Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Economic.bg: Вдигането на лихвите ще успокои имотния пазар в България

2022-09-30   |  Габриела Махлелиева, Economic.bg

Увеличението на основните лихви от страна на Европейската централна банка ще нормализира имотния пазар в България и ще доведе до намаляване на търсенето на жилища. Около това мнение се обединиха представители на четири водещи агенции за недвижими имоти, с които разговоря Economic.bg.

Припомняме, че в началото на месец септември ЕЦБ одобри безпрецедентно повишаване на основните си лихви със 75 базисни пункта (0.75%), като сигнализира и за по-нататъшни увеличения. Това действие на централната банка бе ясен знак, че борбата с инфлацията става приоритет.

Баланс на пазара на имоти

„Очакваше се лихвите да се вдигнат. Може би това се случи с малко по-големи нива от очакваното, но според мен това е правилната посока. Така ще се нормализират пазарите, защото в момента имаме рекордно ниски нива на лихвите по кредитите и нулеви такива за депозитите. Не смятам обаче, че тази промяна ще доведе до някакви сериозни сътресения“, споделя Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

За нормализиране на пазара говори и Весела Илиева, която е управляващ партньор в Unique Estates. Тя смята, че много от започнатите проекти ще забавят темповете си на развитие и ще има актуализация на цените, както и забавяне в стартирането на нови.

По-малък интерес...

... от страна на потребителите към покупка на имоти и съответно балансиране на пазара – такъв сценарий в резултат на вдигането на лихвите очаква за България Страхил Иванов, собственик на „Явлена“.

„Причината е, че когато се увеличат лихвите и когато няма вследствие на това „такса наличност“ по отношение на държането на влогове в банките, хората не са толкова притеснени да съхраняват парите си в банките. Това означава, че една част от купувачите, които бяха на нашия пазар през последните две години, ще променят желанието си и ще задържат парите си в банковата сфера, без да бъдат силно активни купувачи на пазара“, посочи той.

Експертите обясняват нормализирането на пазара с това, че вследствие на по-високите лихви и вероятността много хора да изпитат затруднение в изплащането на новите жилища ще намалее интереса към тяхната покупка. От друга страна, предлагането ще остане горе долу на същите нива и така търсенето няма да превишава предлагането. На теория от това би следвало да произтече понижение на цените на имотите. Такова обаче не се прогнозира.

„Не очакваме да се покачват цените, но няма и да падат, защото количеството имоти, което имаме като старо строителство, не е достатъчно, а новото строителство като единици няма да излезе цялото на пазара“, отбеляза Весела Илиева.

Според нея новите проекти, които трябва да започнат през тази календарна година, ще се забавят и така няма да има прекалено предлагане на пазара. „След COVID започна едно супер търсене на всякакви стоки по цял свят, защото нямаше никакво предлагане. Все пак никой нищо не произвеждаше две години. И за да се стабилизира търсенето, увеличението на лихвите е една от мерките“, коментира тя.

Пазар без сътресения

Представителите на агенциите за недвижими имоти са единодушни и че пазарът няма да изпадне в криза, още по-малко като тази от 2008 г. Снежана Стойчева, управител на платформата Imoti.net, коментира, че вдигането на лихвите не чак толкова голямо.

„В някаква степен ще има ограничение. Категорично като финансовата криза от 2008 г. няма как да стане – нито банките са отпускали така безразборно кредити, нито цените са се вдигнали толкова много.“

Според нея цените досега са следвали инфлацията, докато в същото време доходите са се вдигали. „Може да има надценени имоти, но не поголовно, както беше преди. Смятам, че едва ли ще има някакъв бум на хора, които не могат да си плащат кредитите“, каза още Стойчева.

От Unique Estates също определят пазара като спокоен и такъв, който се движи от хора, които купуват имоти за собствена нужда.

„Няма ги онези купувачи, които взимат по 4-5 апартамента и купуват изцяло за спекулация и препродаване. През цялото време пазарът се движи от хора, които търсят за собствена нужда“, казва Илиева.

Факторът инфлация

Инвестицията в имот е най-доброто спасение за парите на хората при инфлация, категорични са експертите в областта на недвижимото имущество. Според тях именно това ще е и мотивацията на хората за покупка на имот.

Полина Стойкова намира сегашния момент като подходящ за инвестиция в имот, включително защото доходите продължават да растат, а инфлацията кара хората да търсят стабилно убежище за парите си. Според нея лихвените проценти са на достатъчно ниски нива и в обозримо бъдеще ще останат под инфлацията.

„Другото, което се наблюдава е, че започна да има по-добро предлагане на имоти. Една година имахме сериозен недостиг на пазара. Собствениците на имоти започват да разбират, че в момента се намираме в пик на пазара и е много изгодно да се продава и започнаха да излизат оферти на пазара“, обяснява Полина Стойкова.

За слизане от пика на пазара е все още рано, казва още тя.

Обявете имот за продажба с нас!

Вземете безплатна онлайн оценка за вашия имот

  Още новини

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Помислете за следващото лято - купете си собствен имот на морето!
Наслаждавайте се на слънчевите летни дни в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Полина Стойкова и Магдалена Тошева за NOVA TV: Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%

До рекордни нива достигнаха офертите на пазара на имоти в столицата в края на годината, отчитат брокерите. Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%. А офертите са далеч по-високи от тези при предишния пик - през 2008 година.

В същото време заради инфлацията брокерите отчитат първи признаци на охлаждане и отдръпване на клиентите от пазара. Достигнат ли е пикът и накъде ще ...

25 Ноември, 2022
Медиите за нас
Колко достъпни са жилищата в София?

в София.

"Тези данни идват след отбелязаното забавяне на п...

23 Ноември, 2022
Медиите за нас
Полина Стойкова пред Дарик: Моментът е подходящ за продажба на имот

През 2022 г. ръстовете на цените на имотния пазар бяха рекордни, но темповете вече се успокояват.

Наблюдава се и отдръпване на част от купувачите, тъй като цените вече достигнаха нива, недостъпни за много хора.

Това заяви в рубриката "Портфейл" на Дарик радио изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

Другият процес, който вече се...

22 Ноември, 2022
Медиите за нас
Имотният пазар през 2022 г. - участие на Полина Стойкова по БНТ (видео)

Имотният пазар в столицата в края на 2022 година е с рекорден ръст на цените. Вижте коментара на Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в предаването Бизнес.БГ по БНТ.Голямото поскъпване при имотите се дължи основно на високата инфлация. Реалният растеж на цените, след приспадане на инфлацията, е в рамките на около 6% в София, което е близо...

21 Ноември, 2022

Изпратете запитване