Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Съществува ли БДС за степента на завършеност в жилищното строителство

2012-02-03   |  ceb.bg, 19.01.2012

Разглеждайки обяви за продажба на жилища неизменно срещаме добилите популярност определения за степентa на зaвършеност и изпълнение на довършителните рaботи – „по БДС“, „до ключ“, „на шпaкловка и зaмазка“ и др. Ако зa последните две е ясно, че сa произлезли от народа, то БДС – /Български държaвен стандарт/ се поддържa от Бългaрския институт за стандартизация /БИС/. Институтът е носител на интелектуалните права върху стандартите и поддържа актуален техен регистър.

Има ли БДС стандарт за довършителни работи? В сайта на БИС такъв не е публикуван. След отправено запитване към експерт от Института ни бе отговорено, че официален стандарт за това не съществува, а степента на завършеност на сградата е въпрос на договореност с изпълнителя.

Трябва да имаме предвид също, че съществуват законови мерки, които гарантират, че сградите получили разрешение за ползване отговарят на предвидените критерии за качество и имат максимална степен на съответствие с работните проекти.

Според основния закон за дейностите в строителството – Закона за устройство на територията /ЗУТ/: „Строежите се проектират, изпълняват и поддържат в съответствие с изискванията на нормативните актове и техническите спецификации за осигуряване в продължение на икономически обоснован експлоатационен срок на няколко съществени изисквания:

• носимоспособност на конструкцията;
• безопасност при пожар;
• хигиена, опазване на здравето и живота на хората;
• безопасна експлоатация;
• защита от шум и опазване на околната среда;– енергийна ефективност;
• строежите трябва да бъдат достъпни за хората с увреждания."

Редица подзаконови нормативни актове – предимно наредби, регламентират в по-голяма степен на подробност дейностите в строителството:

Министърът на регионалното развитие и благоустройството, съвместно с компетентните министри издава наредбите свързани с проектирането, изпълнението и въвеждането в експлоатация на строежите, дълготрайността на строителните конструкции, устойчивостта на земната основа, както и други изисквания за безопасността при отчитане влиянието на географските, климатичните и сеизмичните въздействия. Министерският съвет приема наредба за инженерно-технически правила за защита на строежите при бедствия и аварии по предложение на министъра на вътрешните работи.

В строежите се влагат само строителни продукти, които осигуряват изпълнението на съществените изисквания и отговарят на техническите спецификации, определени със Закона за техническите изисквания към продуктите.

Контролът на строителните продукти се осъществява от консултанта при извършване на оценката на съответствието на инвестиционните проекти и при упражняване на строителен надзор. Извършва се и административен контрол на строителните продукти.

Всички обстоятелства, свързани със строежа се документират от представителите на страните по сключените договори. Всички предписания, свързани с изпълнението на строежа, издадени от оправомощените за това лица и специализираните контролни органи, се вписват в заповедната книга на строежа, която се съхранява на строежа.
След завършване на строежа възложителят, проектантът, строителят и лицето, упражняващо строителен надзор, съставят констативен акт №15, с който удостоверяват, че строежът е изпълнен съобразно одобрените инвестиционни проекти, заверената екзекутивна документация, изискванията към строежите и условията на сключения договор. Към този акт се прилагат и протоколите за успешно проведени единични изпитвания на машините и съоръженията. С акт №15 се извършва и предаването на строежа от строителя на възложителя.

Следва узаконяването на строежа и въвеждането му в експлоатация. Строежите от първа, втора и трета категория по ЗУТ се въвеждат в експлоатация въз основа на разрешение за ползване, издадено от органите на Дирекция за национален строителен контрол, а останалите – от органа издал разрешението за строеж, чрез издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация.

С оглед на всичко това нашият съвет е при закупуване на имот да изисквате конкретна информация за неговата степен на завършеност. Това би могло да Ви помогне да прецените по-добре дадена оферта и да Ви спести допълнителни непредвидени разходи.

Какво се крие зад Български държавен стандарт

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване