Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Собствениците на къщи на село трябва още да свалят цените, за да се появят купувачи

2010-04-15   |  Делник, Ямбол, бр.66, 12.04.10, със съкращения

Абсолютно затишие цари на пазара на селските имоти в Ямболска област. Анализът за първите три месеца на тази година показва, че такъв пазар практически не съществува. В това са единодушни големите агенции за недвижими имоти.

В последните няколко години пазарът все повече замира, това доведе до небивало ниски цени на селските имоти в Ямболския регион, достигнали до средна цена на къща на село от 6 500 евро и надолу, но все още съществуващият интерес от страна на купувачите даваше минимална надежда за съживяване на пазара. Сега, когато агенциите за недвижими имоти обявиха анализите си за първото тримесечие на 2010 г., стана ясно, че тези надежди са били пресилени, че ще трябва да бъдат отложени най-рано за края на годината.

За съжаление от началото на 2010 г. се наблюдава тревожна тенденция, която пряко касае ситуацията в Ямболския регион. Според брокерите на Бългериан Пропертис страната за първи път е като парцелирана на отделни райони. Ако през миналата година покупко-продажбите са били значително по-равномерно разпределени в страната, то сега вече има цели региони, където купувачите са се отказали да инвестират. Ямболска област е между тях. Други такива региони са Кърджали, но продажбите са замрели и край Бургас, Пловдив, Велико Търново. Една от причините за това се корени в нежеланието на продавачите да свалят още по-рязко цените.

Все пак ситуацията като цяло в страната, макар че това няма пряко отношение към пазара в нашия регион, е малко по-оптимистична. Средният брой на сделките със селски имоти за първото тримесечие на 2010 г. се е запазил приблизително на същото равнище както през същия период на миналата година. Но там, където все още има продажби, те са станали благодарение на 52% спад в продажната цена - средно в страната от 19 890 на 9 640 евро. В малко региони от страната има ръст на сделките - например в Старозагорско, където това е станало за сметка на 37% спад на цените на имотите за първите три месеца на годината.

В Ямболска област, за разлика от Старозагорско, покупко-продажбите не вървят. Причината е във все още високата цена на селските имоти спрямо тяхното качество и условията, които предлагат. При тези цени няма как да бъдат привлечени обратно купувачите, които вече са се отказали да инвестират в нашия край. Още повече, че за разлика от Стара Загора тук пораженията върху инфраструктурата са по-големи. Да не забравяме, че съществуващата по селата огромна безработица, липсата на нормални условия за живот, непочистените и по-лошо - калните и разкопани селски улици, липсата на селска канализация, на широколентов интернет са само малка част от огромните проблеми, които стоят в ямболските села за разрешаване.

Ако желаете да получите по е-мейл пълния анализ на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, моля натиснете тук.

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване