Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

2017г. – най-успешната на имотния пазар за изминалото десетилетие

2017-12-19   |  domaza.bg

Вече се вижда краят на 2017 година и по традиция, равносметката за нея е очаквана.
Какъв беше имотният пазар и какви са очакванията за следващата година, обясняваха много експерти, позовавайки се на различни анализи и официални справки.
Редакцията на Domaza Новини потърси становището и на изпълнителния директор на Bulgarian Properties, Полина Стойкова.

„2017г. ще остане в историята на имотния пазар като най-успешната за изминалото десетилетие. В сектора не е имало такъв позитивизъм от 2007-2008г. насам. Освен в столицата, той се усетии в другите големи градове в страната, както и частично във ваканционния сегмент. За разлика от минали години, основният двигател на пазара в цяла България бяха българските купувачи. Новото строителство беше хит и през тази година, като най-добрите проекти се разпродаваха още в начален етап на реализиране на проектите“.

Стойкова уточнява, че най-силен е бил пазарът в София, където цените са нараснали смежду 10%-15% и средната стойност на кв.м е достигнала 1000 евро. Най-голяма активност и най-бърз ръст на цените са били регистрирани от месец април до средата на месец юли, след което е било отчетено известно забавяне и успокояване на пазара.

„Добри новини дойдоха и от ваканционните пазари - по морето и особено в ски курортите, където продажбите нарастваха с най-бърз темп от средата на годината. В Банско, например, обемите се увеличиха с внушителните 30%! Той си остава най-интернационалният курорт с пъстра картина от народности на купувачите. Много голямо търсене от страна на българите има в Боровец и Пампорово. Това беше очаквана от нас тенденция – позитивните процеси от големите градове да се пренесат и във ваканционния сегмент, поради наличните готови за ползване имоти, предлагани на изкушаващо ниски цени, които буквално всеки може да си позволи“.

„Очакванията ни са,че 2018-та ще бъде подобна на изтичащата вече 2017 година. Основните тенденции на икономически растеж, ръст на доходите и заетостта, ниски лихвени проценти по депозитите и кредитите, най-вероятно, ще се запазят. Това ще бъде предпоставка за продължаващ ръст на активността на имотния пазар, както и на цените на имотите, чийто темп на увеличение ще се успокои. В София и другите големи градове, където имаме увеличаващ се обем ново строителство, ще станем свидетели на по-добро предлагане и по-голям избор от имоти – сгради в начален етап на реализация, завършени нови сгради, както и имоти на вторичния пазар“.

Освен положителните очаквания за големите градове и ски курортите, през 2018 г. ще видим и засилена активност по морето от страна на български купувачи – местни и такива, които живеят в чужбина и търсят свой ваканционен имот, смята още Стойкова. Прогнозата й е базирана на тазгодишните проучвания на пазара от страна на този вид клиенти и очакванията на експерта са, че интересът им ще се материализира в повече имотни сделки от пролетта на 2018 г.

Какви бяха очакванията ни за 2017 г. и оправдаха ли се те - вижте тук

Вижте нашите топ оферти ново строителство в София

Вижте нашите топ оферти в ски курортите

Вижте топ офертите ни в морските курорти


  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване