Джаз и театър в Есенния салон на изкуствата

2019-10-22   |  https://varnautre.bg

Есенният салон на изкуствата започва на 2-ри ноември, събота, от 11:30 ч. в Градската художествена галерия във Варна с традиционно събитие – съвместният концерт на Камерния оркестър „Анима“ и на Хор „Арс музика“, съобщиха от дирекция „Култура“ към Община Варна. Входът за всички събития е безплатен.

На 7-ми ноември, на същото място от 18:00 ч., е моноспектакълът „Променяне“ на Йоана Буковска-Давидова, по автобиографичната книга на филмовата прима Лив Улман. На 9-ти ноември, събота, от 11:00 ч. в Католическата църква на ул. „Преслав“ е органовият концерт на Мариана Григорова – възпитаничка на НУИ „Добри Христов“-Варна, завършила Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ ,в класа по пиано на проф. Мара Петкова, и орган – в класа на проф. Нева Кръстева. Преминала през семинарите на Пражката музикална академия в класа на известния органист проф. Милан Шлехта във Ваймар (Германия ) – в класа на органиста от „Гевандхаус“ Матиас Айзенберг, Мариана Григорова изпълнява солови органови концерти и турнета в България, Германия, Чехия, Франция, Унгария, изявява се и като камерен изпълнител.

Тази година джазът доминира в Есенния салон. Първият сешън е на 12-ти ноември от 18:00 ч. в Концертното студио на Радио Варна, където струнният квартет „Gypsy Jazz Project“ ще ни потопи в магията на джаз китариста – Жан „Джанго“ Райнхард, създател на т-нар. Gypsy jazz (известен също като цигански суинг, Jazz Manouche или Hot Club Jazz). Петър Койчев (китара), Любомир Толумбаджиев (цигулка), Момчил Ангелов (китара) и Христо Минчев (бас) – четиримата музиканти са обединени около стремежа към автентичното за началото и средата на ХХ век звучене и виртуозността на Джанго Райнхард и Стефан Грапели. Музиката им е едновременно динамична и увлекателна – пътешествие през времето до „златните години на европейския джаз“.

На 15-ти ноември от 18:00 ч. в Градската художествена галерия е концертът „Малко нощна музика“ на бенда на Ангел Заберски-младши. Музикалният проект включва джазови транскрипции на популярни класически пиеси от Бах, Рахманинов, Пучини, Бетовен, Чайковски и други световни класици. Другите музиканти в триото са: Стоян Янкулов–Стунджи и мултижанровият контрабасист Борис Таслев.

За 19-ти ноември от 18:00 ч. в Концертното студио на Радио Варна е поканата за среща с един от най-виртуозните български пианисти и неговия солов концерт. Ростислав Йовчев завършва Българската държавна консерватория при проф. Атанас Куртев, след което и двугодишния майсторски клас. Лауреат на наши и международни конкурси. С премиера на нов български албум – на 23-ти ноември, събота, от 18:30 ч. в Градската художествена галерия, ще чуем пиесите от „But a Dream“ на Росен Кукошаров и бенд. В албума участват изявени джаз музиканти – Милен Кукошаров – пиано (продуцент на албума); Димитър Карамфилов -контрабас, и Васил Вутев- ударни.

Млади дарования от Варненската държавна опера – Станислава Марчева, мецосопран; Мария Палматийте, сопран (Литва); Олена Мошинска, виолончело (Украйна); Надя Гущерова, обой; Руслан Павлов, пиано, музикална обработка, ще се изявят на 27-ми ноември от 18:00 ч. в Градската художествена галерия с богата концертна програма.

Финалът на салона ще е на 29-ти ноември от 18:00 ч. в Артсалона на Радио Варна, с гостуването на Международното дружество „Елиас Канети“, изложбата „Глобалното измерение“ и с документалния филм „Култура до поискване“.

Вижте нашите предложения за имоти за покупка в гр. Варна

  Още новини

Сподели
AMur Residence - луксозна сграда с Акт 15 на ул. Мур, до бул. България
AMur Residence материализирала идеята за модерно градско жилище: луксозно изпълнение, функционалност и удобство, спокойствие и сигурност, зелена околна среда и комуникативно местоположение. Завършване през ЮНИ 2020 г.
Вижте още
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

Регионални
„Витошка“ с безплатен интернет по цялата пешеходна част

Безплатен интернет вече има по цялата пешеходна зона на столичния бул. „Витоша“. Жители и гости на София може да се възпозлват от услугата в участъка от площад „Света Неделя“ до Моста на влюбените. Това стана ясно на пресконферекция на зам.-кмета по дигитализация Владимир Данаилов и общинските съветници Христиан Петров и Николай Стойнев, съобщи „Монитор“.

Проектът е реализиран със с...

21 Май, 2020
Регионални
Отварят първия Food Park в София

София ще има своя първи Food park, който ще носи името Quartal. Концепцията на мястото е посетителите да имат богат избор от различни храни и напитки, както и разнообразна културна програма – концерти, филми, stand up comedy и други. Достъпът до Quartal е абсолютно безплатен.

„Идеята е заимствана от такива пространства в други държави. Подобни паркове са голям хит в цяла Европа – об...

21 Май, 2020
Регионални
Нов парк ще бъде изграден в квартал "Манастирски ливади - Изток" в София

Столичната община (СО) планира да изгради парк в кв. "Манастирски ливади - Изток", който да е разположен по протежение на реките, протичащи в района. През жилищната територия преминават Боянска бара и Бара Изливо, които са притоци на Перловска река. На места при първия воден басейн вече има извършвани корекции през годините, в южната част на квартала също има промени на коритото, а в...

05 Май, 2020
Регионални
София чества 141 години като столица на България

София чества 141 години като столица на България.

По традиция целият ден е изпълнен с празненства, но днес такива няма да има заради извънредното положение.

София е избрана за столица на Княжество България на 3 април 1879 г. от Учредителното събрание. През 1879 г. е изготвен първият градоустройствен план на града. Той преобразява силуета и оформя в голяма степен облик...

03 Април, 2020

Изпратете запитване