Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Българският брокер не е бюро справки, а пълномощник на своя клиент

2012-06-18   |  Марица, Пловдив, бр. 138, 13.06.12

Интервю с Иван Велков, председател на Националното сдружение Недвижими имоти.

- Г-н Велков, променя ли се българският имотен пазар и как?
- В ерата на дигиталните технологии много неща стават по-достъпни и по-лесни, и това поставя под въпрос качеството на доставката на услуги и професионализмът на тези, които ги предлагат. Налага се мнението, че ако информацията за дадена стока или услуга присъства в интернет пространството, това решава всички казуси и измества технократските умения, които един специалист в тази област трябва да представи - предложението, проверката, гаранциите, съвета.

Инерцията от общия ентусиазъм преди кризата, когато за всеки беше възможно да се включи в този пазар и да строи, да продава и печели, създадоха илюзията, че да си участник в него изобщо не е трудно и всеки може да се справи, без да носи отговорност. А проблемите с имотните сделки съществуват и дори се подсилват, с оглед на сложната ситуация в момента. Изводът за всички нас е, че много хора са прескачали глави от учебника и сега кризата ни връща на пропуснатите страници за да се убедим, че някои от нещата трябва да еволюират, а други коренно да се променят. Тази промяна вече се забелязва при купувачите на имоти.

В момента имотният пазар ползва само негативите на двете системи - либералната и свръх регулираната. От една страна, имаме свободата да правим всичко, но от друга - нямаме инструменти за това. Там, където липсват закони, има много строги и установили се навици на потребителите. В България няма закони за този бранш, няма и навици, потребителско отношение. Ние тук тепърва ще формираме поколение от модерни потребители, които знаят и търсят правата си в бизнеса с имоти.

- Можем ли дa характеризираме днешните клиенти като ново поколение потребители?
Съвременният клиент става все по-взискателен и по-безкомпромисен. Той настоява желанието му да се изпълни на момента, на минимална цена, с максимално качество и без ангажименти от негова страна. Независимо дали си купува нов телефон или жилище - поведението на това ново поколение консуматори е меко казано настъпателно. Аматьорската комбинацията от ентусиазмът на продавачите със свръхпредлагането от недотам стриктни строители и всеобщата икономическа стагнация не позволяват на сравнително младият ни имотен пазар да стъпи на здрава основа и да отскочи нагоре. Затова трябва да започнем от основите, от най-важните неща. А фундаментът на всяка индустрия в сферата на услугите е гаранцията; достоверната и правдива информация, добавяща стойност.

В други държави брокерът, посредникът на имоти има друг статут - повече е нотариус, отколкото информационна табела. Той застава зад сделката с името и с гаранцията.

Става въпрос за т. нар. застраховка професионална отговорност, която ние като сдружение опитваме от години да въведем и у нас. Дори на пръв поглед да изглежда допълнителен разход, тя осигурява много косвени ползи, защото дава възможност на крайният потребител да се довери изцяло на този, който е избрал за свой посредник. Мечтая за времето, когато българският брокер няма да се третира като бюро справки, а като пълномощник на този, който му е доверил своя имот. Тогава ще носим друга отговорност, но много по-лесно ще планираме вътрешните си организационни и бюджетни ресурси така, че крайният резултат за бъде много по-полезен както за нас, така и за него.

В момента сме обречени да разчитаме на късмета, на съвпадението на факторите, а не на упорита и методична работа. Затова с нашите инициативи целим да постигнем регламентация на бранша, защото независимо от всичко има добри практики, които вече са се наложили на пазара. Когато говорим за т. нар. бизнес имоти, за големи търговски центрове и административни сгради, отношенията са много по-комплексни и общоприети, защото изискват общи усилия за привличане на наематели, а покупко- продажбата е еднократен акт. Там всяка грешка се наказва дългосрочно, а от всеки пропуск от архитектурно, правно или финансово естество страдат всички. Там е нашата роля като консултанти и посредници, професионалисти, които дават полезни съвети още в началото на процеса.

Дейността на повечето наши колеги е свързана именно с такъв тип проекти, в които не се усеща липсата на закон или регламент. Тези клиенти или ползватели на услугата знаят и са убедени, че ние като посредници ще вложим време и ресурси, но ще приключим сделката докрай.

За да обърнем фокуса към крайния потребител, стартирахме поредица от регионални кръгли маси, първата от които се проведе в Пловдив. Клиентът има права, но има и задължения. Той също носи риск, който няма да бъде компенсиран с разпиляването на отговорността, а по-скоро с концентрирането й на едно място, с много ясни ангажименти от двете страни. И независимо от изключително трудната и сложна пазарна обстановка, много свитите амбиции и пазари, смея да твърдя, че това, което пропагандираме е вярната посока - не целта за еднократната сделка, а по-сериозният ангажимент към крайния потребител.

- Очаквате ли скоро законът за дей¬ността на брокера да бъде приет?
Законопроектът вече е оформен и е на финална права. Ние, като браншова организация, сме написали този рамков документ, съобразен с общите европейски насоки и предложения за промяна. Нашата програма минимум е официално да стартираме процеса и да заявим, че не сме притеснени от регламентацията и усвояването на правила, а от дефицитът на доверие у крайния потребител. Той сега не вярва на никой. Не предприема следващата крачка сам макар че има нужда от нея, но и не дава възможност на този, който професионално може да помогне, да поеме щафетата. В момента ние работим в изключително либерален от нормативна гледна точка пазар, в който всеки може да бъде търговец и да продава всичко, което е добре само в една перфектно работеща пазарна среда с традиции и етика.

- Ако бъде приет законът ще подпомогне ли дейността на посредника на имоти у нас?
Като цяло законът ще бъде полезен най-вече за крайния потребител, осигурявайки му възможности да търси отговорност от инстанции, институции и от нас, в конкретни ситуации. Виждаме логиката на тези нормативи като филтър, който превантивно да контролира избора, на кого да възлoжиш сделката с твоя имот и да си убеден, че той не само ще ти помогне, но и ще ти спести бъдещи евентуални щети и разходи.

Освен този закон ние стартираме и няколко други инициативи - въвеждането на застраховка професионална отговорност, създаването на гаранционен фонд, в който ще участват всички членове на сдружението. С намерение сме да въведем и обща база данни, не само за офертите, но и за хората, които работят в този бранш за да ги легитимираме. Искаме да създадем много сериозен инструмент за обучение и квалификация, чрез който да стартираме една много професионална платформа със стажанти от университетите, които след 2 или 3 години, когато пазарът премине в друго агрегатно състояние, ще могат да работят в много по-различна среда.

Амбицията ни е да преподредим в голяма степен стереотипите и да докажем, че да си брокер на недвижими имоти не означава на всяка цена да тичаш и да показваш само някакви апартаменти, а това е сериозна технократска професия, която е необходима и носи ползи.

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване