Контакти
0

В-к 24 часа: Морската гара - новият стар център на Бургас

2020-11-16   |  24 часа, 16.11.2020, с. 11

Морската гара се превръща във все по-привлекателно място за бургазлии и техните гости. Разположена в зоната за обществен достъп на пристанище Бургас, тя събира многобройна публика от близо и далеч.

Причините районът да се оформя като естествен нов градски център са комплексни и се простират отвъд негово величество "Ах, морето" и всеизвестната му магия. Важно е и че тук всяка сграда има своята история. Днес тези исторически пластове са внимателно съхранени, надградени и облагородени. Някогашните пристанищни складове и постройки крият съвсем неподозирани съкровища.

Покривната конструкция на вековната Магазия 1, някога място за съхранение на насипни товари, сега приютява цяла палитра ресторанти и кафе. Също и филиал на Националната художествена академия - къде другаде да творят в Бургас младите дарования освен край морето?

Врати отвори и посетителски център, уреден в Кулата на фаропазача.

Бизнес хотел и цели 3450 кв. м офис площи клас "А" делят покрив в някогашен тютюнев склад. Бихте ли повярвали, че съхранените основи и стени на историческата сграда днес крият иновативни условия за всеки бизнес, сред които две алтернативни трасета за интернет и две за електричество, а окабеляването е в двойни подове? При това площите са от отворен тип и предлагат неограничени възможности за разпределение, подходящи за компании от всякакъв мащаб. Допълнителен акцент са френските прозорци. Ето как една старинна сграда получава нов облик и пълен набор иновативни нововъведения, включително "Порше"-то на асансьорите "Otis", и въпреки това запазва духа и историята си. Нищо чудно, че сградата е избор на IT компании като "Фадата", "Съдърланд Глобъл Сървисиз" , "Уи системс", "Булпрос". Опция за привличане на бизнес туризъм в града е и новопостроеният Конгресен център, разположен наблизо.

Районът на Морската гара е преобразен и модернизиран с уважение към историята. Тук пейките са книги, фарът е в класическо бяло и червено, а корабчета сноват непрестанно между пристана и остров Света Анастасия.

На разположение на любителите на шопинга има няколко чудесни опции, включително безмитен магазин - алюзия към някогашните корекоми, в които се пазаруваше само с долари. И за най-големите скептици е видно, че тази пъстра смес от минало и иновации е успешна, тъй като човекопотокът постоянно и устойчиво расте.

Впрочем трансформацията на пристанищна инфраструктура не е родно изобретение, а решение за градоустройство в редица държави. Примери в това отношение има от Германия и Гърция до Лондон, Ливърпул и Бристол във Великобритания. Старите сгради неизменно са съхранени оптимално с реверанс към историята и в тях се помещават от театри, хотели и офиси до магазини, апартаменти и обществени пространства.

Изводът е един: да обживееш отново сгради, преминали времето си, да напълниш пространствата с хора и да им вдъхнеш нов живот е добро решение - което, оказва се, работи повече от успешно и в Бургас.

Вижте нашите предложения за имоти в гр. Бургас и района

Богата селекция от морски имоти в България

  Още новини

Сподели
Borovets Gardens 2 - втората фаза на популярния комплекс е вече с АКТ 16!
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете ваканционен дом в целогодишно работещ комплекс! Строителството приключи и комплексът е въведен в ескплоатация. Налични са 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в сгради А, B и E.
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове на имоти в София и цялата страна!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните турове, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Още Новини

Регионални
Пловдив – най-предпочитан за вътрешна миграция

197 242 лица са участвали в процесите на вътрешна за страната миграция през 2020 г. Най-голям брой от преселващите се – или 21 320 души, са избрали за ново местоживеене Област Пловдив. Регионите с най-голям относителен дял в миграционния поток към Област Пловдив са: София (столица) – 7.7%, Пазарджик – 4.0% и Смолян – 3.7%.

Според изведеното в най-новия доклад на НСИ, касаещ населени...

26 Април, 2021
Регионални
БНТ Новини: Масово изкупуват свободни парцели около Пловдив

Все повече хора избират да инвестират в имоти в селата. Около Пловдив свободни за застрояване парцели вече почти няма.

Интересът към имотите в близките до града села е наистина огромен. Брокери обясняват, че пред перспективата да бъдат затваряни периодично, клиентите вече предпочитат това да е в къща с просторен двор. Отделно имотите на село са много по-достъпни като цени от тези в ...

25 Март, 2021
Регионални
В-к 24 часа: Бургас променя облика си с нови дървета от чужбина

Нови дървета ще променят облика на Бургас неузнаваемо в близките години освен строителството на жилищни сгради, конгресни центрове, спортни зали и площадки. Зелената растителност ще се появи на възлови булеварди и улици, което ще им придаде различна визия от досегашната.

Подмяната вече започна от централните улици "Св. св. Кирил и Методий", "Асен Златаров" и обновения булевард "Демо...

08 Март, 2021
Регионални
Софийското метро ще нарасне с 6 нови станции до Окръжна болница

Метрото в София да бъде разширено с още шест метростанции. Това предвижда обществена поръчка на Метрополитен ЕАД за изготвяне на работен проект, строителство, доставка на необходимото оборудване и въвеждане в експлоатация на участък от трета метролиния от ул. "Шипка" през "Слатина", зала "Арена Армеец" и бул. "Цариградско шосе" след Окръжна болница.

Общата дължина на т...

18 Януари, 2021

Изпратете запитване