Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищата ще продължат да поевтиняват и през 2012 г.

2011-12-30   |  Капитал Daily, бр.44, 30.12.11, със съкращения

Цените на жилищата ще продължат да спадат. Никой от специалистите в бранша обаче не смее да прогнозира дали поевтиняването ще е сравнително леко, както беше през тази година, или заради несигурността около дълговата криза в Европа ще се стигне до срив, подобен на този през 2009 г.

Очакванията обаче са, че още повече от сега купувачите и наемателите ще диктуват цените. Основните клиенти при жилищата ще останат българите, а при ваканционните имоти – руснаците.

Още по-ниски
През тази година ценовият спад при жилищните имоти на база реални сделки е средно между 5 и 10%, показват данни на различни агенции за имоти. В София например цените са с 40% по-ниски в сравнение с пика през 2008 г., като сделки се сключват на средни нива от 700 – 750 евро на кв.м. Мениджъри на различни агенции прогнозират, че поевтиняването ще продължи. За разлика от миналата година например обаче вече никой не смее да прогнозира кога тенденцията на спад ще спре.

"Надяваме се забавянето в спада на цените, което регистрирахме от средата на тази година, да продължи и в крайна сметка да спре през 2012. Истината е обаче, че никой все още не може да каже какво ще се случи с цените на имотите", призна Страхил Иванов, управител на агенция за недвижими имоти. "Ако се върви към разрешаване на проблемите, свързани с дълговата криза, и няма големи сътресения, цените ще гравитират около сегашните нива или ще отчетат лек спад", каза оперативният директор на Bulgarian properties Полина Стойкова.

Кой ще купува
Купувачите през 2012 г. ще се делят на две основни групи – млади семейства, които купуват своя първи дом, и такива, които ще купуват жилище с цел препродажба с печалба след време, твърдят брокери.

"Очакваме повишен интерес от спекуланти на пазара на недвижими имоти – външни и от страната. Това ще са хора, които договарят подпазарна цена и още при покупката са на печалба, като препродават имота в къс период или в средносрочен план", обясни още Страхил Иванов.

Причините за очакването за увеличаване на инвестициите в жилищни имоти са няколко. От една страна, нарастват опасенията за инфлация, сривове на валути, дори и на банки. От друга, през 2012 г. някои банки могат да бъдат принудени да обявят на търг имоти, които са придобили през тази година, защото изтича 12-месечният срок, в който те могат да задържат проблемните активи, без да им начисляват провизии.

В момента на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители около 2000 имота, обявени за продажба само през декември, като 660 от тях са апартаменти. Досега максималният брой недвижимости, обявявани за месец, е бил 2200.

И кой ще продава
Най-бързо ще се продават имотите, чиито собственици са готови да направят отстъпка от цената. Често това са хора с финансови затруднения или такива, които продават един имот, за да купят друг – по-голям или в друго населено място.

Най-привлекателни – евтините и луксозните
Брокерите прогнозират, че и през 2012 г. ще се търсят евтини имоти, например в София, с цена до 40 000 – 55 000 евро.

Основно руски клиенти ще търсят ваканционни имоти и през 2012 г. Те ще продължат да търсят обзаведени апартаменти, готови за ползване, на цени до 40 000 евро по Черноморието, очакват от Bulgarian properties. За сравнение, най-развитият ски курорт Банско изостава по интерес сред руските купувачи, а средните цени, при които там стават сделки, са 500 – 550 евро за обзаведени апартаменти.

Колко ще са сделките
Броят на сделките през изминаващата 2011 г. е с около 30% по-висок в сравнение с изминалата, показват данни на Агенцията по вписванията. През последните месеци обаче има спад в сравнение със същия период на 2010 г. Специалистите в бранша не смеят да прогнозират дали ръстът на сделките на годишна база през 2012 г. ще продължи заради несигурната ситуация в ЕС. Брокери дори споделят, че купувачите се чувстват все по-несигурни. Освен това имало дори случаи, в които клиенти се отказват от сделка дори и след одобрение за банков кредит.

Третата "година на купувача"
Изводът, който споделят мениджърите на различните агенции за имоти, е, че 2012 г. няма да е много по-различна от настоящата. През 2010 г. те обявиха годината като година на купувача. Тя продължи и през настоящата 2011 г., а очакванията за 2012 г. също са такива. Цените ще продължат да падат, купувачи ще са основно търсещите първо жилище. И отново надеждите са към хора и фирми със свободни ресурси, които да решат да се възползват от ниските цени и да купуват с инвестиционна цел.

Европроектите ще са спасителният пояс за строителството
И през 2012 г. изпълнението на проекти по европейски програми ще е от ключово значение за оцеляването на много строителни фирми. Големи и доказали се фирми ще изграждат малки жилищни блокове, частни инвеститори ще възлагат изграждане на отделни бази, ще продължи и строителството на големите молове.

С това, общо взето, се изчерпват възможностите за развитие на сградното строителство. С пари по оперативни програми ще се ремонтират болници, училища, културни и исторически паметници. Водещо и през 2012 г. ще остане инфраструктурното строителство, което се реализира с европари. Усвояването на средствата за магистрали ще продължи, като дори някои лотове трябва да бъдат завършени тази година.

Строителите остават песимисти за развитие на строителния бранш през 2012 г. Това показват данните и на НСИ за очакванията за бизнес климата. "Годината за строителите ще бъде същата като тази. Надявам се най-накрая спадът в отрасъла да спре", каза Иван Бойков – изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. От бранша обаче се надяваха спадът да спре през второто полугодие на тази година, но това не стана. Така приходите от строителна продукция се свиха до около 9.9 млрд. лв. при 11.7 млрд. за 2010 г.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване