Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Надежди за пробуждане, БВП порасна с 0.5%

2010-10-04   |  dnevnik.bg, 30.09.2010

Българската икономика е отбелязала растеж от 0.5% през второто тримесечие спрямо първото, показват актуализирани данни на Националния статистически институт. Технически това би трябвало да означава, че страната е излязла от рецесията, която започна в началото на миналата година. Публикуваните от статистиката данни са сезонно изгладени.

На годишна база обаче има спад от 1.4%. "За всички български граждани, както и за управляващите, тези цифри не са достатъчни, за да кажем, че животът ни се е променил", заяви премиерът Бойко Борисов по време на форум на статистическите служби в София, на който бяха изнесени и данните. Подобно е и мнението на икономистите.

"Технически данните означават излизане от рецесията, но при положение че вътрешното потребление продължава да се свива, кризата ще продължи да се усеща", коментира Цветослав Цачев, главен анализатор в "Елана". Освен това те смятат, че дори и да има леко подобрение и през това и следващото тримесечие на годишна база, това няма да е достатъчно да компенсира загубите от началото на годината.

"Очаквам положителен икономически растеж през третото тримесечие на годишна база. С колко точно е трудно да се прогнозира все още, защото и в момента обработваме данните, с които разполагаме", прогнозира Георги Прохаски, макроикономист, директор на Центъра за икономическо развитие.

"В четвъртото тримесечие също ще има растеж, но според мен той няма да е достатъчно голям, за да компенсира спадовете от първата половина на годината и тя да приключи на плюс като цяло", прогнозира той.

Според Георги Ангелов, макроикономист в "Отворено общество", е явно, че ще има положителен растеж. "Трудно е да се даде оценка за стойностите. Няма и голямо значение, защото, макар и да очакваме икономически растеж през третото, а дори и през четвъртото тримесечие, той няма да е достатъчно голям да компенсира спадовете от първата половина на годината", коментира той.

Българската икономика ще отчете само минимално повишение тази година, а през следващата БВП на страната ще се увеличи с 3.6%, прогнозира и консултантската компания Ernst&Young в доклад за европейските икономики. Според експертите реалистичният срок за влизането на България в еврозоната е 2014 г.

Досега НСИ не публикуваше данните за всяко тримесечие спрямо предходното, нещо, което прави от почти всички статистически служби. Председателят на НСИ Мариана Коцева съобщи, че занапред институтът ще подава информация за ръста на БВП за всяко тримесечие спрямо предходното.

Разгледайте нашите ТОП ОФЕРТИ

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване