Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Готови ли са агенциите за недвижими имоти у нас да преминат към виртуален режим?

2020-03-19   |  Investor.bg

Пандемията от коронавирус, която достигна преди повече от седмица и до нашата страна и принуди правителството да вземе извънредни мерки за овладяването на разпространението на заразата, е изпитание и за пазара на недвижими имоти. В момент, когато хората все повече ограничават контактите си в очакване на отминаването на пандемията, огледите на място са почти невъзможни. Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) препоръча в понеделник на членовете си да използват по-засилено VR и AR технологии при организирането на огледи. Готови ли са обаче родните агенции за недвижими имоти да пренесат дейността си във виртуалната реалност?

„Виртуалните огледи са нова технология за българския пазар, която е много добре позната в западните страни и дори вече се е превърнала в стандарт за индустрията. В България обаче тази технология тепърва навлиза и може би настоящата ситуация ще ускори проникването й. Сега е моментът потребителят да каже дали виртуалните огледи са от полза за него или не“, казва пред Investor.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Според нея виртуалната реалност е добър подход, с който клиентите могат да сведат броя на посещаваните имоти само до тези, които наистина харесват. „В бъдеще това ще е полезно за всички, тъй като ще пести време и усилия и ще увеличи ефективността на работата“, смята тя. Нейната компания разполага с над 50 заснети имота с 360-градусови турове, като някои от тях вече са били продадени.

„Виртуалните огледи са допълнителен разход, който сме направили, за да продължим да се развиваме, без да подозираме, че в един момент проектът ще се превърне в ключов за нас. Ранните ни наблюдения показват, че клиентите харесват този подход“, споделя Стойкова. Тя обаче признава, че засега на виртуалните огледи на имоти се гледа по-скоро като на атракция, а до този момент продавачите са били по-впечатлени от услугата от купувачите. „Сега те са още по-доволни, защото не се налага купувачите да идват физически в дома им, а опитваме да ги поканим виртуално“, казва тя.

Освен виртуалните турове редица други способи могат да помогнат на агенциите за недвижими имоти да обслужват клиентите си от дистанция във време на пандемия - огледи чрез видео връзка от разстояние, заснемане на видео клипове на имотите, подробен снимков и видео материал, детайлно описание на имота и неговите параметри и ценови листи, които са налични онлайн и могат да бъдат обсъждани от дистанция по телефон или имейл, отбелязва Стойкова. „Отделно от това наличието на лаптопи, мобилни телефони и друга техническа обезпеченост ще ни помогне в целия процес“, допълва тя.

20% ръст на запитванията

Според Георги Палпурин, създател на платформата Брокер 360, сега е удобен момент за по-сериозното навлизане на виртуалната реалност на пазара у нас, тъй като в света имотните компании започват все по-масово да прибягват до нея. В САЩ, например, големи платформи като Zillow предлагат възможности за виртуални огледи на имотите, казва той.

В световен мащаб технологията за 3D огледи е трайно наложена още преди две години, основно в САЩ, отбелязва и Александър Василев, главен изпълнителен директор на компанията за 3D виртуални огледи на имоти Insidemaps.bg. "У нас виртуалните огледи се популяризираха през последните месеци, най-вече защото самите купувачи на имоти откриха възможност да търсят жилище по-лесно и ценят времето и парите си. Факт е обаче, че покрай коронавируса и невъзможността да се правят физически огледи имаме с 20% по-голямо търсене и запитвания от агенции за недвижими имоти", допълва той.

Преди ситуацията с коронавируса виртуалните огледи бяха известни на брокерите на недвижими имоти, но малко от тях оценяваха плюсовете, които те носят, отбелязва Симона Мирчева, създател на платформата за виртуални 360-градусови огледи на недвижими имоти Ogledi.bg. "По-скоро ги намираха за минуси, тъй като всички брокери търсят личните контакти с потенциалните клиенти с цел да успяват на място да ги убеждават в предимството на даден имот. Когато един клиент гледа имота през VR очила или на компютъра си, няма директна връзка с брокера и гради мнението си само въз основа на това, което вижда, без да бъде облъчван от думите на посредник", казва Мирчева.

"Поради това повечето компании за недвижими имоти се въздържаха да се възползват от услугите ни за заснемане на 360 градуса. В момента обаче виждат, че те са необходимост. Има засилен интерес, включително от Национално сдружение недвижими имоти ни помолиха за оферта към фирмите, които членуват в него. Но ние сме взели решение, че до края на месеца няма да извършваме заснемане на обекти", допълва тя.

