Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищният пазар в София през 2022 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2022-07-14   |  Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES

През първото полугодие наблюдавахме имотен пазар в столицата, характеризиращ се с много голямо търсене и недостатъчно предлагане. Това обяснява, както ускорения растеж на цените, така и забавянето в ръста на продажбите.

„Проектите ново строителство стартираха по-бавно заради повишаващите се цени на материалите и трудностите с доставките, а тези от тях, които се предлагаха на пазара, осъществяваха активни продажби "на зелено". В допълнение, много от собствениците на имоти се изтеглиха от пазара заради високата инфлация и това допълнително намали предлагането“, обобщава Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

И допълва: „Същевременно търсенето продължи да бъде подкрепяно от изгодно банково кредитиране и растящи доходи. Лихвените проценти по кредитите продължиха да спадат, а обемът новоотпуснати кредити - да нараства, поддържайки темповете от 2021 г. на растеж с около 40%.“

Другите фактори, които влияят върху жилищния пазар, също продължиха да имат положително влияние – безработицата остана на ниски нива – около и под 5%, а доходите продължиха да нарастват - с около 10% средно за страната и 12% за София през първото тримесечие по данни на НСИ.

Войната и инфлацията дадоха допълнителен стимул на търсенето с цел инвестиция в сигурен актив, какъвто са имотите и на пазара се усети недостиг на жилища не само в София, но и във всички райони на страната. Предлагането, което съществуваше на вторичен пазар, дори във ваканционните курорти и в селата, силно намаля и в момента офертите, които излизат на пазара, често се продават за броени дни.

“Всичко това доведе до ускоряващ се ръст на цените, който по данни на BULGARIAN PROPERTIES достигна 21% в София през второто тримесечие на 2022. Tова представлява най-бързото нарастване от 2008 г. насам”, посочва Стойкова.

Обеми продажби

Изчисленията на BULGARIAN PROPERTIES по данните на Агенцията по вписванията показват, че сделките с имоти в страната през 2-рото тримесечие бележат ръст само с 4.3% спрямо същия период на 2021 г. Това идва на фона на ръстове на обемите с около 30% през 2021 г. и с около 10% през първото тримесечие на 2022 г.

Забавяне на темпа на растеж на обемите сделки има и в София, където е регистриран ръст от едва 0.28% на годишна база след 30-процентно нарастване през 2021 г.

Тези данни отразяват както лекото охлаждане на интереса поради ръста на цените, така и - в много по-значителна степен - основната тенденция, която очертаваме за периода и която считаме за водеща - недостатъчното предлагане, което да отговори на наличното търсене.

Средни цени и предпочитани жилища в София

Средната цена на закупените в София през второто тримесечие апартаменти по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 1 425 евро/кв.м. при 1 345 евро/кв.м. през първото тримесечие и 1 175 евро/кв.м. година по-рано.

Това представлява рекорден ръст от 21% на годишна база – доста над очакваните нива за тази година и стойност, каквато не сме виждали от 2008 г. насам. За една година квадратният метър в столицата е поскъпнал с 250 евро, а само през второто тримесечие ръстът е с 80 евро/кв.м.

Вижте пълния текст на анализа и се абонирайте тук да получавате нашите бюлетини с оферти и актуални данни за пазара.

Разгледайте нашите оферти в София

Ново строителство в София



  Още новини

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024
Фирмени
Брокери на месец април 2024

Пролетта е тук и с нея идват нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Март месец донесе поредица от сделки и затвърди активността на пазара, което ни позволи да приключим успешно първото тримесечие на годината. Видяхме значително движение не само в големите градове, но и в любимите ни морски и ски курорти. Също така, сезонът за покупка на селски къщи е в разгара си, добавяйки ...

02 Април, 2024

Изпратете запитване