Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова и Михаил Чобанов в "ИмоТиТе" по Bloomberg TV за ключовите моменти в 20-годишната история на BULGARIAN PROPERTIES

2023-03-21   |  Христо Николов, Bloomberg TV Bulgaria


Михаил Чобанов и Полина Стойкова бяха гости на предаването "ИмоТиТе" с Христо Николов, за да разкажат за ключовите моменти в историята на BULGARIAN PROPERTIES, която тази година отбелязва 20 години от основаването си.

„Създадохме много успешен уебсайт, когато още нямаше бизнес в интернет. Използвахме видеа, когато създаваха Youtube. Работихме по SEO оптимизация, когато Google не беше водеща платформа за търсене“, каза Михаил Чобанов.


Ние винаги сме били малко или много технологична компания в сферата на недвижимите имоти. Като стартъп сме – всяка година измисляме нещо ново, нови предизвикателства и идеи, преоткриваме се всеки ден, добави Полина Стойкова.


Гостите се спряха и на грешките и най-трудните моменти в корпоративната история на агенцията. Михаил Чобанов сподели:

„В навечерието на световната финансова криза (2008 г.) тръгнахме да реализираме проект с turkishproperties.com, който спряхме на сравнително ранен етап, без големи разходи. Като грешка отчитам и че в твърде дълъг период съм давал голям приоритет на бизнеса за сметка на личния живот.”

Най-трудни за мен бяха годините след финансовата криза от 2008 г. и последвалата дълга стагнация на имотния пазар и спад на цените, сподели Полина Стойкова. Но успяхме да се пренастроим към новата реалност - отворихме офис в Москва и привлякохме руски купувачи в курортите. А след това и към българския пазар, който развиваме активно от 2010 г.“, каза изп. директор на агенцията.

Изключително важно е имотният посредник да умее да общува с всеки клиент на неговия език, да се постави на негово място и да се опита да намери трайно решение на казуса му. Нашата цел никога не е да продаваме недвижими имоти, а да оставяме щастливи клиенти след нас, които да се завърнат отново, коментира Михаил Чобанов.

За липсата на регулация за посредническата професия в България той заяви:

„За добро или лошо, има кризи през определен период от време, които пречистват пазара от „недостатъчно добре регулираните агенции“. Не мисля, че регулацията на нашия бизнес ще бъде приоритет на законодателя в обозримото бъдеще.“

Туризмът и имотният пазар са много тясно свързани. Много чуждестранни туристи посещават дадена страна и ако им хареса – купуват ваканционен имот. Така беше преди 20 години в България, така е и сега. Това е една от причините пазарът на ваканционни имоти у нас да преживява ренесанс. Непрекъснато има компании, които инвестират в нови проекти в нашите морски, зимни и спа курорти и те се реализират успешно. Това заявиха Михаил Чобанов, основател на агенция Bulgarian Properties и Полина Стойкова, изп. директор на дружеството, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Англичаните, например, са изключително настроени за откриване на нови дестинации и покупки на имоти там, обясни Стойкова.

България има потенциал да привлича т.нар. дигитални номади – лица предимно от технологичния сектор, които живеят в една страна, но работят за компания в друга страна, каза Чобанов. И добави, че и към момента хора от цял свят купуват недвижимости в България.

„Всяка година продаваме имоти на лица от 60-70 националности. Има купувачи от далечни страни като Перу, Венецуела, Шри Ланка, Япония. Различна е причината за покупка на имот в България – за някои това е само инвестиция и дори не идват да видят имота си тук. За други е желанието да имат втори дом, а трети купуват с цел постоянна релокация.“

Районите около с. Баня до Банско и Велинград се развиват активно като дестинации за втори дом, тъй като хората вече търсят възможност за целогодишно ползване на ваканционния си имот. Това ще бъде тенденцията в следващите години, прогнозира Полина Стойкова. И добави, че българите са основните купувачи на ваканционни имоти в момента.

Бъдещето на имотите крие доста неясноти най-вече по отношение на новите технологиите и новите регулации в строителството и целия сектор като цяло. Развитието на технологиите е страхотно нещо. Никой не трябва да се чувства заплашен от това, а по-скоро трябва да се радваме, че ще има кой да ни отменя в досадните ежедневни задачи, добави Полина Стойкова.

Целия разговор гледайте във видео материала:Обявете имот за продажба с нас!

  Още новини

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Готови за ползване студиа на първа линия до къмпинг Градина
Осигурете си незабравими лета в комплекс с басейн на великолепния Царски плаж между Черноморец и Созопол! Независимо дали търсите романтична почивка, семейна ваканция или самостоятелен ваканционен дом, тук ще намерите всичко, от което се нуждаете. В допълнение, имате възможност за допълнителен доход от отдаване под наем. Разгледайте тази оферта още сега!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Цените на жилища с двуцифрен ръст. Топ съвети към продавачите

По данни на НСИ за първото тримесечие цените на жилищните имоти в страната са се покачили с 16% спрямо година по-рано. Подобен ускорен ръст не е регистриран от 2022 г. насам. За сравнение, през 2023 г. годишният ръст в цените беше е около 10%.

Подобно движение нагоре НСИ регистрира и при доходите, като по данни за първото тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата в стра...

16 Юли, 2024
Медиите за нас
Пазарът на жилища: А сега накъде?

За оживлението на пазара на имоти и прогнозите за неговото развитие, вижте какво споделят Добромир Ганев - Управител на Форос и Полина Стойкова - Изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Този път е различно. Това са четирите най-опасни думи в света на инвестициите според сър Джон Темпълтън – един от най-успешните инвестиционни мениджъри на 20. век. През последнит...

09 Юли, 2024
Медиите за нас
Полина Стойкова пред БНТ: Имотите продължават да поскъпват

Горещо лято за жилищното кредитиране и недвижимите имоти. Цените на жилищата с рекорден ръст - 16%. Това отчита НСИ за първото тримесечие.

Въпреки по-високите цени - ръст с близо 9 на 100 има и при сделките. Покупката на имот се улеснява и от продължаващите исторически ниски лихви по кредитите. Колко гореща е ситуацията в сектора и ще се стигне ли до прегряване на пазара?

08 Юли, 2024
Фирмени
Брокери на месец юли 2024

Горещ, активен, динамичен – такъв беше имотният пазар през изминалия месец, такива са и нашите топ брокери, които са до вас във всяка една стъпка от сделката. 🔥

📈 Изпратихме пореден силен месец за имотния пазар и навлизаме в не по-малко активните летни месеци, които през последните години се оформиха като върхови за пазара.

Активността и положителните ...

02 Юли, 2024

Изпратете запитване