Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Българите по-богати, харчат повече

2016-05-11   |  Труд, 11.05.16, с. 14

Положителна промяна във финансовото си състояние през последната година отчитат българите. Очакванията на хората, живеещи в градовете, са доходите им да растат и занапред, докато тези в селата са по-негативно настроени в сравнение с три месеца по-рано. Това показват данните на Националния статистически институт.

Затова хората са по-склонни да планират да си купят кола, жилище, вила или да направят подобрения в дома си през следващата година.

Стимул дават и очакванията на потребителите безработицата да продължи да намалява или поне да се запази на сегашното ниво.

Въпреки дефлацията, отчитана от статистиците в последните месеци, българите оценяват промените в цените като неблагоприятни, макар че не очакват значително поскъпване през следващите месеци.

Това обаче не пречи на хората да харчат повече, което е увеличило оборотите в търговията на дребно. През март те се повишават с 6.2% на годишна база.

С над една пета са нараснали продажбите на дрехи, обувки и кожени изделия, а с 13% на храни и напитки на годишна база. Спадът на цените на горивата е довел до ръст на продадените количества с 10 процента през март спрямо година по-рано, сочат още данните на НСИ.

Продажбите на фармацевтични и медицински стоки са се увеличили с 6% за година.

В същото време онлайн търговията отчита спад за трети пореден месец и намалява с 4.4% през март спрямо година по-рано.

Оптимизмът на потребителите идва на фона на спад на износа за трети страни. За първите три месеца на 2016 г. от България са изнесени стоки общо на стойност 10,59 млрд. лв., като спрямо същия период на 2015 г. спадът е с 1.6 на сто.

Само през март износът възлиза на 3,67 млрд. лв. или с 6.8% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година.

Вижте нашите оферти ново строителство в цялата страна


  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване