Контакти
0

В-к 24 часа: Бургас променя облика си с нови дървета от чужбина

2021-03-08   |  24 часа, 08.03.2021, с. 19

Нови дървета ще променят облика на Бургас неузнаваемо в близките години освен строителството на жилищни сгради, конгресни центрове, спортни зали и площадки. Зелената растителност ще се появи на възлови булеварди и улици, което ще им придаде различна визия от досегашната.

Подмяната вече започна от централните улици "Св. св. Кирил и Методий", "Асен Златаров" и обновения булевард "Демокрация". Там се засажда явор от Нидерландия, предстои доставка и на чинар. Те заменят опасни дървета, които бяха изсечени при ремонтите на улиците. Всички са на една височина, по-различни от досегашните и създават усещане за
подреденост.

Яворът е на възраст между 12 и 15 години и е специално селектиран за градска среда. Дърветата са много красиви, но не стават твърде високи, за да скриват светлината от жилищните сгради. Другото им предимство е, че корените им не се разпростират много надълбоко или широко, за да развалят тротоарите, обясниха ландшафтни архитекти.

Новата растителност бе поръчана от Нидерландия и пристигна тези дни. Яворите са от видовете Acer plat Emerald Queen и Acer plat Globosum. Експерти no озеленяването са се спрели на тях, тъй като образуват хубава корона и стигат най-много до 15 метра.

От кметството направили поръчка от Страната на лалетата и на чинар от вида Platanus hispanica Malburg. Той също е селектиран за градска среда и не става твърде голям. Закупените на първо време екземпляри от Нидерландия са 150. Те са вече развити средно-размерни и едроразмерни дървета.

Засаждането на новата растителност върви по вече ремонтирани булеварди и улици. Затова първите млади дървета се появиха по "Св. св. Кирил и Методий", чиято реконструкция започна миналата година и е в много напреднала фаза. По протежението му вече има участъци с новоизградени тротоари, в които са подготвени дупки за нидерландски явори. Те заемат мястото на изсечени стари акации и други видове, които бяха проядени и се превърнаха в опасни за минувачи и автомобили по пътната артерия с натоварен трафик в центъра на града. Освен това дърветата бяха и твърде високи, заради което пък жилищните кооперации по протежение на булеварда не виждаха слънце през цялата година и бяха потопени в плътна сянка.

По подобен начин преди години общината озелени и перпендикулярната на "Св. св.
Кирил и Методий" улица "Симеон I", което я направи по-просторна и приветлива.

Практиката в Бургас е засаждането винаги да върви след ремонт на улица, на която преди това са подменени ВиК тръбите, за да не се налага после да се разкопава. Озеленяването е част от стратегията на местната администрация за благоустрояване на жилищните зони. За трета година общината раздава безплатно фиданки на хора, които искат да ги засадят в междублокови пространства из комплексите на града. Така край някои блокове в кварталите се появиха минипаркове на мястото на буренясалите терени.

Вижте нашите предложения за имоти в гр. Бургас

Богата селекция от морски имоти в България

  Още новини

Сподели
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Изберете комплекс Vitosha View за свой нов дом! Отлични цени и качество на строителството, характерно за имоти в най-високия ценови клас. Модерна визия и внимание към всеки детайл. Функционално вътрешно разпределение с оптимално усвояване на пространствата. Минимални общи части. Чисто нова инфраструкрура. Зеленина и гледки към планината и града. Всичко това ще намерите само във Vitosha View!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

Регионални
Пловдив – най-предпочитан за вътрешна миграция

197 242 лица са участвали в процесите на вътрешна за страната миграция през 2020 г. Най-голям брой от преселващите се – или 21 320 души, са избрали за ново местоживеене Област Пловдив. Регионите с най-голям относителен дял в миграционния поток към Област Пловдив са: София (столица) – 7.7%, Пазарджик – 4.0% и Смолян – 3.7%.

Според изведеното в най-новия доклад на НСИ, касаещ населени...

26 Април, 2021
Регионални
БНТ Новини: Масово изкупуват свободни парцели около Пловдив

Все повече хора избират да инвестират в имоти в селата. Около Пловдив свободни за застрояване парцели вече почти няма.

Интересът към имотите в близките до града села е наистина огромен. Брокери обясняват, че пред перспективата да бъдат затваряни периодично, клиентите вече предпочитат това да е в къща с просторен двор. Отделно имотите на село са много по-достъпни като цени от тези в ...

25 Март, 2021
Регионални
Софийското метро ще нарасне с 6 нови станции до Окръжна болница

Метрото в София да бъде разширено с още шест метростанции. Това предвижда обществена поръчка на Метрополитен ЕАД за изготвяне на работен проект, строителство, доставка на необходимото оборудване и въвеждане в експлоатация на участък от трета метролиния от ул. "Шипка" през "Слатина", зала "Арена Армеец" и бул. "Цариградско шосе" след Окръжна болница.

Общата дължина на т...

18 Януари, 2021
Регионални
В-к 24 часа: Морската гара - новият стар център на Бургас

Морската гара се превръща във все по-привлекателно място за бургазлии и техните гости. Разположена в зоната за обществен достъп на пристанище Бургас, тя събира многобройна публика от близо и далеч.

Причините районът да се оформя като естествен нов градски център са комплексни и се простират отвъд негово величество "Ах, морето" и всеизвестната му магия. Важно е и че тук всяка сграда ...

16 Ноември, 2020

Изпратете запитване