Как да направим имота си по-безопасен в случай на бедствие

2012-06-11   |  BULGARIAN PROPERTIES

Когато обзавеждаме и декорираме имота си рядко се замисляме какво бихме могли да променим така, че дома ни да стане по-безопасен в случай на природно бедствие или катаклизъм. Оказва се, че добавянето на няколко детайла може да направи дома ни много по-безопасен за нас – обитателите му.

Обезопасеност срещу земетресения

Ето няколко лесни неща, които можете да направите за да направите дома си по-безопасен в случай на земетресение:

• Проверете дали комина ви (ако имате такъв) е в добро състояние – той е един от първите елементи, които се срутват при земетресение.
• Картините и огледалата, закачени на стените, трябва да са добре закрепени. Избягвайте да слагате големи и тежки картини, огледала и други декорации над леглото ви.
• Закрепете по-големите мебели с болтове за стената за да избегнете тяхното падане или преместване.
• Обезопасете шкафовете си като им сложите резе. Това е лесен и евтин начин шкафовете да не могат да се отворят при земетресение и от тях да изпадат вещи.
• Дръжте по-големите и тежки предмети на по-ниско място, възможно най-близо до пода.
• Сложете телевизора си на нисък и здрав шкаф.
• Не слагайте леглото си под прозорец. Най-доброто място за него е до вътрешна стена, защото те са най-стабилни.
• Свободно стоящите предмети, които няма как да закрепите за нещо – настолни лампи, вази, декорации – имат навика да се „движат” и да падат по време на земетресение. Можете да сложите под тях парче гумирана подложка във формата на предмета – това няма да ги спре да паднат, но ще помогне да не се „движат”.
• Закрепете полилеите, висящите саксии и др. висящи предмети здраво, не само за мазилката.
• Закрепете за стената и по-голямата бяла техника, като имайте предвид, че малко гъвкавост на закачването означава по-голяма устойчивост.
• Ако ползвате газ в дома си е добре да знаете къде се намира газо-метъра. Намерете вентила за спиране на газта и направете така, че да е лесно достъпен. Помислете за вентил за автоматично спиране на газта.
• И, разбира се, най-важното условие е да не блокирате с мебели или други предмети изходите на жилището и на сградата, така че да можете да се евакуирате бързо, ако е нужно.

Обезопасеност срещу пожар

За да направите жилището и сградата си по-безопасни в случай на пожар, има две основни неща, за които трябва да се погрижите – да монтирате противопожарни аларми и да сложите пожарогасители на достъпно място. Имайте предвид, че трябва да тествате батериите на алармите редовно, както и да ги сменяте веднъж годишно.

Ако домът ви е голям и има повече от един вход или ако живеете в голяма сграда е добре да имате сложен на видно място план за евакуация, както и да има указания как най-лесно да се излезне от сградата.

Тук отново е изключително важно да не блокирате с мебели или други предмети изходите на жилището и на сградата, така че да можете да се евакуирате бързо, ако е нужно.

Обезопасеност срещу наводнение

Водата е стихия, която трудно можем да надвием. Но ако домът ви се намира в район, който се смята за рисков от наводнение, ето някои неща, които можете да направите за да намалите щетите и да предпазите имота си:

• Могат да се инсталират порти срещу наводнение, които ще задържат прииждащата вода за няколко часа.
• Подови настилки като линолеум, паркет и др. и килими и пътеки могат да се заменят с теракота.
• Гипсокартонът по стените може да се замени с водоустойчив такъв – до един метър над пода, с цел да се контролира влагата, която преминава през стените.
• Контактите и изводите за телефон и кабелна телевизия може да се преместят по-нависоко за да не достига водата до тях.
• Може да се поставят клапи на пералнята и миялната машина, които няма да позволят на прииждащата вода да наводни уредите.
• Може дървените лайсни на пода да се сменят с пластмасови и с малък цокъл с плочки.
• Може да се сложи специална силиконова замазка на външната тухлена стена, която ще запечата всякакви пукнатини и отвори и ще направи стената по-водоустойчива.

И един последен съвет – застраховайте имота си срещу тези и други рискове. Цените на застраховките зависят до голяма степен от това за каква сума искате да застраховате имота си. По този начин в случай на пожар или природно бедствие ще знаете, че има кой да ви помогне при оправянето на щетите.

Разгледайте офертите на нашите партньори от ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ

---
Авторски права: 2012 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2012.


  прочети повече статии

Сподели
Модера Резидънс - затворен комплекс със собствен парк
Комплексът е проектиран с идеята да отговори на потребността от градско жилище на съвременния човек с активен начин на живот. Той притежава отлично съчетание между качествено строителство, функционалност, спокойствие и сигурност.
Вижте още
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още

Изпратете запитване

Намерете вашия имот при максимален избор
Изберете каква маркетингова комуникация желаете да получавате от нас: