Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

НСИ: Цените на жилищата в България нарастват с 5,9 процента спрямо първото тримесечие

2008-07-23   |  БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, Централен офис

Цените на недвижимите имоти в България са нараснали средно с 5,9 процента през второто тримесечие на 2008 г. спрямо първото тримесечие, сочат данни на Националния статистически институт. На фона на цялостната обстановка в Европа и по света това е едно значително нарастване.

Най-голямо е увеличението на цените в Кюстендил (14,9%), Пловдив (13,2%), Смолян (12,7%), Шумен (12,7%) и Велико Търново (12,4%).

Русе, който обикновено заема челните места на повишение през последните няколко тримесечия, бележи скок на цените с едва 1% през второто тримесечие. Там според НСИ средните цени са били 1 749.17 лева, в сравнение с 1 732 лева през предишния период.

И през второто тримесечие София остава начело с най-високите цени за квадратен метър (2 312.50 лв.), следвана от Варна (2 137.33 лв./кв.м.), като според НСИ това са единствените два областни града в страната, където цената на квадратен метър е надвишила 2000 лв.

Единствения град, където се наблюдава понижение на цените през второто тримесечие спрямо първото е Търговище (-2,9%), а най-малък положителен ръст имат жилищата в Благоевград, като са поскъпнали само с 0.6% за посочения период.


Разгледайте нашите горещи оферти


  Още новини

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Още Новини

последни новини
Цените на жилища с двуцифрен ръст. Топ съвети към продавачите

По данни на НСИ за първото тримесечие цените на жилищните имоти в страната са се покачили с 16% спрямо година по-рано. Подобен ускорен ръст не е регистриран от 2022 г. насам. За сравнение, през 2023 г. годишният ръст в цените беше е около 10%.

Подобно движение нагоре НСИ регистрира и при доходите, като по данни за първото тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата в стра...

16 Юли, 2024
Медиите за нас
Пазарът на жилища: А сега накъде?

За оживлението на пазара на имоти и прогнозите за неговото развитие, вижте какво споделят Добромир Ганев - Управител на Форос и Полина Стойкова - Изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Този път е различно. Това са четирите най-опасни думи в света на инвестициите според сър Джон Темпълтън – един от най-успешните инвестиционни мениджъри на 20. век. През последнит...

09 Юли, 2024
Медиите за нас
Полина Стойкова пред БНТ: Имотите продължават да поскъпват

Горещо лято за жилищното кредитиране и недвижимите имоти. Цените на жилищата с рекорден ръст - 16%. Това отчита НСИ за първото тримесечие.

Въпреки по-високите цени - ръст с близо 9 на 100 има и при сделките. Покупката на имот се улеснява и от продължаващите исторически ниски лихви по кредитите. Колко гореща е ситуацията в сектора и ще се стигне ли до прегряване на пазара?

08 Юли, 2024
Фирмени
Брокери на месец юли 2024

Горещ, активен, динамичен – такъв беше имотният пазар през изминалия месец, такива са и нашите топ брокери, които са до вас във всяка една стъпка от сделката. 🔥

📈 Изпратихме пореден силен месец за имотния пазар и навлизаме в не по-малко активните летни месеци, които през последните години се оформиха като върхови за пазара.

Активността и положителните ...

02 Юли, 2024

Изпратете запитване