Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените скочили със 106% за десетилетие

2012-03-21   |  Монитор, 21.03.12

България е шеста в света по ръст на жилищните цени за периода 2001-2011 г. сочи доклад на Lloyds TSB International, цитирана от Investor.bg.

Подреждането показва, че цените на жилищните имоти у нас са се повишили със 106% за времето между третото тримесечие на 2001 и третото тримесечие на 2011 г. Изменението е изчислено, като е взета предвид инфлацията на потребителските цени за периода.

Общото повишение на цените у нас е повече от двойно по-високо от това, отчетено във Великобритания, която се нарежда на 13-о място в класацията. Ръстът у нас изпреварва с близо 5 пъти този в еврозоната, които отчитат средно повишение от 23% в жилищните си цени за десетилетието.

Проучването на Lloyds показва, че развиващите се пазари са отчели най-големи ръстове в цените през последното десетилетие. Общо четири от топ шесте пазара, оглавяващи класацията, са представители на развиващите се икономики. Сред тях са и трите пазара с най-големи повишения сред 32-те страни, включени в доклада.

Индия е начело на класацията с общ реален ръст от 284% за периода. Тя е следвана от Русия, Южна Африка и Литва, съответно с повишения от 209%, 161% и 143%. Хонконг се нарежда на пета позиция с ръст от 125% за десетгодишния период.

Цените на жилищата закономерно са отчели най-големи ръстове в онези държави, в които е регистриран и най-силен ръст на БВП.

Изключителното повишение на цените в Индия отчасти отразява и ръст от 280% на БВП в страната за съответния период (14,3% годишно), се казва в доклада на Lloyds.

Общият БВП е отчел ръст от общо 155% в 10-те страни с най-голямо повишение в цените от 2001 г. Това е близо четири пъти повече в сравнение с ръст от 43% на БВП на 10-те страни с най-ниски показатели на цените за периода.

Най-големите световни икономики пък са сред пазарите, където има най-силно поевтиняване. Япония отчита най-голям спад в класацията с понижение от 30% за общия период. Тя е следвана от Ирландия с 23%, Германия със 17% и Португалия с 11%.

Ако искате да получите Анализа на имотния пазар в България за десетилетието 2000-2010 г. на BULGARIAN PROPERTIES, моля натиснете тук


  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване