Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Разнопосочни сигнали за жилищния пазар

2010-07-07   |  Дневник, 07.07.10, стр.10, със съкращения

Сигналите за развитието на имотния пазар в България продължават да бъдат разнопосочни - от втора криза, спад на цените на жилищата с 20% на годишна база през тази година, до стабилни продажби и цени, пише вестник "Дневник".

"Бългериан Пропертис" прогнозира, че е възможна втора криза на пазара на имоти. "Много вероятно е европейската икономика, включително и българската, да се запътят към второ дъно на кризата, което този път ще бъде породено от влошена фискална ситуация на местно ниво. Развитието на такъв сценарий ще доведе до втора криза при имотите", е посочено в доклада на компанията за второто тримесечие на 2010 г.

Според оперативния директор на "Бългериан Пропертис" Полина Стойкова, въпреки че пазарът на имоти е съставен от по-слабо ликвидни активи, той е изключително динамичен и реагира светкавично на всякакви икономически и политически новини и тенденции. Несигурността относно антикризисните мерки на правителството и противоречивите сигнали за данъчната политика са оказали негативно влияние върху имотния пазар през май.

Заради кризата в Гърция и заплахите за европейската икономика търсенето на имоти от чужденци в България също рязко е спаднало през май, отчете Стойкова. "Бългериан Пропертис" правят връзка с тенденцията на Българската фондова борса. През май на борсата имаше изключително слаб оборот. Същото се случи и с пазара на имоти – рекордно ниски обем на продажби, сходни с най-ниските нива в началото на кризата.

Средната цена на продадените апартаменти в София за второто тримесечие на 2010 г. е 870 евро на кв.м, което е най-ниската средна цена, измерена от "Бългериан Пропертис" от началото на кризата. Цените са отбелязали 16% спад спрямо първото тримесечие, когато средните цени бяха 1040 евро на кв.м на база реално сключени сделки.

Ако желаете да получите по е-мейл пълния анализ на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, моля натиснете тук.

  Още новини

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Цените на жилища с двуцифрен ръст. Топ съвети към продавачите

По данни на НСИ за първото тримесечие цените на жилищните имоти в страната са се покачили с 16% спрямо година по-рано. Подобен ускорен ръст не е регистриран от 2022 г. насам. За сравнение, през 2023 г. годишният ръст в цените беше е около 10%.

Подобно движение нагоре НСИ регистрира и при доходите, като по данни за първото тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата в стра...

16 Юли, 2024
Медиите за нас
Пазарът на жилища: А сега накъде?

За оживлението на пазара на имоти и прогнозите за неговото развитие, вижте какво споделят Добромир Ганев - Управител на Форос и Полина Стойкова - Изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Този път е различно. Това са четирите най-опасни думи в света на инвестициите според сър Джон Темпълтън – един от най-успешните инвестиционни мениджъри на 20. век. През последнит...

09 Юли, 2024
Медиите за нас
Полина Стойкова пред БНТ: Имотите продължават да поскъпват

Горещо лято за жилищното кредитиране и недвижимите имоти. Цените на жилищата с рекорден ръст - 16%. Това отчита НСИ за първото тримесечие.

Въпреки по-високите цени - ръст с близо 9 на 100 има и при сделките. Покупката на имот се улеснява и от продължаващите исторически ниски лихви по кредитите. Колко гореща е ситуацията в сектора и ще се стигне ли до прегряване на пазара?

08 Юли, 2024
Фирмени
Брокери на месец юли 2024

Горещ, активен, динамичен – такъв беше имотният пазар през изминалия месец, такива са и нашите топ брокери, които са до вас във всяка една стъпка от сделката. 🔥

📈 Изпратихме пореден силен месец за имотния пазар и навлизаме в не по-малко активните летни месеци, които през последните години се оформиха като върхови за пазара.

Активността и положителните ...

02 Юли, 2024

Изпратете запитване