Рубини: Идат фалити на още 400 US банки

2010-09-07

Дори Америка и Европа да избегнат повторна рецесия, усещането ще бъде точно като за такава, като в същото време повече от половината „проблемни" банки в САЩ вероятно ще фалират. Това обяви известният с черногледството си икономист Нуриел Рубини пред CNBC.

Именно той пръв прогнозира световна икономическа криза, която тресе икономиките от две години насам. „Най-големите банки бяха закрепени, но над 800 малки и средни кредитни институции в САЩ остават в проблемния списък и половината от тях ще фалират", вещае Рубини. „През второто полугодие с отпадането на някои стимули фискалната политика ще се превърне в спирачка за растежа", твърди нюйоркският професор. Наскоро той заяви, че вероятността от нова рецесия в САЩ в момента е повече от 40%.

Според Рубини големият риск е, че ще настъпят спадове, които могат да засегнат фондовия, облигационния и кредитния пазар. „Потреблението е ниско, износът е слаб, както и жилищният сектор. Ако няма крайни продажби и крайно търсене, фирмите няма да инвестират", добавя Рубини. Според него забавянето в САЩ ще засегне Китай, Япония и еврозоната. „Останалата част от света не може да се справи без подкрепата на американския потребител. Китайският растеж през второто полугодие ще бъде 7%. В Европа Германия е силна, но останалата част от континента е доста зле", смята икономистът.

Според Рубини най-силен растеж през следващите 18 месеца ще покаже Бразилия, която ще изпревари по темпове Китай за първи път от 20 г. насам. Според Рубини проблемите с корпоративния и потребителския дълг ще се влошават, а предстоят още проблеми и на пазара на имоти. Финансовият гуру твърди, че допълнително разхлабване на паричната политика е безсмислено, тъй като лихвите вече са на дъното. „Намираме се в ликвиден капан, а имаме и проблеми с платежоспособността", каза Рубини.

  прочети повече статии

Споделете
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-article.php(273): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114