Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Не само за отпуската

2012-02-20   |  Капитал, бр.7, 18.02.12, със съкращения

Във ваканционен комплекс или в града. След три години доминиращи позиции на ваканционния пазар пред подобна дилема се изправят все повече руски купувачи на имоти в България.

Ако изберат първия вариант, получават добра среда, охрана и поддръжка. Недостатъците – къс сезон и високи разходи. Особено за хора с все по-изтъняващи бюджети, каквито са напоследък повечето руски клиенти на агенциите за имоти. За втората възможност – жилище в града, се заговори от година-две. Търсят я купувачи, които искат имот в България не само за отпуската. Например хора в напреднала възраст, чийто стремеж е да подсигурят старините си на място с много слънце, удобства и по-евтин живот от този, който им предлагат големите руски градове.

Броят им расте, като за миналата година само във Варна и Бургас руски говорещите купувачи са били общо малко под 1500 души. В малките градчета по Южното Черноморие не е по-различно – местните жители все по-слабо се изненадват от появата на поредните си руски съседи. А по всичко личи – съжителството им ще е все по-дълго.

В курорта или в града
"Руснаците, които търсят ваканционни жилища в курортите, определено са различен тип от тези, които купуват в градовете", коментира Никола Стоянов, съдружник в агенция "Бългериан Пропертис".

В първия случай интерес проявяват хора, които планират да ползват имота основно за почивка през летните месеци. Масовото явление е майката с децата, а често и бабата, да прекарат цялата лятна ваканция на морето, а бащата да ги навестява на няколко седмици.

Градските имоти от своя страна попадат повече в полезрението на пенсионери и хора в по-напреднала възраст, които планират да се установят трайно в България. Обичайно в тези случаи е търсенето не само в големите градове по Черноморието, като Бургас и Варна, но и в по-малки населени места, където има живот и през зимата. Никола Стоянов изброява Поморие, Равда, Приморско, Черноморец, Созопол, Царево... "Несебър също е харесван, но е малко скъп за тази категория купувачи", обобщава той.

Нещо до 30 000 евро
Наблюденията на брокерите са, че активните сезони за сделки с руски говорещите клиенти са пролетта и есента. Лятото е време за почивка и оглеждане на пазара, зимата – за изложения. Специализираното за българския пазар - "Болгарский дом", вече мина, а най-голямото – "Дом Экспо", започва до дни в Москва.

Очаква се и то да потвърди тенденцията: на руския пазар страната ни все повече се очертава като нискобюджетна дестинация.

"Допреди две години преобладаващата част от руските клиенти бяха с бюджети над 100 000 евро. В момента 90% търсят имоти до 30 000 евро. Това са хора средна ръка и не могат да си позволят повече", коментира Никола Стоянов наблюденията си от "Болгарский дом".

В Русия много от тези хора попадат в графата "среден доход", но в България могат да си позволят и по-висок стандарт. По-младите например нерядко получават заплати от 700-1000 евро месечно, а пенсиите на военните започват от 600 евро, обобщават представители на имотния сектор.

За много от тях новината, че България влиза в групата на нискобюджетните пазари за руснаците не е добра, но е обяснима. Никола Стоянов, който е партньор и в предприемаческата компания "Чобанов и Стоянов", обяснява, че много инвеститори вече продават около себестойност. Особено в случаи, когато правят големи пакетни сделки или опитват да изчистят последните останали жилища в даден проект.

В затворения комплекс "Сънсет" край село Кошарица на "Чобанов и Стоянов", например последните оферти започват от под 400 евро/кв.м и това не е изолиран случай. Пазарът вече регистрира и сделки за 300-350 евро/кв.м.

Допълнителен натиск върху цените оказват и британците, които през последните 2-3 години присъстват по Черноморието главно като продавачи. При това – нерядко на 50-60% от цената, на която са придобили имота.

"Ако инвеститорът продава на 800 евро/кв.м, а до него англичанинът – на 400 евро/кв.м, ясно е кого ще предпочетат купувачите", коментира Никола Стоянов.

Според него макар и в малък обем продажби на ваканционни имоти във високия сегмент все пак има. Те обаче са около 5% от общите и обхващат не повече от 10-15 луксозни комплекса.

Само Шенген не стига
Подобно на туристическия сектор и имотният залага на ръст покрай очакваните визови облекчения за руските граждани. В края на януари правителството реши руснаците, които имат т.нар. шенгенски визи да получат правото да пребивават с тях и в България. Експерти поясниха, че става въпрос за краткосрочни визи, които дават право за престой до 3 месеца в рамките на едно 6-месечие. Според руското издание "Турпром" обаче от решението не става ясно дали от облекчението ще могат да се възползват всички притежатели на шенгенски визи, или само тези с право за многократно влизане.

От своя страна имотният бранш в България коментира решението като крачка в правилната посока, но недостатъчна. Никола Стоянов дава пример с Турция и Кипър, които предлагат облекчени възможности за влизане в страната и престой на руснаците дори само на базата на притежаваните от тях имоти. Според него подобна стъпка ще доведе до чувствителен ръст на руските сделки и в България.

На фона на тези опасения индикациите от руския пазар са, че интересът към България, поне засега, продължава. За момента – заради близостта, езика, културата и ниските цени. Последното обаче не е предпоставка за дългосрочен успех. Така че, ако държим руската вълна към градове и курорти да остане трайна, ще трябва да решим и горните проблеми. За да нямаме след години руски продавачи на имоти, както това вече се случва с британците.

  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване