Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Още 10 мола ще бъдат открити за две години

2011-11-02   |  Капитал Daily, бр.3, 02.11.11

Третата вълна молове ще залее страната през 2012 и 2013 г. Очакванията са, че за две години още 10 мола ще бъдат открити. Толкова отвориха врати през изминалата година. В т.нар. трета вълна ще участват "Мега мол Люлин", "Парадайз център", "България мол", "София ринг мол" и "Европа парк" в София. В Бургас - "Галерия Бургас" и "Странд", а останалите са "Галерия Варна", "Мол Плевен", който трябваше да отвори тази пролет, и "Гранд плаза Русе".Общата им отдаваема търговска площ ще бъде 328 000 кв.м. За сравнение, отдаваемите площи на търговските центрове от т.нар. първа вълна – отворени преди кризата, и от втората вълна през 2010 г. са 560 000 кв.м, показват данните на Colliers International. "През 2012 г. на 1000 души в София ще се падат 306 кв.м модерна търговска площ и така столицата ни ще се доближи до най-високите нива в Европа по този показател", съобщи управителят на GVA Sollers Solutions Добромир Ганев. В същото време обаче България е на опашката по доходи в ЕС.

Бавно и трудно или с голяма загуба

По думите му инвеститорите в молове са били изправени пред сериозна дилема – дали да стартират изграждането на проектите и да имат трудни преговори с наематели, да правят отстъпки от наемите и т.н., или въобще да не стартират обектите. "При втория вариант те биха понесли големи финансови загуби, а вероятно е щяло да им се наложи да направят промяна на предназначение на обектите от търговски площи в друг вид", обясни Ганев.

Нови идеи за моловете

Консултантът обясни, че инвеститорите търсят свежи идеи за развитието на търговските центрове. Например софийският "Парадайз център" залага на много развлечения, водопади, ледена пързалка и т.н. Боулингът и киното вече се считат за остарели форми за забавление в моловете. "София ринг мол" също ще е по-различен от досегашните, като ще има гледка към Витоша и т.н. Според Иглика Йорданова, мениджър "Търговски площи" в Colliers International, разнообразните забавления в моловете в комбинация с пазаруването са противоположност на онлайн пазаруването.

Какви са наемите

Дали появата на нови молове ще доведе до по-ниски наеми? Според Иглика Йорданова от Colliers International спад в наемите ще има, но не във всички обекти. Заради кризата вече наемите спаднаха значително. По данни на GVA Sollers Solutions наемите на кв.м в София варират около 30 евро. Данните на Colliers International сочат цена от 35 евро на кв.м.Според GVA Sollers Solutions в мол в провинцията наемът на кв.м е между 5 и 18 евро в зависимост от големината на магазина и етажа, на който е. Според Colliers нивата извън София са 20–22 евро. "Търговците търсят отстъпки от наема и предпочитат да влязат в стартирал мол, а не в такъв, който предстои да бъде открит", обясни Добромир Ганев.

В Сливен – скромна площ

Управляваната от него консултантска компания отдава под наем площите в търговския център City Center Sliven, който трябва да бъде открит през март догодина. Застроената му площ е 7000 кв.м и е по-малка от изискванията един търговски център да бъде определен като мол. "Целим City Center Sliven да има хубав микс от наематели. Можем да отдадем магазините на малки местни фирми и да го превърнем в базар, но не това е целта", обясни Ганев.Търговският център ще има 50 магазина и 170 паркоместа. Инвестицията на дружеството "Коркос" ООД е около 3.5 млн. евро. Съдружници в дружеството са Янаки и Коста Коркови. Те имат две фабрики в Сливен за производство на дървени плоскости. Консултантите твърдят, че това ще е първият истински търговски център, а не базар в града

Разгледайте нашите търговски площи за придажба и под наем

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване