100 индустриални зони за 5 години

2008-07-29   |  Вяра Иванова, 24 часа, 29.07.08

100 индустриални зони, в които инвеститорите да развиват дейността си, ще изгради държавата до 5 г. Това предвижда стратегията за насърчаване на експорта до 2013 г. Тя е одобрена от коалицията на заседанието в Банско и се очаква да се прилага ефективно от догодина.

Годишно за изграждане на зоните от бюджета ще се заделят 100 млн. лв., каза зам. икономическият министър Явор Куюмджиев. Терените ще се предоставят от държавата или общините, а след време ще се допуска до 50% частно участие. Все още било дискусионно дали местата на зоните ще се определят централизирано, или от областните управи. Идеята била да се реши проблемът с инфраструктурата.

За да привличаме чужди производители, а нашите да стъпят на други пазари, ще бъдат назначени търговски представители в 30 страни. Организацията на аташетата ще се преструктурира, а те ще се избират чрез конкурси. Като приоритетни са определени 15 чужди пазара.

От 2010 г. ще заработи агенция за експорта "Бултрейд". Догодина ще стартира като дирекция към агенцията за малки и средни предприятия. Според стратегията 2018 г. експортът ни ще е 75 млрд. евро, а дефицитът по текущата сметка ще бъде преодолян през 2014 г.


Разгледайте нашите горещи оферти

  прочети повече статии

Сподели
Изгодни имоти в морските курорти
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още

Изпратете запитване