Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Оперативният директор на BULGARIAN PROPERTIES: Брокерите трябва да информират клиентите си за състоянието на пазара

2011-06-10   |  www.stroitelstvoimoti.com, 30.05.2011

Интервю с Оперативния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова, която коментира качеството на предлаганите услуги от брокерите, стандартите на работа в сектора, непрофесионалните брокери и статистиката и анализите на имотния пазар.

В последните две години купувачите и продавачите на недвижимите имоти се вълнуваха най-вече от цените, а консултантите - от броя на сделките. Или, както се казва, всеки с проблемите си. Естествено, медиите от своя страна, за да задоволят интереса на участниците в пазара на недвижимости, публикуваха анализ след анализ за спадовете на ценовите нива и тенденциите. Или в тежката за всички криза на дневен ред беше оцеляването, неизбежно свързано с движението на цените, които и в момента продължават да са водещи при покупко-продажбите.

Кризата промени цените и в някаква степен се отрази оздравително на пазара, но не реши напълно проблемите на брокерите.

Днес обаче, след повече от шест месеца стабилизация на пазара на недвижимости, проблемите на консултантите започнаха отново да изплуват и да вълнуват не само специалистите. Със задържането на цените и увеличаването на сделките професионалистите отново започнаха да поставят важни за бранша въпроси.

- Г-це Стойкова, след като пазарът се стабилизира и сделките постепенно започнаха да се увеличават, какви проблеми отново са на дневен ред за консултантите на недвижими имоти?
- Както се казва, без проблеми не може, иначе няма да има развитие. Сделките се увеличават, но все още това са много ранни сигнали за възстановяване и настоящият обем продажби не е достатъчен, за да могат агенциите да се почувстват сигурни в пазара, което да им позволи да разгърнат пълния си потенциал на развитие и усъвършенстване и да доведе до повишаване на качеството на услугите в бранша. Нашата компания, както и останалите големи и сериозни агенции за недвижими имоти, дори и по време на кризата не спира да инвестира в намиране и предлагане на най-атрактивните оферти и във възможно най-добро обслужване на своите клиенти. Основният въпрос, който стои пред агенциите, а и пред купувачи, продавачи, инвеститори, банки и други заинтересовани от търговията с имоти, е кога пазарът ще поеме уверено нагоре като обеми, а по-късно и като цени.

- Често експертите коментират, че пазарът на недвижими имоти не е достатъчно прозрачен, поради което официалната статистика не предоставя ясни данни за броя на сделките. Съгласна ли сте с тази констатация и има ли повод за тревога?
- Факт е, че официална статистика се води само за цените на апартаментите в областните градове и тя не включва новото строителство и луксозните имоти, които са все по-важен фактор за пазара в България. Не можем обаче да не кажем, че в сравнение с други страни от региона данните за имотния пазар в България са на ниво. Особено от 2005 г. насам има много повече показатели, които се проследяват за строителството и за пазара на имоти.

Не можем да се сърдим за липсата на данни за дълги години назад, тъй като по време на комунизма не е имало реален пазар, а 90-те години бяха толкова турбулентни, че наличието на данни не помага особено. Важно е какво ще направим занапред. Имаме примера на развити пазари като Великобритания и САЩ, където данните за сделките с недвижими имоти са толкова изчерпателни, че всеки човек има достъп до всякакъв вид статистика. Достатъчно е само да почерпим от този опит и да започнат да се събират много повече данни от Националния статистически институт (НСИ), други държавни структури, анализаторски агенции, компании за недвижими имоти, банки и др.

Също така важно е различните статистики да бъдат по-добре взаимообвързани, за да може да се направи по-добра цялостна картина на пазара, която ще бъде от полза за всеки човек, имащ интерес за покупка, продажба или наем на имот. Виждаме, че дори и по време на криза сериозните агенции за имоти и медиите не само че не спряха да коментират имотния пазар, но дори и задълбочиха своите анализи и предоставят много по-богата информация за случващото се. Това е една сериозна крачка към постигане на по-голяма прозрачност на пазара и информираност на обществото. Това е залегнало и в стандарта за работа на брокерските агенции - да информират клиентите си за състоянието на пазара, и мисля, че по тази точка големите български имотни компании се представят доста добре.

