Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Готов имот в курорт и за €300 за квадрат

2010-06-09   |  24 часа, бр.157, 09.06.10

Морските и зимните курорти са наводнени с предложения за евтини имоти. Цените за завършени, а в някои случаи и за обзаведени апартаменти, започват от 300-350 евро за кв. м, сочат наблюденията на брокерите.

"В момента на пазара има изгодни предложения поради големия процент непродадени имоти и значителния отлив на купувачи. Могат да се намерят оферти за 350 евро за кв. м", обясни Цветелина Тасева, шеф на" Адрес недвижими имоти".

Според строителната компания "Грийнлайф" пазарът в Банско предлага най-голямо разнообразие в ценово отношение и нивата са между 300 и 1200 евро на кв. м.

"Сделките в курортите са основно на средни цени от 350 до 700 евро на кв. м", казват и от Бългериан Пропертис. Оперативният директор на компанията Полина Стойкова обясни, че все по-малко са собствениците, които задържат офертните нива завишени, защото било нереалистично да продават на тях. Налагало се и в Банско, и на морето да ги препродават на загуба. На много по-ниски цени се освобождавали от апартаментите си и чужденците, купили преди време с цел бърза сделка.

От Бългериан Пропертис дадоха няколко примера:
- Напълно обзаведен апартамент в Банско, купен през 2006 г. за 1500 евро на кв. м, е продаден сега за 750 евро на кв. м, или със загуба от 50%.
- Купен апартамент в Банско пак през 2006 г. срещу 1400 евро/кв. м, напълно обзаведен, е продаден с 40% загуба срещу 835 евро за квадрат.
- За 700 евро/кв. м е продаден апартамент в Златни пясъци, придобит срещу 1385 евро/кв. м, което е минус за собственика с 50%.
- Апартамент в Кранево, купен преди 5 г. за 550 евро на квадрат, е намерил нов собственик срещу едва 315 евро/кв. м, или със загуба от около 43%.
- С по-ниска загуба от 7 на сто се е освободил от имота си собственикът на апартамент в Слънчев бряг. Купил го е през 2007 г. за 815 евро/кв. м, а го е продал за 760 евро/кв. м.

Има и продавачи, купили на сравнително ниски цени преди най-големия бум на пазара и сега успяващи долу-горе да продадат на себестойност, уточняват от компанията.

Част от строителите също продавали на 50% по-ниски нива от тези, на които са правели сделки преди 2 г. От началото на 2010 г. много от тях намалиха цените на имотите по морето у вече имало офертни цени от 360 евро на кв.м за апартаменти в завършени комплекси. В Банско едни от най-ниските цени започвали от около 500 евро на кв.м за завършени необзаведени апартаменти.

Все повече от строителите били склонни да продават на и под себестойност, за да могат да реализират проектите си и да продължат напред.

Според "Адрес" също има тенденция за освобождаване от имотите на загуба. Тя била валидна предимно за инвеститорите и собствениците, които са изпаднали в сериозно финансово затруднение и за които продажбата представлява единствена алтернатива. Тогава осъществявали продажбата на цена, близка до неговата себестойност, т.е. с минимална печалба.

Според търговският директор на "Грийн лайф" Мариана Даскалова англичаните, купували преди имоти от 800 до 1100 евро/ кв. м луксозно строителство, сега искат да продават на същите нива, но трудно намират купувачи. Причината е, че било по-изгодно да се купи при същата цена нов имот в по-модерен комплекс вместо от вторичен пазар.

По данни на "Адрес" свободни за продажба и наем са над 60% от новопостроените през втората половина на 2008 г. и цялата 2009 г. ваканционни имоти в морските курорти.

В Банско се забелязала промяна в структурата на продавачите на жилища. Основните оставали инвеститорите и строителните фирми. В кризата обаче се появиха и други - българи и чужденци, купили жилище в Банско, което сега искат да продават поради финансови трудности или пък несигурност в движението на цените.

Наблюденията на Бългериан Пропертис сочат, че от индивидуалните собственици най-често продават британци и ирландци. И те, и строителите се съгласявали на цена, близка до платената преди време, или близка до себестойността на строителството.

"Всички в Банско продават, но до сделка стигат онези, които познават купувачите и могат да преговарят", казват от "Грийн лайф". Най-големи отстъпки правели англичаните и собствениците на имоти с най-спешна нужда от пари в брой. По-трудно преговаряли инвеститорите, които не са притиснати от кредити и могат да изчакат възстановяването на пазара.

Руснаци купуват по няколко накуп

Раздвижване на пазара в Банско отчитат част от наблюдателите на пазара. Според "Грийн лайф" търсене има особено за инвестиция за разлика от другите зимни курорти Пампорово и Боровец.

От март се забелязва възвръщане на интереса на чуждестранните купувачи, основно руснаци, към имоти по Черноморието, смятат и от Бългериан Пропертис. Част от имотите се купуват в пакет - по няколко наведнъж в една сграда, защото така се понижава цената, казват брокерите.

По данни на "Адрес" например през май група приятели от Русия купили заедно 8 едностайни апартамента в Банско, при което цената за квадратен метър паднала под 400 евро/кв. м при 800-900 евро средна цена за квадрат там.

Най-търсени на морето били тези на цени между 30 000 - 40 000 евро за двустаен апартамент. От къщите най-предпочитани били от 50 000 до 70 000 евро. Търсели се основно завършени имоти с разрешение за ползване и с добре изградена инфраструктура около тях.

В Банско най-желани били основно малките имоти с квадратура под 50 кв. м. Средните офертни цени били 950 евро/кв. м, което ги доближавало до ценовите равнища в големите градове. Въпреки това на практика сделките най-често се сключват с имоти за около 500-600 евро на квадрат.

Според "Грийн лайф" също най-търсени са имотите на цени около 600 евро на кв. м. По-луксозни се продавали от 800-950 евро на кв. м. На такива нива били и по морето. За луксозни къщи се давали по около 1250 евро/кв. м. Масовото търсене обаче било за студиа - 30 000-35 000 евро, и апартаменти с една спалня - 50 000-60 000 евро.

Както и в Банско, така и по Черноморието основният интерес е към евтини апартаменти на цени между 25 000 и 40 000 евро, сочат наблюденията и на Бългериан Пропертис. От 80 000 до 130 000 се давали за по-луксозни край брега.

Според "Грийн лайф" основната тенденция на морето била, че руснаците идвали с все по-ниски бюджети - до 50 000 евро искали да купят апартамент с една спалня луксозно изпълнение.

От последните дни върху поведението на руснаците влияело поскъпването на долара. "След около месец скъпият долар ще доведе повече клиенти", смятат от строителната компания.

По данни на "Адрес" на база реално сключените сделки в Банско през последното тримесечие на 2009 г. и първото на тази година основната част от купувачите на имоти са чужденци. За посочения период сделките с българи били 30-35% от всички, но процентът бележел тенденция към намаляване.

Разгледайте нашите оферти на ваканционни имоти

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване