Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

За година наемите във Варна скочиха с 19%

2008-05-28   |  Народно дело, Варна, бр.115, 26.05.08

Варна се оказа лидер в страната по ръст на жилищните наеми. Най-голям е скокът при луксозните апартаменти - 22,13% в сравнение със същия период на м.г. Това показват последните данни на пазара за недвижими имоти. При необзаведените жилища ръстът е 18,97%, а при обзаведените – 16,99%, твърдят местни брокери. Почти същото е увеличението в София. В Бургас нарастването е 17,92% за обзаведен апартамент, а при необзаведен – едва 3,53%.

Забелязва се тенденция към засилване на годишния ръст на наемите. През 2007 г. експертите отчетоха средно 16% увеличение във Варна спрямо 2006 г. Подобни бяха данните и за столицата. Средната стойност е 4,56 евро/кв.м жилищна площ.

В морската столица вдигането на наемите е по-слабо в сравнение със скока на цените, който достигна 38,88% за година. По-голяма част от наемателите на апартаменти са млади семейства и студенти. Онези от тях, които са по-платежоспособни, предпочитат направо да закупят ново жилище с ипотечен кредит, вместо да плащат на хазаи, коментират брокерите. В момента наемът на двустаен апартамент около Червения площад върви от 300 евро месечно нагоре. А в по-крайните квартали – по 250 евро. На Траката за ползване на нова вила от 250 кв.м. трябва да се броят около 2500 евро месечно, а за етаж от нея – 1700 евро.

Основните предпочитания са към новото строителство, с добро обзавеждане, възможност за паркиране, издаване на документ за разхода в пълната му стойност и т.н. Най- търсени са двустайните жилища. Средният срок на наемните договори е една година, а при вилите – на сезон. Времето за търсене и наемане на апартамент е от една седмица до месец, а броят на огледите, които се правят – 4-8, твърдят варненските брокери.


Разгледайте нашите оферти от Варна

Новите апартаменти във Варна по-скъпи от тези в София


  Още новини

Сподели
Офиси в София за продажба и под наем
Да изберем заедно новия дом за вашия бизнес! Разгледайте нашите предложения за офиси за продажба и под наем. Те са в разнообразни класове сгради и райони на София.
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Цените на жилища с двуцифрен ръст. Топ съвети към продавачите

По данни на НСИ за първото тримесечие цените на жилищните имоти в страната са се покачили с 16% спрямо година по-рано. Подобен ускорен ръст не е регистриран от 2022 г. насам. За сравнение, през 2023 г. годишният ръст в цените беше е около 10%.

Подобно движение нагоре НСИ регистрира и при доходите, като по данни за първото тримесечие на 2024 г. средната месечна работна заплата в стра...

16 Юли, 2024
Медиите за нас
Пазарът на жилища: А сега накъде?

За оживлението на пазара на имоти и прогнозите за неговото развитие, вижте какво споделят Добромир Ганев - Управител на Форос и Полина Стойкова - Изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Този път е различно. Това са четирите най-опасни думи в света на инвестициите според сър Джон Темпълтън – един от най-успешните инвестиционни мениджъри на 20. век. През последнит...

09 Юли, 2024
Медиите за нас
Полина Стойкова пред БНТ: Имотите продължават да поскъпват

Горещо лято за жилищното кредитиране и недвижимите имоти. Цените на жилищата с рекорден ръст - 16%. Това отчита НСИ за първото тримесечие.

Въпреки по-високите цени - ръст с близо 9 на 100 има и при сделките. Покупката на имот се улеснява и от продължаващите исторически ниски лихви по кредитите. Колко гореща е ситуацията в сектора и ще се стигне ли до прегряване на пазара?

08 Юли, 2024
Фирмени
Брокери на месец юли 2024

Горещ, активен, динамичен – такъв беше имотният пазар през изминалия месец, такива са и нашите топ брокери, които са до вас във всяка една стъпка от сделката. 🔥

📈 Изпратихме пореден силен месец за имотния пазар и навлизаме в не по-малко активните летни месеци, които през последните години се оформиха като върхови за пазара.

Активността и положителните ...

02 Юли, 2024

Изпратете запитване