1000 евро за преминаване към виртуалната реалност

Според Георги Палпурин вече има достатъчно хардуер и софтуер, който позволява дори на човек с базови потребителски умения в дигиталните услуги да може да направи виртуален оглед. "Преди три-четири години това не беше така – изискваха се по-тежка техника и хардуер, в интернет нещата се случваха по-бавно, защото ресурсите не бяха оптимизирани. Но проблемът вече е решен, тази индустрия е факт, в нея са инвестирани огромни средства и няма никаква техническа пречка една компания да премине във виртуален режим на работа“, отбелязва той.

„Камерата за работа с най-голямата и добра платформа за създаване на виртуални огледи, които да са достъпни с VR очила, от телефон или от десктоп, струва около 450 евро. Тя е с много прилично качество и дава възможност на потребителите пълноценно да разгледат имота. Тази камера може да заснема 360-градусово видео и резолюция 4К, което спокойно може да се качи в You Tube. Операцията по заснемането на имота трае 15 минути на терен, ако го познавате и знаете как да го представите по най-добрия начин на потребителите“, казва Палпурин.

Освен камера за заснемането на добро видео на имота е необходим стик, който струва между 20 и 30 евро, статив, чиято цена е между 150 и 200 лв., както и добър смартфон. Общо необходимото оборудване за преминаване на компаниите за недвижими имоти изцяло към VR решения би им струвало около 1000 евро, изчислява той. По-голяма инвестиция ще се изисква, ако те искат да правят въздушни кадри с дрон.

Следващият етап е да се избере платформата, с която ще се работи, но е възможно видеата да се качват и само в You Tube канал. „Най-голямата и пълноценна платформа за виртуални обиколки е Matterport, която позволява да се прави 3D модел. Създателите й имат затворен цикъл, при който доскоро се работеше само с тяхна камера, струваща между 2000 и 2500 долара. Но явно са се осъзнали и отварят системата и за други камери, тъй като вече има качествена снимачна техника, която позволява по-бюджетно да се правят виртуалните огледи“, разказва Палпурин.

В тази платформа има и месечна такса за хостинг, която е около 2 евро на месец. „Ако една агенция има 1000 оферти, разходът й за хостинг ще е сериозен. Ние сме решили проблема със собствена система. Всичко е при нас в сайта ни и сме инвестирали в собствени ресурси, така че да не зависим от външни доставчици. Това също е решение, но то е по-персонализирано и по-трудно се преминава към подобен режим“, отбелязва Палпурин. „Всяка компания за имоти, която има сайт, би могла да ползва външен ресурс и да импортира съдържанието в собствения си сайт, като съответно плаща за този външен ресурс“, обяснява той.

Какви са предимствата на виртуалните огледи?

Виртуалните огледи дават възможност на потребителите да отсеят имотите, които не представляват интерес за тях и поради това не е необходимо да отделят време за оглед на място, казва Симона Мирчева. "Няма как виртуалните разходки да бъдат подправени и дават реална представа за имота. Така хората ходят на огледи на имоти, които действително представляват сериозен интерес за тях и когато посетят жилището на място, шансът да се стигне до сделка е 90%. Това, което може да откаже клиентите, е нещо в заобикалящата среда на имота, което не е било описано", отбелязва тя.

Според Александър Василев най-голямото предимство на виртуалните огледи е, че клиентът разглежда имота сякаш е на място. "Дори при физическия оглед много често се случва да пропусне нещо и да му се наложи втори и трети оглед, а с 3D разходката всичко му е под ръка", казва той. "Разбира се, преди да реши да купи даден имот, всеки човек би искал да отиде на място, но виртуалните огледи му позволяват да разгледа в пъти повече имоти. За самите агенции предимството също е огромно, тъй като спестяват много време и пари", допълва Василев. "Идеята на 3D разходката е да е толкова близка до реалността, че клиентът от дивана си или от офиса си да добие максимално достоверна представа, без да се затруднява. Статистически доказано е, че виртуални разходки, при които се изкривяват пространствата, няма достатъчно светлина или имат други дефекти, по-скоро отблъскват клиентите и имат обратен ефект", допълва той.

