0
Вход
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Известия (5)
Настройки
Изход
Затвори

Труд: Цената на жилищните заеми падна под 3%

2021-06-01   |  в-к Труд, 01.06.2021, с. 19

Цената на жилищните кредити за граждани достигна ново рекордно ниско ниво.

През април годишният процент на разходите (ГПР) по жилищните заеми, който освен лихвата включва и всички такси и комисионни на банката, за първи път мина под 3% и достигна рекордните 2,97%. Това е с 0,15% по-малко от цената на жилищните заеми година по-рано.

Оказва се, че покупката на имот с банков кредит става все по-атрактивна за гражданите.

Потребителските заеми също поевтиняват. През април годишният процент на разходите по тях е 8,07%, обявиха от БНБ. Това е с 4,02% по-малко от цената на същите кредити година по-рано. Само в рамките на месец ГПР на потребителските заеми е намалял с 0,35%.

Намаляването на лихвите дава възможност на много хора да предоговорят условията по заемите си. През април банките са отпуснали потребителски заеми за 561 млн. лв., от които 108 млн. лв. са предоговорени заем и рефинансиране. Подобна е ситуацията при ипотеките. За месец договорените жилищни заеми са за 447 млн. лв., от които 122 млн. лв. са предоговорени или рефинансирани заеми.

Печалбата на банките в страната към 30 април 2021 г. е 484 млн. лв., което е със 129 млн. лв. (+36,2%) повече от същия период на миналата година, обявиха от БНБ. Сред причините за това е, че разходите за обезценка на лоши кредити намаляват на годишна база с 18 млн. лв. до 172 млн. лв.

Банковите кредити през април се увеличават със 709 млн. лв. до 71,2 млрд. лв. През месеца нарастват кредитите за домакинства (+313 млн. лв.) и за нефинансови предприятия (+293 млн. лв.).

Депозитите в банките в края на април достигат 108,6 млрд. лв., като за месец нарастват с 241 млн. лв. Влоговете на нефинансови предприятия намаляват с 1 млрд. лв., а тези от домакинства и други финансови предприятия се увеличават съответно с 623 млн. лв. и с 233 млн. лв.

Разгледайте нашите оферти в София


  Още новини

Сподели
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско? Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
24 часа: Голямото завръщане на село

Броят на българите, които отиват да живеят по-близо до природата, скочи над 3 пъти в пандемията, а цените на къщите се увеличиха с 20%, 60-70 години след като българинът започна масово да напуска селото и да отива да живее в града, започва една обратна тенденция.

До началото на 50-те години на миналия век шест-милионното тогава население на страната е разделено почти наполовина - 3...

14 Юни, 2021
последни новини
Списание Идеален Дом: Borovets Gardens изкушението за нoвoдомеца

Безценно е мястото, което може да наречеш идеален дом - там, където се радваш на комфорт и където със стъпка навън потъваш в прегръдките на природата.

Borovets Gardens - виже повече за жилищата в комплекса

Сега тази перфектна комбинация е достъпна само на 50 минути от София и на 60 минути от Пловдив - в Боровец. Сгушен във вековните борови гори на Рила п...

11 Юни, 2021
Фирмени
Михаил Чобанов на форума Шумът на парите: Има месеци, в които сделките са като през 2005-2008 г.

Заради пандемията жилищата се върнаха на мястото, което заслужават във фокуса на всички пазарни участници - и на предприемачите, и на клиентите. Затова имотният панел на форума "Шумът на парите" беше сред очакваните с голям интерес.

Ето какво сподели Михаил Чобанов:

"Има възстановяване на пазара. В момента статистиките, които ние имаме, са за покачване...

03 Юни, 2021
Фирмени
Брокери на месец юни 2021 г.

Месецът не може да започне пълноценно, докато не видим кои са неговите топ брокери!
И макар че май беше по-кратък дори от февруари като работни дни, той беше много продуктивен и ние сме доволни от постигнатото.

📊 Имотният пазар се радва на голям интерес и засилено търсене. Пет месеца след началото на годината бихме могли смело да кажем, че 2021 г. ще бъде успешна. Имо...

02 Юни, 2021

Изпратете запитване