Фактори, въздействащи на пазара на имоти

2011-02-25

Недвижимите имоти съставляват основна част от богатството на всяка нация. Кризата и спадът в цените на недвижимите имоти доведоха до отмиване на голяма част от това богатство, предвид факта, че около 80% от българите притежават собствен имот.

Ето кои фактори оказват въздействие върху пазара на недвижимите имоти във всяка една страна, включително и в България.

1. Демографски
Тук се включва раждаемост, смъртност, пол, миграция, застаряване на населението и други. Демографските фактори въздействат на пазара на имоти по отношение на търсенето и предлагането.

Макар и неглижирани, тези фактори са от изключителна важност, защото те оказват и ще оказват въздействие върху пазара и цените в един по-стратегически (дългосрочен) план.

2. Лихвените нива и състоянието на финансовата сфера
Те са от изключителна важност за моментното състояние на пазара. Всички станахме свидетели на това какво се случи при ограниченото кредитиране на банките само преди една две години и въздействието върху пазара в посока на неговото замръзване.

Повишението на лихвите пък, следствие на кризата и нестабилната финансова система в Европа бяха друг фактор, който ограничаваха търсенето и отказваха потенциалните купувачи.

Банките са изключителен фактор, особено в по-малките и бедни страни, където основен процент от сделките се сключват посредством ползването на заемен капитал.

3. Състоянието на икономиката
В моменти на несигурност и криза, хората се въздържат от значителни по размер покупки, каквито са недвижимите имоти. Кризата води до повишение на безработицата, което прави хората несигурни за тяхната работа и бъдещи доходи.

В моменти на икономически ръст, населението се чувства значително по-уверено в своите доходи и тяхното бъдещо повишение и е значително по-склонно да прибягва до закупуването на недвижим имот, която е една от най-скъпите покупки в живота на всеки човек.

4. Правителствената политика
В много страни се провежда целенасочена политика в посока на стимулиране на пазара на недвижими имоти. Подобни политика могат да включват по-ниски данъчни ставки, данъчни облекчения за покупка на първи имот, данъчни облекчения за платените лихви при покупка на имот от млади семейства и мн. др.

5. Инфлация
Инфлацията също оказва своето въздействие върху цените на имотите, които често се приемат като защитно средство срещу обезценката на парите. Има практика инвестициите в недвижими имоти да се засилват при очаквания за високо ниво на инфлацията.

6. Културни различия
Различните нации имат различно отношение към недвижимите имоти, което може да определя и спецификата на даден пазар.

Така например, за българите притежанието на собствено жилище в много важно. Това е причината да сме на едно от челните места по собственост на недвижими имоти на стария континент.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Споделете
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-article.php(273): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114