Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Кога е времето да си купите собствено жилище

2020-06-24   |  profit.bg, 23.06.2011


Покупката на недвижим имот е може би най-големият разход в живота ни. Предвид високия процент на собствени жилища в България, по който показател се нареждаме сред водещите в Европа, то може да се каже, че притежаването на собствено жилище е заложено в психологията ни.

Ето и някои фактори, които сочат кога най-вероятно е настъпил моментът да си купите собствено жилище, дадени от специалистите от Investopedia.com.

1. Разходите за наем се изравнят с вноската по ипотечния кредит, необходим за закупуване на имота
Добър сигнал, че е настъпил моментът да си купите собствен имот е това вноската по ипотечния кредит да се изравни, или да стане по-малка от това което давате, за да живеете под наем.
В този ред на мисли, може би най-големият мотиватор за българите е фактът, че ще дават трудно изкараните си средства за нещо, което ще остане тяхна собственост, като по този начин пестят.
Добре е към разходите при покупката на имот да сложите и всички преки и косвени такива.

2. Адекватна възможност за първоначална вноска
Това е може би най-важният фактор, за да започнете да обмисляте покупка. Освен, че е вече основно изискване от много банки, наличието на подобна вноска би внесла значително спокойствие и у вас.
Тя ще ви позволи да сте по-спокоен и да ползвате по-малко заемен капитал, като в същото време в много по-голяма степен ще ви гарантира и улесни намиране на такъв.

3. Готов сте да се установите
Покупката на имот трябва да се прави с един по-дългосрочен период от, да кажем, пет до десет години. Това е така, защото тя е съпроводена с редица еднократни и косвени разходи, като такси и комисиони по прехвърлянето, за адвокати, за ремонт, застраховки и т.н.
Собствеността носи и редица отговорности - плащането на данъци, поддръжка и др., които пък изискват усилия.
Това да направите имота си в съответствие с вашите нужди може да струва също една значителна сума пари, която може да е неуместна, ако не сте решили още дали ще живеете в съответния град.

4. Наличието на стабилна работа с добър доход
Във връзка с горното е добре да имате сигурна работа с добри перспективи, което до голяма степен ще предопределя и факта, че ще се установите.
Наличието на добра и сигурна работа е свързано и с това да имате възможност да плащате ипотечния си кредит, което да гарантира, че имотът ще остане във ваше владеене.
Вноската по подобен ред кредит трябва да е съобразена с вашите възможности. Специалистите препоръчват тя да е не по-голяма от 40% от месечния ви доход.

5. Пазар на купувачите
Това е пазарът, в който търсенето на имоти е относително по-слабо от предлагането, което прави така, че има богат избор на пазара и низходящ натиск върху цените. На такъв пазар купувачите са в по-изгодна позиция и могат да преговарят с продавачите за значителни отстъпки в тяхна полза.
Именно това би следвало да е предпочитаният момент за покупка на имот, а на такъв пазар сме свидетели в момента.

6. Ниски лихви
Ниските лихви са необходимо, но не достатъчно условия за вземане на решение за покупка на имот, като гореупоменатите фактори също би следвало да са налице.
И докато представите на хората са различни по отношение на това понятие, то настоящият момент можем да определим като такъв с относително ниски лихви. Последните са на нива от 2006, 2007 година, когато бе бумът в кредитирането. Друг показател за относително ниски лихви е фактът, че основният лихвен процент в Еврозоната е на близки до исторически най-ниското си ниво.

Разгледайте нашите ИМОТИ НА ИЗГОДНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване