Контакти
0

В-к 24 часа: Морската гара - новият стар център на Бургас

2020-11-16   |  24 часа, 16.11.2020, с. 11

Морската гара се превръща във все по-привлекателно място за бургазлии и техните гости. Разположена в зоната за обществен достъп на пристанище Бургас, тя събира многобройна публика от близо и далеч.

Причините районът да се оформя като естествен нов градски център са комплексни и се простират отвъд негово величество "Ах, морето" и всеизвестната му магия. Важно е и че тук всяка сграда има своята история. Днес тези исторически пластове са внимателно съхранени, надградени и облагородени. Някогашните пристанищни складове и постройки крият съвсем неподозирани съкровища.

Покривната конструкция на вековната Магазия 1, някога място за съхранение на насипни товари, сега приютява цяла палитра ресторанти и кафе. Също и филиал на Националната художествена академия - къде другаде да творят в Бургас младите дарования освен край морето?

Врати отвори и посетителски център, уреден в Кулата на фаропазача.

Бизнес хотел и цели 3450 кв. м офис площи клас "А" делят покрив в някогашен тютюнев склад. Бихте ли повярвали, че съхранените основи и стени на историческата сграда днес крият иновативни условия за всеки бизнес, сред които две алтернативни трасета за интернет и две за електричество, а окабеляването е в двойни подове? При това площите са от отворен тип и предлагат неограничени възможности за разпределение, подходящи за компании от всякакъв мащаб. Допълнителен акцент са френските прозорци. Ето как една старинна сграда получава нов облик и пълен набор иновативни нововъведения, включително "Порше"-то на асансьорите "Otis", и въпреки това запазва духа и историята си. Нищо чудно, че сградата е избор на IT компании като "Фадата", "Съдърланд Глобъл Сървисиз" , "Уи системс", "Булпрос". Опция за привличане на бизнес туризъм в града е и новопостроеният Конгресен център, разположен наблизо.

Районът на Морската гара е преобразен и модернизиран с уважение към историята. Тук пейките са книги, фарът е в класическо бяло и червено, а корабчета сноват непрестанно между пристана и остров Света Анастасия.

На разположение на любителите на шопинга има няколко чудесни опции, включително безмитен магазин - алюзия към някогашните корекоми, в които се пазаруваше само с долари. И за най-големите скептици е видно, че тази пъстра смес от минало и иновации е успешна, тъй като човекопотокът постоянно и устойчиво расте.

Впрочем трансформацията на пристанищна инфраструктура не е родно изобретение, а решение за градоустройство в редица държави. Примери в това отношение има от Германия и Гърция до Лондон, Ливърпул и Бристол във Великобритания. Старите сгради неизменно са съхранени оптимално с реверанс към историята и в тях се помещават от театри, хотели и офиси до магазини, апартаменти и обществени пространства.

Изводът е един: да обживееш отново сгради, преминали времето си, да напълниш пространствата с хора и да им вдъхнеш нов живот е добро решение - което, оказва се, работи повече от успешно и в Бургас.

Вижте нашите предложения за имоти в гр. Бургас и района

Богата селекция от морски имоти в България

  Още новини

Сподели
Жилище в Пловдив в комплекс Tomov Plaza
Апартаменти ново строителство в кв. Тракия на ТОП цени от 620 евро/кв.м.! Един от най-продаваните ни проекти в Пловдив, чието строителство напредва, очаквано завършване - 12.2021 г.
Вижте още
Изгодни имоти в Банско - най-добрите предложения само при нас!
Видяхте ли цените в Банско! Обзаведени студиа от 10 000 евро! Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който работи целогодишно. За собствено ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

Регионални
Кулинарен фестивал „Вкусът на Пловдив“ 2020

16 - 19 юли 2020 г., 17:00 ч.
различни локации

От 16 до 19 юли в Пловдив ще се проведе осмото издание на кулинарния пловдивски фестивал „Вкусът на Пловдив“.

Откриването на фестивала е на 16 юли от 17:00 часа пред Туристически информационен център до Римския стадион с музикално-артистична програма и приветствие от организаторите.

Шатрите на „Вку...

15 Юли, 2020
Регионални
„Витошка“ с безплатен интернет по цялата пешеходна част

Безплатен интернет вече има по цялата пешеходна зона на столичния бул. „Витоша“. Жители и гости на София може да се възпозлват от услугата в участъка от площад „Света Неделя“ до Моста на влюбените. Това стана ясно на пресконферекция на зам.-кмета по дигитализация Владимир Данаилов и общинските съветници Христиан Петров и Николай Стойнев, съобщи „Монитор“.

Проектът е реализиран със с...

21 Май, 2020
Регионални
Отварят първия Food Park в София

София ще има своя първи Food park, който ще носи името Quartal. Концепцията на мястото е посетителите да имат богат избор от различни храни и напитки, както и разнообразна културна програма – концерти, филми, stand up comedy и други. Достъпът до Quartal е абсолютно безплатен.

„Идеята е заимствана от такива пространства в други държави. Подобни паркове са голям хит в цяла Европа – об...

21 Май, 2020
Регионални
Нов парк ще бъде изграден в квартал "Манастирски ливади - Изток" в София

Столичната община (СО) планира да изгради парк в кв. "Манастирски ливади - Изток", който да е разположен по протежение на реките, протичащи в района. През жилищната територия преминават Боянска бара и Бара Изливо, които са притоци на Перловска река. На места при първия воден басейн вече има извършвани корекции през годините, в южната част на квартала също има промени на коритото, а в...

05 Май, 2020

Изпратете запитване