Контакти
0

Под един покрив: Поколения българи живеят заедно

2021-01-07   |  btvnovinite.bg


Над 40% от българите живеят в пренаселени домове, сочи изследване на „Евростат“. Двама от всеки петима нямат собствена стая. На най-тясно живеят в съседна Румъния – там почти 50% от хората обитават пренаселени домове.


Страната ни е трета след Латвия, където процентът е малко над 42 на сто. Следват Хърватия и Полша. В дъното на класацията са Кипър, Ирландия и Малта - там едва между 2 и 3% живеят в пренаселени жилища.Тенденцията, въпрос на пари или на култура е?

Според експерти това, че поколения българи живеят заедно се дължи и на финансовите възможности, и на културата ни. През последните години обаче моделът на патриархалното семейство се разчупва.

„Все повече младите семейства избират да живеят сами, включително с цената на известни лишения. Все повече съществува пазарен и култерен натиск да се случи това. Вече в България почва да е малко срамота да живееш с мама и татко“, коментира социалният антрополог Харалан Александров.

При продажбата на имоти се отчита, че все по-млади хора търсят собствен дом, а и се увеличава търсенето на по-големи жилища.

"Младите хора от много по-малки започват да излизат и от страната дори за обучение в чужбина и са много по-самостоятелни, отворени към света", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Разчупването на патриархалния модел доказва и статистиката. Преди 10 г. в пренаселени домове са живеели над 47% от българите. Пет години по-късно те намаляват с шест процентни пункта.

Вижте репортажа по BTV Новините:Разгледайте нашите оферти от София
  Още новини

Сподели
Къщите на село са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Повече от всякога, сега имаме нужда от собствен двор, уют и от това да сме далече от контакт с потенциални опасности. А освен това можем да работим гъвкаво и да учим онлайн. Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна. Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Дневник: Пазарът на жилища започва 2021 г. сякаш няма епидемия

Противно на първоначалните очаквания пазарът на имоти не бе сериозно засегнат през годината на пандемията. Това показват данните на брокерите и за края на 2020 г. Оптимистична е и прогнозата им за пазара на жилища за 2021 г. Те отчитат голяма активност още в началото на новата година.

По-различна е картината на пазара на офиси, много от които са почти напълно празни ме...

15 Януари, 2021
последни новини
Възползвайте се от отлични пазарни условия и продайте имот с нас през 2021 г.!

Започваме 2021 г. със силен имотен пазар, множество запитвания, огледи и вече сключени сделки.

Пазарът предлага подходящи условия за продажба, от които можете да се възползвате и да обявите имот за продажба още сега!

Професионализмът се доказва в трудни моменти. През 2020 г., въпреки пандемията, ние не спряхме да работим и да носим ползи и отлични резултати за нашите...

14 Януари, 2021
Фирмени
Брокери на месец януари 2021 г.

Дадохме страхотен старт на тази година - със силен интерес, множество запитвания, огледи и вече реализирани сделки! 👏✨

А сега нека се запознаем с брокерите на месеца - хората, които бяха на линия и по време на почивните дни и работиха буквално до последните часове на миналата година, за да ви помогнат да осъществите плановете си и да затворите 2020 щастливи и доволни,...

07 Януари, 2021
Фирмени
Вижте победителите в Годишните награди на BULGARIAN PROPERTIES 2020

И през 2020 г. BULGARIAN PROPERTIES спази традицията и за 13-ти път връчи своите Годишни награди за постигнати най-добри резултати и особени заслуги в работата.

Това стана по време на виртуална церемония, на която присъстваха екипите от офисите на компанията от цялата страна.

2020 г. ни взе много, но същевременно ни даде повече хъс, енергия и колективе...

23 Декември, 2020

Изпратете запитване