от ипотечните кредити са изтеглени за удовлетворяване на други нужди, а не за закупуване на жилище.

По данните на Агенцията по вписвания в морската столица продажбите спадат през последните месеци, но това се дължи отчасти и на ваканционния пазар, тъй като във Варна се вписват и сделки в курортите около града. Конкретно за градския пазар цените на имотите бележат ръст като този в София - около 6%. Средната цена на сключените сделки през третото тримесечие във Варна е около 800 евро на квадратен метър.

В Пловдив пазарът на жилища отбелязва ръст от почти 5% на годишна база. При ипотеките спадът за последното тримесечие е 4%, но ръстът на годишна база достига 29%. Вторият по големина град в страната следва изкъсо тенденциите в столицата. Среднaта цена, на която се сключват сделки с жилища, по данни на BULGARIAN PROPERTIES, е 570 евро на квадрат, а годишното поскъпване е с около 4.5%.

В Бургас обемите на продажби на имоти също нарастват с около 5% на годишна база, а средната цената на жилищата в града е около 600 евро за квадратен метър. Забелязва се спад в новоиздадените разрешителни за строителство на жилищни сгради, но и това се дължи основно на отлива при ваканционните имоти през тази година. Бургас обаче е единственият от най-големите градове, в който сделките с имоти нарастват и за третото тримесечие спрямо второто, и на годишна база - със съответно 9% и 5%, сочат наблюденията на брокерите. При ипотеките увеличението е още по-голямо - за тримесечието достига почти два пъти, а на годишна база - почти три пъти.

Ако миналата година "ефектът КТБ" оказа сериозно влияние и върху имотния пазар, сега той се развива по-независимо от подобни влияния. Този ефект определено даде тласък на пазара. Сегашното оживление съвпадна и с понижението на лихвите по банковите депозити. Това пък изкара на пазара не само хората, които купуват за жилищни нужди, но и хората със спестявания, които търсят по-висока доходност. Така, след като 2014 г. беше определена като преломна за жилищния пазар у нас, 2015 г. може би наистина ще е най-силната след кризата.

Дали обаче ще последва нов възход? Тенденциите не са еднозначни. Брокерите все по-често говорят за недостиг на качествени жилища, които да бъдат предложени. В същото време някои агенции наблюдават отдръпване от пазара на свои клиенти - продавачи, които предпочитат да изчакат евентуални по-високи цени. Увеличават се обаче сделките "на зелено" заради раздвижването на строителството. Това е особено видимо в райони с повишено търсене, като столичния квартал "Младост", където догодина се очаква да бъдат завършени доста нови жилищни сгради. По принцип качествените нови сгради с добро местоположение се разпродават добре още преди получаване на разрешение за ползване.

Затова очакванията са интересът към ново качествено строителство да се засилва. Освен това са променени и схемите за плащане при покупка на зелено. Те са доста по-строги за строителите в сравнение с времето преди кризата и защитават в по-голяма степен потребителите. Купувачите обикновено плащат 10% при сключването на предварителен договор, а остатъка - при въвеждане на сградата в експлоатация. По-този начин се минимизира рискът на купувача. Според Калоян Богданов от "Адрес" засега няма нови "капани" при договарянето на сделки "на зелено". Брокерите вярват, че строителните предприемачи са наясно с пазара и че вече са отпаднали случайните играчи, които биха се изкушили от новата вълна на търсене.

Вижте всички наши обяви от София

Вижте нашите имоти в Пловдив

Вижте нашите имоти във Варна

Вижте нашите имоти в Бургас

  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване