Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Кредитният рейтинг на България бе повишен до стабилен

2009-12-03   |  actualno.com, 2.12.2009

Рейтинговата агенция Standard&Poor's (Стандарт енд Пуърс) повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от негативна към стабилна. През 2009 г. Standard & Poor's очакват дефицит от до 1 на сто от БВП, най-ниския в ЕС. Също толкова нисък дефицит се очаква през 2010 г. въз основа на плановете на правителството да осъществи значителна бюджетна корекция.

Рейтингът на България отразява мнението на агенцията за благоразумната фискална политика на правителството и ниския брутен дълг, стабилните перспективи за растеж в средносрочен план и членството на страната в ЕС. Тези силни страни до известна степен се уравновесяват от големите външни дисбаланси и свързаните рискове в резултат на неблагоприятната икономическа среда, които очакваме да продължат през 2010 г., казват още от агенцията. В доклада за кредитния рейтинг е отбелязано още, че предстоят тежки структурни реформи, които страната ни трябва да извърши.

Пълното становище на Standard&Poor's:

Обстановка

Рейтингът на България отразява мнението ни за благоразумната фискална политика на правителството и ниския брутен дълг; стабилните перспективи за растеж в средносрочен план и членството на страната в ЕС. Тези силни страни до известна степен се уравновесяват от големите външни дисбаланси и свързаните рискове в резултат на неблагоприятната икономическа среда, които очакваме да продължат през 2010 г., казват от агенцията, цитирани от МФ.

По мнение на агенцията България продължава да е изправена пред икономически рискове поради несигурната перспектива за външно търсене и рязкото свиване на външния канал за търговски кредит, което въздейства отрицателно върху вътрешното търсене. В резултат на това дефицитът по текущата сметка, който през 2008 г. достигна 25.4% от БВП в условията на прегряваща икономика, рязко се сви и се очаква да е около 10% през 2009 г. (очакваме той изцяло да бъде финансиран от приток на ПЧИ). Очакваме спад на БВП от около 6% през 2009 г. и още 2% през 2010 г., последван от положителен растеж през 2011 г., допълват от Standard & Poor's.

Голямата корекция на външните баланси и реалната икономика на страната - чрез очаквано намаление на реалните и номинални заплати – създаде на българското правителство значителни бюджетни предизвикателства поради големия спад на данъчни приходи, по-специално ДДС. През първата половина на 2009 г. бюджетният излишък бързо се превърна в дефицит, положение влошено от парламентарните избори през юли 2009 г. и свързаното увеличение на дискреционните разходи.

Новото правителство обаче бързо промени ситуацията посредством корективни бюджетни мерки, се казва в становището. През 2009 г. Standard & Poor's очакват дефицит от до 1 на сто от БВП, най-ниския в ЕС. Също толкова нисък дефицит се очаква през 2010 г. въз основа на плановете на правителството да осъществи значителна бюджетна корекция. От агенцията считат, че тези мерки показват ангажираността на властите за фискална дисциплина в подкрепа на паричния съвет.

По тяхно мнение текущата фискална предпазливост, ниският правителствен дълг и запазването на фискалния резерв (който спадна от 2008 г. на над 12% от БВП през 2009 г.) осигуряват подходящи буфери срещу фискалния натиск в резултат от текущата икономическа корекция.

Предвид тежката рецесия Standard & Poor's считат, че стабилността на финансовия сектор ще продължи да бъде под натиск. Банковата система изглежда добре капитализирана (показател за капиталова адекватност от над 17% от БВП през октомври 2009 г.), което осигурява подкрепа при продължаващото влошаване на кредитния портфейл, с увеличаването на дела на необслужваните кредити в общия размер на кредитите. Освен това се успокояват от факта, че западните банки, които имат почти 85% пазарен дял в България (като гръцките банки доминират с около една четвърт от общия пазарен дял), са изразили своята решимост да подкрепят своите български дъщерни предприятия.

Перспектива

“Стабилната перспектива отразява нашето мнение относно поетия от правителството ангажимент за поддържане на фискална дисциплина. Считаме, че това вероятно ще се демонстрира от пълното изпълнение на бюджетния план и допълнителните мерки за намаляване на дефицита, ако съществуващата тенденция към спад доведе до по-силен бюджетен натиск от предвиденото,” каза анализаторът на S&P Марко Мршник. “Перспективата се основава и на нашите очаквания, че правителството ще реализира структурни реформи в системата на социалното осигуряване, по-специално в сектора на здравеопазването, въпреки неблагоприятната икономическа конюнктура.”

От Standard & Poor's вярват, че властите успешно ще поддържат паричния съвет, както и че чуждестранните банки майки ще продължат да финансират своите местни дъщерни предприятия.

Едно дълготрайно подобрение на условията на външно финансиране би подкрепило рейтинга на сегашното му равнище. Ако фискалното изпълнение се отклони от желаната от правителството посока (подкрепена от балансираните бюджети) или ако външната финансова ликвидност се влоши, рейтингът на България може да се окаже под натиск за понижаване.



  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване