Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

К. Павлов, Уникредит: Лихвите ще останат ниски още известно време

2023-11-07   |  https://dbr.bg/

Движението на лихвите в краткосрочен план зависи от две неща – от БНБ и от търговските банки.

Тъй като сме в условията на валутен борд и Българска народна банка разполага с малко инструменти, с които може да влияе върху лихвените и финансовите условия у нас, тогава всичката власт - по отношение на определяне на лихвите, отива в ръцете на търговските банки.

Това заяви главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов в отговор на въпрос ще се повишават ли банковите лихвени проценти у нас по време на форума Darik Business Radar: Бизнесът на следващото десетилетие.

Той допълни, че лихвите, свързани с EURIBOR, вече са се покачили, но тези в лева в голямата си част остават обвързани с осреднените депозитни лихви, които всяка банка изчислява сама за себе си. Поради тази причина те ще се запазят ниски още известно време, смята Павлов.

Влизането на България в еврозоната пък ще увеличи банковата ликвидност, което ще накара депозитните лихви да растат по-бавно и ще способства лихвите по голяма част от кредитите да останат ниски за известен период от време.

Вижте видео от събитието:Какво да очакваме от парична политика на водещите централни банки в следващите години?

Водещите централни банки, като ЕЦБ и Федералният резерв, изглежда са приключили с процеса по увеличаване на лихвите, смята експертът. Средата обаче е много динамична, като не е ясно войната в Близкия изток какво влияние ще окаже върху цените на суровините.

Международната общност полага усилия да ограничи този конфликт и да не допусне неговото разрастване. Ако не успее обаче, ще наблюдаваме нови шокове, свързани с енергийните цени, което може да доведе до ново покачване на кинфлацията, според Павлов.

В такъв случай могат да се очакват нови увеличения на основните лихви, които експертът се надява да не са съществени.

В сценария на Уникредит Булбанк за банковата система, изготвен наскоро, се предвиждат три намаления на основната лихва в еврозоната през втората половина на следващата година. От банката работят с хипотезата, че от 4.5% тя ще падне на ниво от 3.75% в края на 2024 г.

Овладяването на инфлацията и движението на лихвите

Таргетът на ЕЦБ за инфлацията в дългосрочен план е 2%, но има достатъчно изследвания, сочещи, че за икономиката на еврозоната максималното препоръчително ниво на показателя е около 4%, заяви Павлов.

Има фактори, които вероятно ще придвижат инфлацията в малко по-висока траектория в следващото десетилетие, сред които е и зеленият преход, прогнозира експертът.

Според Павлов, ще е интересно да видим дали ЕЦБ няма да промени представите си за препоръчителното ниво на инфлация и да таргетира стойности, близки до 3%.

Това е важно за догонващи икономики, като българската, защото означава, че максималните стойности на показателя биха могли да бъдат достигнати, без да вредят.

Препоръчително за родната икономика е увеличаване на инвестициите, което да намали разликата между тях и спестяванията и да формира очаквания за малко по-високи лихви, каза Павлов.

Дигитализацията на банките

Банките са стигнали доста далеч в процеса по дигитализация. Според Плавлов, не сме далече от момента, в който единственият начин да получите кеш ще бъде на банкомат.

Важно е обаче този процес да е в интерес на клиентите, а не само на самите банки, допълни експертът.

Форумът Darik Business Radar: Бизнесът през следващото десетилетие се осъществи с подкрепата на ОББ Асет мениджмънт, Българска фондова борса, BULGARIAN PROPERTIES и Соф Кънект.

Разгледайте нашите оферти в София

Вижте как можем да ви съдействаме за ипотечен кредит

  Още новини

Сподели
REALTONS PLACE - наемете нов модерен офис срещу мол Paradise Center!
Бизнесът ви се развива и имате нужда от по-добро място с по-качествена среда за вашите служители, клиенти и партньори?
Можете да си го осигурите още сега, като наемете офис в най-новата офис сграда на бул. Черни връх, точно до метростанция Витоша и мол Парадайс! Разгледайте наличните помещения и се свържете с отговорния консултант.
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Отбелязваме 20 години с уникален филм за историята на BULGARIAN PROPERTIES

За нашата 20-годишнина, BULGARIAN PROPERTIES се връща назад във времето, за да представи специален филм, който проследява вълнуващия път на компанията.

Филмът показва важни моменти от историята и развитието на BULGARIAN PROPERTIES, нейната организационна философия, както и уникалния подход при работата с международни клиенти и изграждането на дългосрочни взаимоотношения.

24 Ноември, 2023
Медиите за нас
Полина Стойкова в подкаста на dir.bg "Какво могат парите"

1500 евро е средната цена на квадратен метър в София. Пазарът се движи близо до своите фундаменти и към момента няма предпоставки да говорим за балонизиране. Нещо повече, ако направим съпоставка на цените на недвижимите имоти спрямо средните доходи, ще видим, че ръстът в цените следва с по-бавни темпове ръста на заплатите. Това сподели Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES...

21 Ноември, 2023
Медиите за нас
Имотният пазар в Пловдив: Милион нови квадрата, все по-бавни сделки

- През 2022 г. област Пловдив постига рекорди в броя на строителните разрешителни и започнатите нови жилищни сгради;
- В същия момент броят на сделките с имоти през 2023 г. намалява с 14.2%, тъй като купувачите все повече изчакват по-ниски цени и по-високи лихви по кредитите;
- Брокерите са оптимисти и за тях пазарът се връща на нивата отпреди пандемията от ковид-19.

15 Ноември, 2023
Медиите за нас
Полина Стойкова в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria (видео)

Купувачите на имотния пазар се интересуват предимно от ново строителство, а след пандемията търсенето на къщи се повиши. Основният двигател на пазара за тази година е ръстът на доходите и ниските равнища на ипотечните лихвени проценти. Много добре се справихме с достъпността, тъй като през тази година, доходите нарастват, цените малко забавиха своето темпо на растеж. Данъчните промени, от страна н...

09 Ноември, 2023

Изпратете запитване