Фирмите търсят офиси с гъвкав наем

2018-04-24   |  Труд, 24.04.2018, с.20

Предстои трансформация в пазара на офис площи в Централна и Източна Европа, в това число и България, за да отговорят на нуждите на новото поколение наематели. Около това становище се обединиха експерти по време на конференция "Инвестиции и строителство на бизнес сгради 2018". Според тях компаниите ще изискват повече гъвкавост на условията за наем. Представените тенденции вероятно ще окуражат собствениците на бизнес сгради в ЦИЕ да обмислят включването на възможности за споделени работни пространства като част от концепцията на техните проекти.

Новите офиси се нуждаят от сигурен достъп до информационни технологии. Големите корпорации дори имат собствени парници, посочи Адина Уелш, изпълнителен директор на "Експо 2000 Офис парк". По думите й практиката в някои европейски държави – като Великобритания например, да се изнасят офис сградите в така наречените вторични градове – извън столицата, у нас засега не се прилага.

Пазарът на офис площи в България е концентриран в София, а във вторичните градове като Пловдив, Варна и Бургас изостава, коментира Станимира Пашова, мениджър офис площи в консултантската компания Cushman&Wakefield, Forton. София е доста развита по показателя офис пространство на човек от населението в сравнение с други столици в Европа, допълни тя. По думите й, ако компаниите положат усилия, открият наематели и инвеститори и имат подкрепата на местните власти, офис площите във вторичните градове могат да се доразвият и да допринесат за развитието на офис пазара в България като цяло. Тя посочи, че един от важните фактори, които трябва да се вземат предвид при развиването на офис площите във вторичните градове, е дали те разполагат с достатъчно кадри с добри умения.

Сред слабостите на тези градове Пашова посочи недобрата свързаност, но според нея местните власти вече осъзнават големия им потенциал и нещата започват да се подобряват.

Вижте нашите предложения за офис площи под наем в гр. София


  прочети повече статии

Сподели
Изгодни имоти в морските курорти
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още

Изпратете запитване