Заснемането на имот от 100 кв. м с панорамен тур на 360 градуса отнема не повече от 20 до 30 минути, а къща от 200 кв.м на два етажа с 250 кв.м. двор се заснема за около 90 минути. Времето за получаване на готов проект е до 48 часа. Средните цени на Insidemap.bg за 3D разходка са около 1 лв на кв. м. При Ogledi.bg заснемането на имот за продажба или отдаване под наем с 360-градусова панорама и подготовка на виртуални разходки струва 39 ст. на кв. м, като пакетът включва 20 професионални снимки и видеоклип на 360 градуса.

Има ли бъдеще виртуалната реалност на имотния пазар у нас?

Според Георги Палпурин причината виртуалните огледи все още да не са толкова широко разпространени у нас не е техническа. „Пазарът на виртуални огледи в България в момента е малко странен, защото тук по-скоро се търгува с информация, отколкото с услуги. Все още в голяма част от обявите не се знае локацията на имота. Тази информация се крие и е основен двигател за посредничеството. Ако не разполагаш с нея, нямаш какво да предложиш на клиентите, или я криеш, за да не я открадне някой“, казва Палпурин.

Причината е, че продавачите или наемодателите работят с повече от една агенция, а това автоматично означава, че агенциите влизат в конкуренция коя първа ще направи сделка. „Това е пълно разпиляване на ресурс. Вашата цел е да имате максимално количество оферти, само част от които ще се превърнат в сделки, защото и другите агенции работят до голяма степен със същия набор от оферти. Нормално е, ако сте видели в интернет, че някой дава имот под наем, който по същото време се отдава и от други агенции, да не положите максимални усилия, за да рекламирате имота, още по-малко да отидете да направите виртуален оглед или да посочите точен адрес. Тук според мен се чупят нещата“, казва Палпурин.

Неговата компания работи с изключителни права и всеки имот има точен адрес и виртуален оглед. „Това е нашият стандарт на работа и опитваме да покажем на колегите, че този е правилният път. Но все още няма превес в гилдията за спиране на досегашните практики“, отбелязва той. Според него е важно агенциите за недвижими имоти да работят с клиенти, които са доверили своите продажби или отдаване под наем само на тях, а не на още десет агенции. „Това не е добре за никого, включително за собствениците на имоти. Защото тогава агентът не се стреми да извлече максимума за клиента си от сделката, а пръв да осъществи трансакция, за да не бъде изпреварен от друг“, казва Палпурин.

Александър Василев посочва като причина за бавното навлизане на виртуалната реалност на имотния пазар у нас консерватизма на индустрията и схващането, че ако нещо е работило 20 години, ще продължава да работи винаги и не са нужни промени. Допълнителните финансови вложения, които агенциите за недвижими имоти трябва да направят, също са спирачка за някои от тях.

"Надявам се, че настоящото положение с коронавируса ще е временно. И въпреки че агенциите за недвижими имоти се замислят в такъв момент колко е уязвим бизнесът им и как 3D огледите биха били от голяма полза, смятам, че голямата причина да започнат трайно да използват 3D технологии няма да е коронавирусът, а стремежът да са в крак с времето. Това е наложена технология в света. Има я, достъпна е и работи прекрасно. Моята прогноза е, че не след дълго 3D огледите ще са такава интегрална част от пазара на недвижими имоти, че няма да си спомняме кога не са били", казва Василев.

BULGARIAN PROPERTIES е една стъпка напред и ви предлагаме да се възползвате от следните наши онлайн услуги:

🔵 Посетете имоти в София и цялата страна с нашите виртуални 360-градусови турове! Пренесете се в уникалната атмосфера на всеки един имот, който заснемаме в пълен детайл!

🔵 Организирайте си онлайн оглед с видео връзка по Viber или Skype! Свържете се с отговорния брокер за харесания от вас имот, за да фиксирате ден и час за виртуална среща.

🔵 Разгледайте имоти със заснет от нас видео клип. Ще видите отблизо интериора, обзавеждането, степен на завършеност, както и гледките, които се откриват от имота. Снимаме клипове и с дрон, за да покажем напредъка на строителството на сградите ново строителство.
Абонирайте се за нашия YouTube канал

🔵 Проверете колко струва вашият имот - изцяло онлайн, експресно и без нужда от срещи!

🔵 Обявете имот за продажба или под наем с нас

🔵 Следете всичко ново за пазара, като се регистрирате за нашата маркетингова комуникация - нови оферти, имоти с намалени цени, актуални пазарни тенденции, ценова статистика и експертни съвети

И най-вече - останете здрави у дома!

Защото #моятдомемоятакрепост и #удомаехубаво!

  Още новини

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване