Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Как да направим имота си по-безопасен в случай на бедствие

2012-06-11   |  BULGARIAN PROPERTIES

Когато обзавеждаме и декорираме имота си рядко се замисляме какво бихме могли да променим така, че дома ни да стане по-безопасен в случай на природно бедствие или катаклизъм. Оказва се, че добавянето на няколко детайла може да направи дома ни много по-безопасен за нас – обитателите му.

Обезопасеност срещу земетресения

Ето няколко лесни неща, които можете да направите за да направите дома си по-безопасен в случай на земетресение:

• Проверете дали комина ви (ако имате такъв) е в добро състояние – той е един от първите елементи, които се срутват при земетресение.
• Картините и огледалата, закачени на стените, трябва да са добре закрепени. Избягвайте да слагате големи и тежки картини, огледала и други декорации над леглото ви.
• Закрепете по-големите мебели с болтове за стената за да избегнете тяхното падане или преместване.
• Обезопасете шкафовете си като им сложите резе. Това е лесен и евтин начин шкафовете да не могат да се отворят при земетресение и от тях да изпадат вещи.
• Дръжте по-големите и тежки предмети на по-ниско място, възможно най-близо до пода.
• Сложете телевизора си на нисък и здрав шкаф.
• Не слагайте леглото си под прозорец. Най-доброто място за него е до вътрешна стена, защото те са най-стабилни.
• Свободно стоящите предмети, които няма как да закрепите за нещо – настолни лампи, вази, декорации – имат навика да се „движат” и да падат по време на земетресение. Можете да сложите под тях парче гумирана подложка във формата на предмета – това няма да ги спре да паднат, но ще помогне да не се „движат”.
• Закрепете полилеите, висящите саксии и др. висящи предмети здраво, не само за мазилката.
• Закрепете за стената и по-голямата бяла техника, като имайте предвид, че малко гъвкавост на закачването означава по-голяма устойчивост.
• Ако ползвате газ в дома си е добре да знаете къде се намира газо-метъра. Намерете вентила за спиране на газта и направете така, че да е лесно достъпен. Помислете за вентил за автоматично спиране на газта.
• И, разбира се, най-важното условие е да не блокирате с мебели или други предмети изходите на жилището и на сградата, така че да можете да се евакуирате бързо, ако е нужно.

Обезопасеност срещу пожар

За да направите жилището и сградата си по-безопасни в случай на пожар, има две основни неща, за които трябва да се погрижите – да монтирате противопожарни аларми и да сложите пожарогасители на достъпно място. Имайте предвид, че трябва да тествате батериите на алармите редовно, както и да ги сменяте веднъж годишно.

Ако домът ви е голям и има повече от един вход или ако живеете в голяма сграда е добре да имате сложен на видно място план за евакуация, както и да има указания как най-лесно да се излезне от сградата.

Тук отново е изключително важно да не блокирате с мебели или други предмети изходите на жилището и на сградата, така че да можете да се евакуирате бързо, ако е нужно.

Обезопасеност срещу наводнение

Водата е стихия, която трудно можем да надвием. Но ако домът ви се намира в район, който се смята за рисков от наводнение, ето някои неща, които можете да направите за да намалите щетите и да предпазите имота си:

• Могат да се инсталират порти срещу наводнение, които ще задържат прииждащата вода за няколко часа.
• Подови настилки като линолеум, паркет и др. и килими и пътеки могат да се заменят с теракота.
• Гипсокартонът по стените може да се замени с водоустойчив такъв – до един метър над пода, с цел да се контролира влагата, която преминава през стените.
• Контактите и изводите за телефон и кабелна телевизия може да се преместят по-нависоко за да не достига водата до тях.
• Може да се поставят клапи на пералнята и миялната машина, които няма да позволят на прииждащата вода да наводни уредите.
• Може дървените лайсни на пода да се сменят с пластмасови и с малък цокъл с плочки.
• Може да се сложи специална силиконова замазка на външната тухлена стена, която ще запечата всякакви пукнатини и отвори и ще направи стената по-водоустойчива.

И един последен съвет – застраховайте имота си срещу тези и други рискове. Цените на застраховките зависят до голяма степен от това за каква сума искате да застраховате имота си. По този начин в случай на пожар или природно бедствие ще знаете, че има кой да ви помогне при оправянето на щетите.

Разгледайте офертите на нашите партньори от ИЗГОДНИ ЗАСТРАХОВКИ

---
Авторски права: 2012 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2012.


  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване