Контакти
0

В-к Труд: Нараства интересът към имоти до морето

2020-10-20   |  Труд, 20.10.2020, с. 18

Нарастване на интереса от страна на българи към покупката на ваканционни имоти на родното Черноморие, очакват брокери. Причината е, че през лятото много от традиционно почиващите в чужбина сънародници се насочиха към българските курорти и в голяма степен преоткриха техния чар. Опитът на брокерите на имоти показва, че покупката на ваканционни имоти в страната следва интереса на туристите към родните курорти.

Най-активният сезон за покупка на имоти на морето е след края на лятото. Причината за това е, че след като свършат летните отпуски хората имат възможност да направят равносметка за прекараното лято и за събраните впечатления от посещенията си в морските курорти. Така те могат да се насочат към покупката на имот в определен курорт или да разгледат офертите за конкретен тип имоти, които предпочитат.

Има търсене на разнообразни имоти - както в затворени комплекси, така и на самостоятелни къщи. Брокери отчитат ръст на интереса към просторни двустайни апартаменти в комплекси на първа или максимум втора линия с гледка към морето. Купуват ги хора с висок стандарт на живот, които искат качествена отмора в подходяща среда. Не липсва търсене и на по-бюджетни имоти, каквито също се предлагат на пазара. Българските купувачи се насочват традиционно на юг от Бургас - Созопол, Лозенец, Приморско, Черноморец и Царево са сред най-предпочитаните дестинации. Но имотите на юг от Бургас са и по-скъпи. Затова немалък интерес има и към Слънчев бряг, Несебър, Св. Влас и Равда. Северното Черноморие също привлича купувачи - най-вече районите около Бяла, Каварна и Балчик.

Летният сезон по Южното Черноморие беше един от най-добрите, тъй като много българи почиваха на родното море вместо в чужбина. Затова брокерите на имоти очакват да нарасне интереса към ваканционните имоти край морето. Освен за почивка, те са и възможност за инвестиция на наличните средства, която ще запази стойността им във времето, а може да осигури и стабилен доход.

Доходността зависи от цената на имота и местоположението му, както и от разходите за поддръжка. Двустаен апартамент от среден клас може да генерира годишен доход от наеми преди разходите в размер около 2500 евро. В зависимост от цената на имота, това може да носи доходност между 3 и 5 на сто. Важно условие за постигането на тази доходност обаче е имотът да е добре поддържан и да има кой да се занимава с туристите.

Доходността от отдаване под наем не е основният мотив за покупката на ваканционни имоти от българите. Купувачите планират да ги ползват, като прекарват в тях по-дълги ваканции и ги споделят с близки и роднини.

Разгледайте нашите топ оферти в морските курорти на България

Топ ваканционни жилища на първа линия

Атрактивна селекция от имоти с морска гледка


  Още новини

Сподели
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Строителството напредва и комплексът ще бъде готов до края на 2020 г. за новия зимен сезон. Налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в сгради А, B и E.
Вижте още
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Изберете комплекс Vitosha View за свой нов дом! Отлични цени и качество на строителството, характерно за имоти в най-високия ценови клас. Модерна визия и внимание към всеки детайл. Функционално вътрешно разпределение с оптимално усвояване на пространствата. Минимални общи части. Чисто нова инфраструкрура. Зеленина и гледки към планината и града. Всичко това ще намерите само във Vitosha View!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Комплекс Модера Резидънс е напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES

Модера Резидънс е затворен комплекс в София, кв. Витоша, който се състои от 247 апартамента в 3 сгради. Комплексът беше завършен и въведен в експлоатация през 2020 г.

А в началото на месец ноември 2020 г. той беше напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES, след като и за последните налични жилища успяхме да намерим купувачи.

Така сега, в края на тази нелека година...

17 Ноември, 2020
Медиите за нас
10 000 имотни сделки в Пловдив

Вторият по големина градски пазар у нас след София с близо 10 000 сделки за деветмесечието запазва стабилност на цените през 2020 г., а данните за 3-тото тримесечие показват тенденция към възвръщане към растеж, коментират от агенция BULGARIAN PROPERTIES.

Пловдив е с най-голямо регистрирано нарастване на цените през 3-тото тримесечие сред 4-те най-големи. То е в размер на 4.7% на год...

17 Ноември, 2020
Медиите за нас
Жилищните пазари в Пловдив, Варна и Бургас се възстановиха от корона кризата

Цените растат и обемът на сделки през деветте месеца на 2020 г. се запазва сходен с миналата година, по данни от индексите PSPI.

Пазарите на Пловдив, Варна и Бургас - трите най-големи града след София, растат като цени на жилищата и през деветте месеца на 2020 г. запазват обеми от сделки, сходни с миналата година. Това сочат данни от индексите PSPI, предоставени специа...

16 Ноември, 2020
Фирмени
Продава се в Несебър: Къща, каквато не можете да намерите никъде по света!

Дом, разположен в сърцето на един от най-старите градове в Европа.

Къща, обградена от векове история.

Имот, който е един от най-уникалните, предлагани за продажба на пазара у нас!


Къщата, която днес ще ви представим, не се среща често в обявите на имотните агенции.
Тя се намира в историческия център на Стария град на Н...

12 Ноември, 2020

Изпратете запитване