- От 1 януари 2011 г. влезе в сила правилото разплащанията по сделки с имоти да се извършват по банков път. Как се отрази тази законова промяна на пазара на недвижимости и всъщност постигна ли целта си за прекратяването на имотни измами?
- Това ограничение е за суми над 15 000 лв., а сега този размер беше намален на 10 000 лв. Както с всяка промяна, и при тази имаше доста неизяснени въпроси, което породи възможности за тълкуване и трудности при изповядването на сделките. Например някои нотариуси искат цената на имота да бъде платена преди сделката по сметка на продавача и при изповядването да се представи извлечение за направеното плащане. Купувачите обаче се притесняват от това предварително цялостно плащане, тъй като нямат гаранция, че продавачът после ще подпише нотариалния акт. Плащането след изповядване на сделката поставя на свой ред продавача в позицията да е продал и да не е получил парите, но в този случай вписване на сделката се прави след потвърждение, че парите са платени. Тук идва и проблемът с това колко бързо постъпват сумите по банковите сметки. Опитните брокери могат да посъветват клиентите си как да оптимизират плащанията.
Като цяло разплащането по банков път е нормалната практика и така парите на хората са най-добре защитени. Просто трябва да мине време, за да се свикне с това. А дали по този начин се избягват имотни измами, е трудно да се каже, но все пак е крачка към постигане на по-голяма прозрачност на имотните транзакции.

- Продължават ли да работят непрофесионалисти на пазара на имоти? Имате ли наблюдения дали българинът все още се възползва от непрофесионални консултантски услуги, воден от по-ниските цени?
- Цената е решаващ фактор. Но водеща е не цената на услугите, а на имота. Ако брокерът съумява да предложи изгодни и атрактивни имоти, никой купувач не би се замислил дали да плати малко повече като комисионна, но да направи добра сделка. Непрофесионалистите са извън пазара в момента, но това не значи, че когато той тръгне нагоре и отново стане атрактивно да си брокер, няма да се върнат много от т.нар. „непрофесионални брокери“. Въпросът е дали ще има някаква бариера пред излизането им на пазара. Бариера може да бъде изискването за определено образование, лиценз, опит, както и завишените претенции на клиентите за това да има офис, добър екип, отличен уебсайт, разпознаваем бранд. Тези неща се развиват с годините и мисля, че в бъдеще, при възходящ пазар, ще бъде по-трудно на непрофесионалисти да стават брокери и да имат успешен бизнес.

- Какво бихте искали да се промени по отношение на правилата, начина на работа на брокерите и т.н.? Необходима ли е законова регламентация на този бизнес в България?
- Законовата регламентация на бизнеса с имоти си е доста сериозна. Освен че агенциите работят по правила като за всеки друг бизнес, сключват договори, водят счетоводство и т.н., те са задължени и по Закона за мерките срещу изпирането на пари да следят за произхода на средствата по сделки с имоти, да изискват декларации от клиентите си, да съобщават за съмнителни клиенти и т.н. Освен това в бизнеса с имоти се преплитат материи от областта на правото, финансите, застраховането, маркетинга и много други, всяка от които си води до съответните регламентации.

Брокерите си имат и стандарт за работа. Въпросът е да се мисли в посока създаване на повече възможности за обучение, изискване на определена квалификация и опит от брокерите и издигане имиджа на професията брокер на недвижими имоти до ранга на всички останали сериозни и отговорни професии. Сега като че ли изглежда все едно всеки може да бъде брокер, без значение дали има образование, или не. Също така важно е да се регламентира какви са задълженията и отговорностите на брокерите и докъде се простират техните компетенции, какви са задълженията на нотариусите и т.н., за да е ясна самата процедура по покупко-продажба на имот. Това значи, че трябва да бъдат указани мястото и ролята на брокерите в цялостния процес, тъй като сега това не е регламентирано, а агенциите сами са си го извоювали. Създаването на работещ онлайн регистър и други информационни бази от данни също е важен елемент от бъдещото развитие на имотния пазар в България.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване