Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Финансовото богатство на българите достигна 73 млрд. лева

2017-10-23   |  24 часа, бр.288, 23.10.17, с.23

Финансовото богатство на българските домакинства се е увеличило с 5,9 млрд. лева през последните 12 месеца, достигайки 73 млрд. лева към юни 2017 г. На практика това са най-високите годишни темпове на нарастване за последните 3 години. Те обаче все още не могат да достигнат нивата от времената преди световната криза, се посочва в доклада на анализаторската компания Industry Watch. Наблюдението на финансовото богатство на българските домакинства се прави от доста години. В това понятие се включват всички активи на физическите лица като депозити, пари в брой. акции, животозастрахователни продукти и имоти. Нарастването на цените на недвижимостите например винаги покачва финансовото богатство на българите, защо-то нараства стойността им като актив.Банковите депозити са най-предпочитаната форма на спестяване от българите, макар че лихвите се понижават, се посочва в доклада. Домакинствата са получили лихвен доход в размер на 251 млн. лева за последните 12 месеца, въпреки че ефективната лихва пада до 0.5% годишно. Но това ..изглежда\\\" не обезкуражава спестяващите българи, които са
внесли нови 2,2 млрд. лв. на депозит през последния 12-ме-сечен период, посочва Industry Watch.

Нивата на лихвите по депозитите в левове и в евро в българските банки в момента наистина са екстремно ниски по данни от статистиката на БНБ. Най-големите банки поддържат лихви, особено за краткосрочните депозити, от порядъка на 0,02-0,05%. което е на границата на това олихвяването на практика да се изяжда от таксите. Иначе средната лихва по статистическите данни на БНБ за целия банков сектор е 0.16%.Това са на практика най-ниските лихви по депозитите в цялата досегашна история на прехода. От няколко месеца насам те стоят на едно и също ниско ниво и много анализатори прогнозират, че поради достигане на дъното в следващите месеци и години те ще тръгнат нагоре.Основания затова дава започналото в началото на 2017 г. покачване на лихвите по ипотечни кредити в САЩ тенденция, която рано или късно ще се пренесе и в Европа. Стойността на другия голям актив на българските домакинства жилищата, също се покачва, посочва докладът. Според Industry Watch търсенето на имоти остава високо,
стимулирано от ръста на доходите и заетостта, ниските лихви по жилищните заеми и ускоряващата се кредитна експанзия. В доклада е посочено, че средната лихва по ипотечните заеми е 3,9%. но това отново е средна величина за всички търговски банки, а далеч не всички финансови институции залагат на този продукт.

Петте най-големи банки,които са и най-силни в ипотечното кредитиране, поддържат средни лихви от порядъка на 3,4-3,6%. Не липсват и рекорди oт порядъка на 2,9%, но такива нива се постигат само за много скъпи и луксозни имоти, при които кандидатът за заем може да докаже официални големи доходи и има значителна част от цената на жилището, спестена предварително. Трябва да се има предвид и това.че днес разлика между лихва и ГПР почти няма. тъй като при промените в закона преди няколко години много от таксите бяха премахнати или включени в самата лихва.От Industry Watch посочват, че дори цената на ипотечното финансиране да се повиши през 2018 г., тя пак остава изключително ниска в исторически план.

Нещо повече - заради ниските лихви обслужването на дългове в момента е най-лесно от 2009 г. насам
Пазарните цени на жилищата нарастват с 8,6% годишно през второто тримесечие на 2017 r. а от дъното на пазара през 2013 г. досега апартаментите са поскъпнали с 21%, е отбелязано в доклада. По този начин средната цена на кв. м. жилищна площ в страната (без новото строителство) достига 533 евро в средата на 2017 г. Имайки предвид благоприятните икономически тенденции, жилищните цени ще се покачват и през следващите месеци, посочват от Industry Watch.

Трябва да се има предвид обаче, че стойността на жилищата падна рязко след започването на финансовата криза в някои сегменти и с 40%. Тоест, каквито и да са актуалните цени на жилищата в момента, те все още са далече от пиковите си стойности през 2008 г.Освен това за десетилетието след започването на кризата много неща в големите градове са се променили, а именно там се съсредоточава по-голямата част от финансовото богатство на българите под формата на жилища. Най-малкото вече не се строи и презастроява хаотично, а и изискванията на купувачите към заобикалящата среда са доста по-високи.

София концентрира 36% от стойността на градските жилища 11 % от жилищното богатство са в област Варна, а Пловдив и Бургас държат около 9%, показва анализът.Сред десетте области с най-голямо жилищно богатство попадат и Стара Загора, Благоевград, Русе, Велико Търново. Хасково и Плевен. Под 1/5 от общата стойност на жилищата е в останалите населени места.

Вижте актуални предложения за ново строителство в гр. София

Вижте актуални предложения за ново строителство в гр. Пловдив


  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване