Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

С приходите на фондовете за имоти расте и оптимизмът им

2012-02-08   |  Капитал Daily, бр.25, 06.02.12

С първо подобрение на резултатите от началото на кризата през 2011 г. и с очаквания за повече сделки през тази стартират годината фондовете за имоти, търгувани на Българската фондова борса. Отчетите на по-голяма част от т.нар. акционерни дружества със специална цел (АДСИЦ) показват увеличение на приходите, а при някои това е довело до по-висока печалба или поне свиване на загубата. Най-силно това се забелязва при фондовете, специализирани в инвестиции в земеделска земя, от които само два имат влошаване на резултатите – "Агроенерджи" и "Фонд за земеделска земя Мел инвест".

При "Агроенерджи" има намаление на печалбата, докато "Мел инвест" отчита увеличаване на загубата си. С изключение на "Булленд инвестмънт" обаче всички дружества за инвестиции в земеделска земя са увеличили приходите си през миналата година. Подобрение отчитат и част от останалите публично търгувани фондове, които оперират в други сектори - офиси, жилища, ваканционни имоти.

Земята – все по-скъп актив
Най-атрактивна през миналата година в иначе стагниращия сектор на недвижимите имоти определено беше земеделската земя. Изпълнителният директор на "Адванс терафонд" Радослав Манолов прогнозира това да продължи и през тази година, като очаква поскъпване както при по-дребните парцели, така и на големите пакети. Прогнозата му е за ръст от 60-70% в сравнение с цените от миналата година. По-голямо повишение ще има в Южна България, тъй като в северна високите нива вече са затвърдени, каза Манолов. "В Южна България пазарът показва всички характеристики на състоянието, което предхожда покачване на цените", коментира Манолов.

Той очерта и още един тип купувачи на земя, извън големите фондове за имоти и земеделски производители – това са инвеститори, които искат да вложат в такъв актив парите, спечелени от друг бизнес. През миналата година например вносителят на автомобили Peugeot "София Франс ауто" придоби пакет земеделски имоти от "Енемона" около Лом. В началото на тази година компанията увеличи портфейла си, като чрез дъщерното си дружество "Био фарминг" придоби дял в "Еларг фонд за земеделска земя". След очакваната ликвидация на фона през годината "София Франс ауто" ще придобие над 19 хил. дка във Враца и Монтана.

Цените на арендата обаче няма да достигат ръста на тези при покупко-продажби на земя, смята Манолов. Една от причините е ограничените субсидии, които много фермери в момента използват само за покриване на наема на обработваните площи

Надежди за раздвижване
Раздвижване и на друга част от пазара на имоти очакват представители на "Феърплей пропъртис" и "Интеркапитал пропърти дивелопмънт". Изпълнителният директор на "Феърплей" Маню Моравенов очаква нарастване в броя на сделките за покупка на жилища през втората половина на годината. Частично това ще се дължи на чужденци, които вече имат ваканционен имот и искат постоянно жителство в България, смята Моравенов. Това обаче ще е в големите градове на страната, обясни той. Моравенов не очаква спад в цените на ваканционните имоти, с изключение на тези в презастроени курорти и заложените за обезпечение на проблемни кредити.

Николай Майстер от "Интеркапитал" прогнозира раздвижване в сделките с ваканционни имоти и дори ръст при някои от тях. Той обаче направи уговорката, че това ще бъдат наистина добре построените, с изградена инфраструктура. Майстер очаква купувачи да продължат да бъдат основно руснаци и едва ли скоро ще има връщане на поляци и англичани заради по-скъпата им национална валута, която вдига цената на покупка в икономика, обвързана с еврото.

Маню Моравенов прогнозира и по-високи печалби от наеми за доста инвеститори в подобни площи, като отново раздвижването ще е през втората половина от годината. "В края на годината няма да липсват и инвеститори с реализирани печалби от продажби или управление на жилищни и ваканционни имоти. Друг е въпросът доколко те ще стигнат, за да покрият разходите им, и ще оправдаят очакванията за възвращаемост", посочи Моравенов.

Последни сделки
Миналата година имаше няколко по-големи сделки с продажби на градски имоти. "И Ар Джи капитал-1" например продаде търговските центрове "Орифлейм" и "Практикер" в София, а "И Ар Джи капитал-2" - бизнес центъра си във Варна, където се помещават "Практикер" и "Пикадили". На 16 и 17 февруари акционерите в двете дружества, основани от Българо-американския инвестиционен фонд, ще решават дали те да се ликвидират. При одобрение активите им ще се разпродадат, а парите от продажбата - разпределени между акционерите.

Същото предложение, но на 29 февруари, ще гласуват собствениците на "Еларг фонд за земеделска земя". Това е едно от дружествата за имоти, които показват подобряване за миналата година и от 2.8 млрд. лв. загуба за 2010 г. резултатът му е станал 45.6 млн. лв. печалба. Дружеството има 21.5 млн. лв. от продажби на инвестиционни имоти при 5.4 млн. лв. за 2010 г. Приходите от аренда и наеми са нараснали от 4.9 млн. лв. на 5.3 млн. лв.

"Фонд за недвижими имоти България", който продаде "Камбаните бизнес център" в софийския кв. "Младост" преди няколко месеца, отчита също силен скок на печалбата.

По закон дружествата със специална инвестиционна цел трябва да заделят поне 90% от печалбата си от дейността за дивидент, ако не е направена от преоценка на активи. Изчисленията показват, че само заявените до този момент пари за дивиденти за 2011 г. са над 30 млн. лв. - повече, отколкото са разпределени от всички фондове през предходната година. Много дружества тепърва ще обявяват дали и колко ще разпределят, след като публикуват одитираните си годишни отчети.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване