Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Балкански голф център правят край Разлог

2009-05-11   |  Надежда Бочева, Класа, бр. 499, 11.05.09

Разлог може да се превърне в балкански голф център и академия за обучение в този спорт. Това твърдят инвеститорите на 5-звездния комплекс „Пирин Голф & Кънтри Клуб“. Общата инвестиция в мегапроекта е около 100 млн. лв., като в нея се включва и изграждането на цял квартал с хотели и жилищни сгради.

На площ от 150 хектара освен голф игрището са построени ваканционни имоти и търговски площи, като търсенето на апартаменти в комплекса продължава въпреки кризата, макар и с намалени темпове.

Засега инвеститорите залагат на близостта с Банско и възможността голфът да се съчетае със ски. Те разчитат и на стратегическото разположение на съоръженията – котловината между Рила, Пирин и Родопите.

Клубът разполага с две игрища – първото е с 18 дупки и е проектирано от британския професионален голфър Ян Уузнам. Второто игрище е дело на млада дизайнерска компания от Германия и носи името на заобикалящата го естествена среда – „Пирин Пайн“. За използването им е необходим хендикап сертификат, издаден от българската или друга голф асоциация.

Тренировъчното игрище е оборудвано с видеотехника и се ръководи от Николай Станев, единствения засега професионален голфър в България.

„Необходимо е време за развитието на голф туризма в страната ни“, заяви Станев. Според него с развитието на голф игрищата в България част от терените ще привлекат елитните играчи, а останалите ще дават начален старт на масовата публика.

„С изграждането на голф клуба се развива потенциалът на района. Като туристически продукт вече се представя една целогодишна дестинация“, заяви Николай Калоянов – изпълнителен директор на „Балканстрой“ АД. Строителната компания е главен акционер и изпълнител на проекта. Тя е член и на Българската голф асоциация.

Калоянов е категоричен, че подобни терени дават възможност за устойчиво и хармонично развитие на природата.

„Комплексът не е нищо повече от един парк, в който хората могат да общуват свободно чрез играта“, допълва бизнесменът. Той посочи, че глобалната икономическа и финансова криза се е отразила на вложенията.

„Голф проектите не са по силите на всеки инвеститор. Ние сме си премерили силите и ще успеем да се преборим с негативите на кризата“, твърди Калоянов.

Според него 30 голф игрища за България категорично не са много, както предвижда стратегията за развитието на този вид туризъм. В Чехия след промените са изградени 90 голф игрища, аргументира се Калоянов.

„Голфът е стратегическа възможност България да си развие туризма. Имаме природни дадености, но ни липсва инфраструктурата. Освен това собствеността на земята е твърде разпокъсана“, допълни той. Калоянов допълни, че развитието на голф инфраструктурата вече е повлияло на развитието на Благоевградския регион.

Освен плановете за развитие на „Пирин голф“ „Балканстрой“ планира да развие ски пистите в местността Кулиното в северната част на Пирин. Курортът се намира на 12 км от Разлог и само на 2 км от местността Предел.

„Проблемите, свързани с този проект, са само процедурни, а не финансови или пазарни“, твърди Калоянов. Едно от предимствата на новата ски зона според него ще е разтоварването на Банско предвид увеличаването на ски туристите с всяка изминала година.

„Скиорите ще ползват нова инфраструктура и така ще се повиши имиджът на страната ни като ски дестинация“, твърди инвеститорът.

„Пиринските общини и областната управа са 100% „за“ развитието на ски зоните, и то в съчетание с устойчиво развитие на околната среда“, каза още Калоянов.

Той припомни, че преди да започнат вложенията, първо трябва да стартира процедура за изменение на статута на парк „Пирин“, така че към момента развитието на идеята зависи изцяло от държавата.

Недвижими имоти близо до голф игрище

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване